Günün Ajandası
İngiltere GSYİH (Yıllık): GSYİH; ekonomi tarafından üretilen tüm mal ve hizmetlerin enflasyona göre düzenlenmiş halinin yıllık bazdaki ölçümüdür. Ekonomik faaliyetlerin ölçümü için kullanılmakla birlikte ekonomik durumun önemli göstergelerinden biridir. İngiltere'de 2018 yılının son çeyreğini yansıtan nihai verinin bir önceki revize verisi olan %1.4 seviyesinin üzerinde gelmesi olumlu algılanabilir. (11:30)
İngiltere Sanayi Üretimi (Şubat): İngiltere Sanayi Üretim verisi 2018 yılı Ocak ve şubat aylarında sırasıyla %1.2 ve %2.2 seviyelerinde açıklandı. Yıllık sanayi üretim verisi Ekim ayında %0.8 daralma göstermesi sonrası Kasım ve Aralık aylarında da daralma yönünde devam etti. 2019 yılı Ocak ayında %0.9 seviyesinde daralan sanayi üretimi için şubat ayına yönelik piyasa beklentisi %0.9 daralma yönünde oluşmuş durumda. (11:30)
ECB Politika Faiz Kararı & ECB Başkanı Draghi Konuşması: 2019 yılı Nisan ayı ECB para politikası toplantısında faizlerde her hangi bir değişiklik yapılması beklenmiyor. Karar sonrasında ECB Başkanı M. Draghi'nin yapacağı konuşmanın takip edilmesinde yarar var. Açıklamalar önemli olabilir. (14:45 - 15:30)
ABD TÜFE & Çekirdek TÜFE (Mart): 2018 yılına %2.1 yıllık artış ile başlayan ABD TÜFE en son 2018 yılı Aralık ayında %1,9 seviyesine ulaştı. Verinin 2019 yılı Mart ayı piyasa beklentisi %1.8 yıllık artış sağlayacağı yönünde. Çekirdek enflasyon verisinde ise beklentiler geçtiğimiz ay %2.1 seviyesinde açıklanması sonrası 2019 yılı Mart ayında %2.1 gelmesi yönünde ağırlık kazanmış durumda. (15:30)
ABD DOE Haftalık Ham Petrol Stokları (5 Nisan haftası): Yüksek önem düzeyine sahip veri haftalık olarak Birleşik Devletlerde oluşan ham petrol stok miktarını göstermektedir. Stoklarda yaşanan artışın, ABD ham petrol fiyatı üzerinde olumsuz etki yaratması beklense de her zaman aynı etkinin görülmediğini belirtmek yararlı olacaktır. Geçtiğimiz hafta 7.2 milyon varil artış gösteren stokların 5 Nisan bitimli hafta içerisinde azaldığı gözllemlenirse ABD Ham Petrol fiyatında yukarı yönlü hareket oluşabilir. Piyasada oluşan beklenti haftalık ham petrol stokların 2.2 milyon varil artması yönünde. (17:30)
Fed Toplantı Tutanakları: 19-20 Mart'ta gerçekleştirilen Fed FOMC toplantısında yönelik açıklanacak tutanaklar, üyelerin düşünceleri ve ABD ekonomisi hakkında daha kapsamlı bir görüş elde edecek olmamız açısından önemli olacak. (21:00)
Ekonomik Gelişmeler
Türkiye
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Reform Paketi'ni bugün saat 11:00'da İstanbul'da düzenleyeceği toplantıyla açıklayacak.
Uluslararası Para Fonu (IMF) Küresel Ekonomik Görünüm raporunu yayınladı. Raporda, Türkiye için bu yılki GSYH beklentisini %0,4 büyümeden %2,5 daralmasını, gelecek yıl için büyüme tahminini de %2,6'dan %2,5'e revize etti. Türkiye'de talep zayıflığının 2019'un ikinci yarısında gerçekleşecek toparlanma öncesinde devam etmesini öngören Kurum, Türkiye büyümesinin iç talepteki toparlanma ile orta vadede yüzde 3.5'e yükselmesini beklediğinni belirtti. Kurum tahminlerine göre Türkiye büyümesinin 2020 yılında pozitife döneceği söylendi. Kurumun Türkiye işsizlik tahmini 2019 için %12.7, 2020 için %11.4 oldu. Enflasyon tahmini 2019 ve 2020 yılları için sırasıyla %17.5 ile %14.1 seviyesinde gerçekleşti. IMF'nin raporunda Yeni Ekonomi Programı'nın (YEP) ekonomideki karmaşık meselelerle başa çıkmak için bir çerçeve sunduğu, bu çerçevede makroekonomik istikrarı sağlamak için kapsamlı ve güvenilir bir politika karışımı gerektiği ifade edildi. Mali konsolidasyonun hızı, cansız görünüm ve ekonomik faaliyeti destekleyecek sınırlı politika alanı göz önüne alındığında yüksek enflasyon ve yüksek enflasyon beklentileri bağlamında uygun şekilde ayarlanması gerektiğinin de altı çizildi.
IMF başekonomisti açıklamasında, Türkiye'nin IMF yardımını düşünmesini gerektirecek bir durumu olmadığını belirtti.
ABD
ABD Başkanı D. Trump, Devlet Ticaret Örgütü'nün AB ve Airbus kararından sonra, şimdi 11 Milyar Dolarlık AB ürününe tarife uygulayacaaklarını söyledi. AB'nin uzun yıllarıdır ABD ile ticaretinde avantaj sağladıklarını, bunun yakında duracağını ifade etti.
Uluslararası Para Fonu (IMF) Küresel Ekonomik Görünüm raporunu yayınladı. ABD'de 2019 yılı için büyüme beklentisi %2.5'ten %2.3'e aşağı yönlü revize edildi.
Avrupa
Uluslararası Para Fonu (IMF) Küresel Ekonomik Görünüm raporunu yayınladı. Global ekonomik büyüme tahminini %3.5'den %3.3'e aşağı yönlü revize etti. 2020 yılı içinse %3.6 oranında değiştirmedi. Euro Bölgesi büyüme beklentisi 2019 yılı için %1.6'dan %1.3'e revize edildi. İngiltere içinse 2019 yılı beklentisi %1.5'ten %1.2'ye revize edildi.
IMF yetkilisinden gelen bir açıklamaya göre, global ekonomide ciddi bir aşağı yönlü dönüşün, senkronize mali teşviki talep edebileceğini belirtti.
AB Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier konuşmasında, Brexit ertelemenin bir amaca hizmet etmesi gerektiğini, ertelemenin süresinin de hedefle orantılı olması ifadesini kullandı.
Rusya
Rusya Devlet Başkanı V. Putin aççıklamalarında, petrol fiyatlarında kontrol edilemeyen artışları desteklemediklerini, mevcut petrol fiyatlarının kendilerine uygun olduğunu, yılın ikinci yarısında bir araya geleceklerini ve bu konuyu tartışacaklarını belirtti. Rusya'da petrol üretiminin durmaması gerektiğini ifade etti. Diğer yandan, ABD Başkanı D. Trump ile pek çok görüş ayrılığının mevcut olduğunu belirtti.
Forex Yorumları
IMF kafaları karıştırırken, ons altın kendisini beslemeye çalışıyor
IMF dün yayınladığı raporunda küresel büyüme tahminini 2019 yılında aşağı yönlü revize edince bu durum global borsalar tarafından pek de olumlu algılanmadı. Küresel büyümeye yönelik endişeleri tetikleyen bu revizyon dün akşam ABD borsalarının kayıpla tamamlanmasına neden oldu. Diğer yandan, ABD ile AB arasında Airbus gelişmesi ve her ne kadar görüşmeler yapılıp piyasalara olumlu algı verilse bile nihai sonuçlanmayan ABD ile Çin ticaret görüşmeleri piyasaları tedirgin ediyor. Bu tablo ons altının 1300$ bölgesindeki seyrini deestekliyor. Bugünde ABD enflasyon verileri ve Avrupa Merkez Bankasının faiz kararı takip edilecek. Verilerin dışında olası haber akışlarına karşı dikkatli olmakta fayda var.
Teknik Analiz: Ons altın 1300$ seviyesinin üzerinde kalırsa 1305$-1306$ bölgesi direnç olarak izlenebilir. Ancak bu direncin üzerine yerleşmesi durumunda yükselişini sürdürmesi beklenebilir. Buna karşın olası geri çekilmelerde ons altın için 1300$ seviyesinin altında 1295$-1292$ bölgesi takip edilebilir.
Dirençler: 1305 / 1310 / 1312
Destekler: 1300 / 1295 / 1292
Bugün resmi ham petrol stokları takip edilecek
Amerikan tipi ham petrol son dört haftadır sürdürdüğü yükseliş eğilimine dün 64.80$ seviyesinde mola verdi. Petrol piyasasında yaşanan gelişmeler petrol fiyatlarını yukarı yönde desteklemeye devam ediyor. Buna karşın haftanın ikinci işlem gününde petrol fiyatları ara direnç alanlarında soluklandı. IMF'in global büyüme beklentilerini aşağı yönde revize etmesi petrol fiyatlarında etkili olmuş görünüyor. Buununla birlikte Libya'da yaşanan çatışmalar, ABD'nin İran ve Venezüella'ya yaptırımlarda bulunması ile OPEC'in arz ve talep dengesini kurma çalışmaları petrol fiyatlarını etkiliyor. Bugün DOE tarafından açıklanacak resmi ham petrol stokları takip edilecek.
Teknik Analiz: Amerikan tipi ham petrol yükselen trend eğiliminde hareket etmekte. Kısa vadede 64.80$ direnç seviyesinde oluşan geri dönüş WTI'a bir miktar güç kaybettirmiş görünüyor. WTI 64.80$ seviyesi üzerinde yerleşmesi halinde 68$ seviyesine doğru yükseliş eğilimi artabilir. Buna karşın petrolün 64.80$ seviyesi üzerine yerleşmekte zorlanması halinde 61.95$ yakın destek seviyesi olarak izlenebilir.
Destekler: 62.50 / 61.95 / 58.20
Dirençler: 64.80 / 65.30 / 69.55
BRENT Teknik Seviyeler
Destekler: 68.20 / 65.70
Dirençler: 71.20 / 73.00 / 74.50
Euro/Dolar direnç alanlarında yavaşlıyor
Euro/Dolar paritesinde 1.1175 seviyesinden gelen yukarı yönlü tepkilerin izlendiğini belirtelim. Buna karşın paritede uzun soluklu bir yükseeliş eğilimi oluşmakta zorlanıyor. Bu nedenle paritede direnç seviyelerinde yavaşlama oluşmakta. 1.1280 - 1.1320 gibi önemli direnç alanlarında oluşabilecek geri dönüşlere karşı dikkatli olmakta fayda olabilir. Bununla birlikte bugünün takviminde veri akışı yoğun. Avrupa Merkez Bankası cephesinde para politikası toplantısı izlenecek. ECB'nin para politikasına ilişkin yeni bir karar almasını beklemiyoruz. Geçen toplantıda para politikasına ilişkin yol haritasını açık bir şekilde belirtmişti. Ayrıca son toplantı ile bu toplantı arasının kısa olması nedeniyle söylemlerinde de bir değişim olmasını beklemeyiz. Buna karşın faiz kararı sonrası TSİ 15:30'da konuşma yapacak ECB Başkanı Draghi'nin açıklamalarını dikkatle takip etmekte fayda olabilir. ABD'de ise mart ayı TÜFE ve 20 Mart'ta gerçekleştirilen Fed toplantısının tutanakları açıklanacak. Tutanaklar taze bir veri değil. Bu nedenle yeni bir fiyatlama yaratmayabilir. TÜFE rakamları fiyatlama isteği açısından ön plana çıkabilir.
Teknik Annaliz: EURUSD'de 22 günlük ortalama 1.1280 seviyesine denk geliyor. Paritede bu eviye direnç olarak izlenebilir. Buna karşın 1.1280 üzerine yükseliş olması durumunda ikinci direnç alanımız olan 1.1317 (50 günlük ortalama) seviyesi izlenebilir. Direnç alanlarından oluşacak zayıflama paritenin 1.1220 seviyesine doğru gerilemesini destekleyebilir.
Destekler: 1.1180 / 1.1120 / 1.10
Dirençler: 1.1280 / 1.1320 / 1.1400
Yeni reform paketi bekleniyor
USDTL kurunda bir değişiklik görülmüyor. Kurda hassasiyet sürüyor. Özellikle İstanbul'da kesin seçim sonuçlarının hala açıklanmaması kuru rahatsız eden en önemli faktör olarak görülüyor. Bugün Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından 11:00'da yeni reform paketi açıklanacak. Açıklanacak paketin detayları merakla bekleniyor. Dışarıda ise ABD enflasyon günü, verinin Dolar üzerinde etkisi sınırlı kalabilir.
Teknik Analiz: USDTL kurunda 5.70 direnci önemini korumaya devam ediyor. Kur bu direncin üzerine yükselmeye başlarsa bu durumda yukarrı yönlü eğilimine neden olabilir. Buna karşın olası geri çekilmelerde kur için 5.50 seviyesi ara destek olarak izlenebilir. Bu desteğin altı geri çekilmeleri daha da destekleyebilir.
Dirençler: 5.70 / 5.75 / 5.80
Destekler: 5.65 / 5.60 / 5.58 (14 Günlük HO)
EUR/TRY
Teknik Analiz: EURTRY kuru için en yakın direnç 6.43, en yakın destek 6.40-6.35 bölgesinden geçiyor.
Dirençler: 6.43 / 6.45 / 6.47
Destekler: 6.40 / 6.35 / 6.30
Viop Kontratları
Endeks Kontratı
VIOP endeks kontratında bir süre izleyici olarak kalmakta fayda olabilir. Endeksin 124800-121100 aralığında sıkıştığını izliyoruz. Yatırımcılar bu aralık içerisinde alım satım yapabilirler. Mevcut uzun pozisyonlar için 121100 endeks desteği stop loss alınabilir. Kısa pozisyonlar için ise 124800 endeks seviyesi stop loss alınabilir.
Dolar Kontratı
Spot piyasadaki görünüme bağlı olarak Dolar VIOP kontratında mevcut uzun pozisyonlar korunabilir. İlave ek uzun pozisyonlar ise spot piyasada kur 5.70 seviyesinin üzerindee ısrarcı olması durumunda denenebilir. Mevcut kısa pozisyonlar içinse spot piyasada 5.75 seviyesi stop loss alınabilir.
Ons Altın Kontratı
Ons altın haftanın üçüncü işlem gününde 1302$ seviyesinde hareket etmekte. Ons altın VIOP kontratında spot piyasadaki 50 günlük ortalamasına denk gelen 1031$ seviyesi stop loss alınarak mevcut uzun pozisyonlar sürdürülebilir. 1301$ seviyesi üzerinde yerleşmekte zorlanması halinde pozisyonsuz beklenerek ana hareketin izlenmesi faydalı olabilir.
İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.integralmenkul.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede buulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.