Forex Bülteni (Ziraat Yatırım)


FX BÜLTENİ 30 Eylül 2022

USD/TRY: Dün ABD'de işsizlik maaş başvuruları beklentilerden iyi gelse de Facebook'un çatı şirketi Meta'nın işe alımları durdurması teknoloji endeksi üzerinde negatif etkisini hissettirdi. Ancak, Dolar endeksindeki (DXY) düşüş devam etti. Genel olarak risk iştahındaki zayıflığa neden olabilecek katalizörler (Enflasyon rakamlarının yüksek gelmesi, Fed üyelerinin şahin tonda konuşması, Avrupa'daki enerji krizi) devam ederken, para birimleri ile risk iştahındaki korelasyon bir miktar bozulmasının geçici olduğunu ve Dolar'daki baskının sınırlı kalabileceğini düşünüyoruz. Diğer yandan, küresel büyümeye yönelik aşağı yönlü risklerin artmasının Gelişmekte Olan Ülke (GOÜ) para birimleri üzerindeki etkisi daha fazla olabilir ki DXY'deki bu sabah yaşanan düşüşe karşın çoğu GOÜ para birimi baskı altında. Bu ortamda, halihazırda kırılgan olan TL ile birlikte Dolar/TL'de yukarı yönlü kısmi yükseliş eğilimi de sürüyor. Her ne kadar Kur Korumalı Mevduat, ivme kaybeden ekonomik aktivite gibi konular oynaklığın görece düşük kalmasına yardımcı olsa da kurda yukarı yönlü eğilim devam edebilir. Teknik olarak, kur 18,45 yakın desteğinin üzerinde kalarak 18,64 direnç bölgesine doğru hareketini sürdürebilir. Ana direnç ise 18,73 bölgesinde. Yurt dışında bugün ECB'nin para politikasının sıkılaşma derecesine ve faiz artış hızına da yön verebilecek olan Euro Bölgesi eylül ayı öncü TÜFE verileri izlenecek. ABD tarafında kişisel gelir ve harcamalar ile Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksinin nihai hali takip edilecek.
 

EUR/USD: Fed'in şahin üyeleri, resesyon endişelerine rağmen fiyat istikrarını sağlamak için ne gerekiyorsa yapılacağını açıkladı. Fed'in faiz artırımlarına devam edileceği beklentisi ve Almanya TÜFE'nin %10'u aşmasıyla risk iştahında azalma devam etti. Diğer yandan, Dolar endeksinde (DXY) düşüş devam ederken, EURUSD paritesinde toparlanma da sürdü. Bu sabah da hafif alıcılı bir görüntü sergileyen paritede aylık ortalamanın bulunduğu 0,99 direnci önemli. Bu seviyenin kırılması 0,9980 direncini gündeme getirebilir. Öte taraftan, aşağıda 0,9720 desteğinin kırılması durumunda ise 0,9640 seviyesi hedefe girebilir.
 

XAU/USD: Dün küresel piyasalarda ciddi geri çekilmeler gözlenirken uzun zamandır bu korelasyona uyan Ons Altın pozitif ayrıştı ve 1.665 seviyesine kadar çıkıp günü de 1.661 seviyesinden tamamladı. Değerli madenin pozitif ayrışmasında ABD on yıllıklarında zirvenin geldiği düşüncesi ve Dolar endeksindeki (DXY) geri çekilme ön plana çıktı. Teknik seviyelere bakıldığında 1.650 bölgesinin geri kazanılması kısmen pozitif bir sinyal olarak kabul edilebilir. Ancak, toparlanmanın bir miktar daha anlam kazanabilmesi için 1.680 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlanması gerektiğini düşünüyoruz. Bu seviyenin üzerinde 1.700 sonraki direnç. Öte yandan, olası geri çekilmelerde 1.650 desteğinin altında 1.625 takip edilebilir.



Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ÇİN'DE ŞANGHAY BİLEŞİK ENDEKSİ %0.55 DÜŞÜŞLE 3024,39 PUANDAN KAPANDI
TCMB Pazartesi valörlü 2 hafta vadeli 600 milyon euro tutarında döviz karşılığı TL swap ihalesi açtı
TCMB Pazartesi valörlü 1 ay vadeli 500 mi,lyon dolar tutarlı döviz karşılığı TL swap ihalesi açtı
TAKVİM ETKİSİNDEN ARINDIRILMIŞ İHRACAT AĞUSTOS AYINDA YILLIK % +9,5, (ÖNCEKİ AY: +9.3%)
OCAK-AĞUSTOS DÖNEMİNDE DIŞ TİCARET AÇIĞI 73 MİLYAR 435 MİLYON DOLAR OLDU - TÜİK
Facebookta Paylaş