Forex Bülteni (Ziraat Yatırım)

USD/TRY: Pozitif ayrışmaya devam eden TL, dün %2,3 oranında değer kazandı. Ülke risk primimizdeki iyileşmeyle birlikte (28 baz puan gerileyen CDS bu sabah 492 seviyesinde) Lira varlıklarda ralli yaşanırken, Dolar / TL dün 5,8625 seviyesine kadar düşüş gösterdi. Kapanış ise 5,88'den gerçekleşti. Bu sabaha baktığımızda, zayıf risk iştahındaki seyre rağmen TL'de kayıplar sınırlı. Zayıf risk iştahının arkasında ise ABD Başkanı Donald Trump'ın, Meksika'dan ithal edilen ürünlere %5 gümrük vergisi uygulayacağını belirtmesiyle ticaret savaşlarının derinleşebileceği endişesi yatıyor. Ayrıca, Çin'den bu sabah açıklanan ve beklentilerin altına kalan imalat PMI verisi de risk iştahını zayıflattığı söylenebilir. Riskten kaçışla birlikte, güvenli liman sınıfındaki varlıklar taleple karşılaşırken, ABD on yıllık tahvil faizi %2,18'e kadar gerilemiş durumda. Japon Yeni ise değer kazanıyor. Söz konusu gelişmelerin küresel büyüme endişelerini artırması, petrol fiyatlarında da sert düşüşe yol açarken, FED'den faiz indirim beklentilerini de beraberinde getiriyor. Sonuç olarak, Lira varlıklardaki kısa vadeli olumlu algı, petroldeki düşüş eğilimi ve FED beklentileri kurda aşağı yönlü baskının devam edebileceğini gösteriyor. Risk iştahındaki zayıflık ve CDS'in görece yüksek seviyelerde kalmaya devam etmesi ise şimdilik düşüşleri sınırlayabilir. Ayrıca, dünkü sert düşüşün bir tepkisi de gündeme gelebilir. Özetle, kur haftanın son işlem gününde bant hareketi yapabilir. Öne çıkan destekler 5,86 ve 5,82. Öte yandan, olası yükselişlerde 5,9250 ve 5,96 sıralı dirençler konumunda. Bugün veri akışı açısından yoğun bir gün. İlk olarak sabahtan yurtiçinde bu yılın ilk çeyrek büyüme rakamlarını takip ettik. Buna göre Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yıllık %2,6 daraldı. Beklenti yıllık %2,5 daralma yönündeydi. Yurtdışına baktığımızda ise, TSİ 15.30'da ABD'de nisan ayına ilişkin aylık ve yıllık bazda Çekirdek PCE Deflatör verileri ön plana çıkıyor. Ayrıca, yine ABD'de TSİ 16.45'de ABD'de mayıs ayına ilişkin Chicago PMI verisi, TSİ 17'de ise ABD'de mayıs ayına ilişkin Michigan Üniversitesi Güven Endeksi verisi açıklanacak. Avrupa tarafında ise TSİ 15'te Almanya mayıs ayına ilişkin TÜFE verileri açıklanacak.
 

EUR/USD: Ticaret savaşları fiyatlamalarda belirleyici olmaya devam ederken, Meksika'ya getirilen gümrük vergisi, Avrupa'ya getirilmesi düşünülen ve geçtiğimiz günlerde altı ay uzatılan otomobil vergileri ile ilgili endişeleri gündeme getirebilir. Ayrıca, Avrupa ile Çin arasındaki ticari ilişkileri düşündüğümüzde, Çin'de açıklanan veriler, Avro üzerinde etkisini gösterebilir. Risk iştahının da zayıfladığı ortamda paritede yükseliş sınırlı kalabilir. Diğer yandan, risk iştahındaki zayıflık her ne kadar Dolar'ı desteklese de, ticaret gerilimi büyüme üzerinde endişe yaratarak FED'den faiz indirim beklentilerini artırıyor. Bu kapsamda da, olası düşüşlerde destek seviyelerinden tepki görülebilir. Paritede sıralı dirençler 1,1160 ve 1,1195 seviyelerinde iken, sıralı destekler 1,1110 ve 1,1065 seviyelerinde.
 

XAU/USD: Dün 1.275 seviyesine kadar gerileyen değerli maden buradan alımlarla karşılaşarak günü %0,6 oranında kazançla 1.288,5 seviyesinden kapattı. Bu sabah da değerli madende yükseliş eğilimi devam ederken, teknik seviye olarak 1.297 civarındaki direnç öne çıkıyor. Bu direncin geçilmesi durumunda 1.303 ve 1.309 sıralı hedefler gündeme gelebilir. Diğer yandan, olası geri çekilmelerde ise 1.287,5 ve 1.278 sıralı destekler olarak izlenebilir.


Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
GÜL: "(YARGI REFORMU STRATEJİSİ) DENETİME AÇIK, ŞEFFAF BİR ŞEKİLDE BU REFORMUN UYGULANMASI, HAYATA GEÇMESİNİ TAKİP EDECEĞİZ.-AA TWİTTER
İSPANYA'DA CARİ İŞLEMLER DENGESİ MART'TA: +0.03 MYR EURO (ÖNCEKİ:-2.77 MYR)
ALMANYA'NİN ESSEN EYALETİNDE TÜFE MAYIS'TA YILLIK %+1.4 (ÖNCEKİ: % +1.8)
ALMANYA'NİN ESSEN EYALETİNDE TÜFE MAYIS'TA AYLIK +0.4% (ÖNCEKİ: % +0.9)
TCMB, 07.06.2019 vadeli 9.00 milyar TL tutarlı repo ihalesi açtı
NORVEÇ'TE KAYITLI İŞSİZLİK MAYIS'TA : %2.1 (ÖNCEKİ:%2.3)
ALMANYA'NİN BRANDENBURG EYALETİNDE TÜFE MAYIS'TA AYLIK +0.3% (ÖNCEKİ: % +0.8)
ALMANYA'NİN BRANDENBURG EYALETİNDE TÜFE MAYIS'TA YILLIK %+1.3 (ÖNCEKİ: % +1.9)
TÜRKİYE'YE GELEN YABANCI ZİYARETÇİLER OCAK-NİSAN DÖNEMİNDE YILLIK +12.22% (ÖNCEKİ: %) - K.TURİZM BAKANLIĞI
TÜRKİYE'YE GELEN YABANCI ZİYARETÇİLER NİSAN AYINDA YILLIK % +24.01 (ÖNCEKİ: +4.33%) - K.TURİZM BAKANLIĞI
ALMANYA'NİN BADEN-WUERTTEMBERG EYALETİNDE TÜFE MAYIS'TA YILLIK %+1.5 (ÖNCEKİ: % +2.1)
Facebookta Paylaş