Forex Günlük Bülten (Gedik Yatırım)

ABD
 
ABD endeks vadeli işlemleri, Perşembe günü, megacap teknoloji oyuncularının hayal kırıklığı yaratan şirket bilançoları sonrası mesai sonrası işlemlerde düşüş gösterdi. Meta Platforms, kullanıcı sayısındaki büyüme beklentilerini karşılayamaması ve 2025'te artan sermaye harcamaları uyarısı verdikten sonra %3'ün üzerinde düşüş yaşadı. Microsoft da zayıf gelir rehberliği nedeniyle yaklaşık %4 düştü. Çarşamba günü Dow %0,22, S&P 500 %0,33 ve Nasdaq Composite %0,56 düştü. Özellikle yarı iletken hisseleri sert bir darbe aldı. AMD, yetersiz gelir projeksiyonları nedeniyle %10,6 düşerken, SMCI, denetçisinin ani istifasının ardından altı yıldan uzun sürenin en kötü performansı olan %32,7'lik şaşırtıcı bir düşüş yaşadı. Nvidia da %1,3 düştü. Ekonomik cephede, GSYİH büyümesi 3. çeyrekte tahminlerin biraz altında yıllık %2,8'e yavaşlarken, güçlü istihdam verileri Fed tarafından olası faiz indirimlerine yönelik beklentileri azalttı. Yatırımcılar bugün Fed'in enflasyon göstergesi olarak tercih ettiği PCE enflasyonuna odaklanacak. Japon yeni, Japonya Merkez Bankası'nın politika faizini beklendiği gibi %0,25'te sabit tutmaya karar vermesinin ardından Perşembe günü üç ayın en düşük seviyeleri olan 153,2 civarında tutundu. Merkez bankası ayrıca enflasyonun önümüzdeki yıllarda %2 hedefine yakın kalacağı tahminini yineledi ve bu da politika normalleştirme planlarına olan bağlılığını gösterdi. Asya borsalarında karışık bir seyir izlendi. Japon Nikkei endeksi 0,5% düşüş yaşarken, Çin ve Hong Kong endeksleri 0,3% -0,6% arasında pozitif ayrıştı. ABD endeks vadelileri ise dünkü kayıplarını sürdürerek negatif seyre adapte oldu. Yatırımcılar bugün Fed'in enflasyon göstergesi olarak tercih ettiği PCE enflasyonuna odaklanacak. Piyasa beklentisi manşet PCE enflasyonunun Eylül'de yıllık 2,1%'e yavaşlayabileceği yönünde. Buna aylık 0,2%'lik enflasyonun eşlik etmesi bekleniyor. Çekirdek PCE'nin ise aynı dönemde yıllık 2,6%'ya, aylık ise 0,3%'e ulaşacağı beklentisi bulunuyor.
 
Euro Bölgesi
 
Avrupa borsaları, piyasaların bir dizi önemli ekonomik veriyi değerlendirmesiyle birlikte Çarşamba günü geri çekilme hareketini sürdürerek keskin bir düşüşle kapandı. Stoxx 50 %1,3 düşerek 4.886'ya ve Stoxx 600 %1,1 düşerek 512'ye geriledi. Lüks tüketim şirketleri, Moncler'in zayıf sonuçları ve Asya'daki karamsar görünüm arasında en çok geride kalanlar arasındaydı. LVMH ve Kering sırasıyla %3 ve %4 düştü. Ayrıca, teknoloji ve çip sektörlerindeki önemli hisseler AMD'nin zayıf görünümü ve Supermicro etrafındaki tartışmalardan baskı gördü ve ASML, Infineon ve Prosus'un her birinin %3 düşmesine neden oldu. Öte yandan, Volkswagen üçüncü çeyrekte beklenti üstü karlılık açıklaması ile pozitif seyretti. Veri cephesinde, Euro Bölgesi GSYİH'si üçüncü çeyrekte beklenenden fazla büyüdü, ancak Almanya'daki enflasyon beklenenden fazla arttı.
 
Türkiye
 
Yurt içerisinde ekonomik güven endeksi ekimde 3 puan artış kaydederek 98 seviyesine yükseldi. ABD'de ekonomik büyüme yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 2,8 düzeyinde gerçekleşirken, beklentilerin hafif altında kaldı. Ülkede ADP özel sektör istihdamı ekimde 233 bin kişi ile beklentilerin bir hayli üzerinde açıklanırken, bekleyen konut satışları ise eylülde aylık yüzde 7,4 ile beklentilerin üzerinde artış kaydetti. Verilerin fiyatlamalara etkisi olmazken, kurda yatay seyirler etkili olmaya devam etti. Bugün yurt içerisinde dış ticaret dengesi ve yabancı ziyaretçi sayısı, ABD'de ise Fed'in favori enflasyon göstergesi olarak takip ettiği çekirdek kişisel tüketim harcamaları izlenecek.
 


  Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.gedik.com

                                     ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Türkiye'deki bankacılık sektörünün toplam yabancı para yükümlülükleri 2.çeyrek sonunda 281,3 milyar dolar (Önceki: 297,5 milyar dolar)
Eylül ayında ithalat 27.12 milyar dolar (Geçici veri: 27.13 milyar dolar, önceki ay: 27.04 milyar dolar) - TÜİK
İhracatın ithalatı karşılama oranı, Eylül ayında 81.1% (Geçici veri: 81.1%, önceki ay: 81.5%)
Hizmet üretici fiyat endeksi Eylül ayında yıllık +56.85% (Önceki ay: +57.72%) -TÜİK
Eylül ayında hizmet üretici fiyat endeksi aylık +1.14% (Önceki ay: +2.62%) - TÜİK
Norveç'te kredi göstergesi Eylül'de yıllık %+3.7 (Önceki:%+3.8)
Merkez Bankası'nca açıklanan rezerv verilerine göre bugün piyasa 1858695,1 milyon TL artıda
Merkez Bankası'nca açıklanan verilere göre bankaların serbest depoları toplamı 1282154,9 milyon TL
Almanya'da ithalat fiyat endeksi Eylül'de aylık %-0.4 (Beklenti: %-0.4 , Önceki: %-0.4)
Facebookta Paylaş