FX BÜLTENİ 24 Ekim 2022
USD/TRY: Geçen hafta Fed'in faiz artırım hızını azaltabileceğine yönelik beklentilerle özellikle cuma günü ABD borsalarında sert yükseliş gözlendi. Japonya'nın Yen'e müdahalesinin etkisiyle Yen'de gözlenen primle birlikte de Dolar endeksi (DXY) haftanın son işlem gününde %1 oranında değer kaybetti ve aylık ortalamanın altına sarktı. Haftaya başlarken ise ABD vadelilerinde alıcılı seyir devam ediyor. Öte taraftan DXY tepki yükselişi gösteriyor; ancak halen aylık ortalamasının altında. EURUSD ise yatay. Bu hafta ABD'de Apple, Microsoft, Amazon gibi şirketlerin finansalları dışında ABD ve Euro Bölgesi PMI verileri, Avrupa ve Japonya merkez bankaları faiz kararları, ABD 3. çeyrek büyüme, güven endeksleri, dayanıklı mal siparişleri ile kişisel gelir ve harcamalar bu haftanın dikkat çeken gelişmeleri olarak takip edilecek. Yurt içinde yarın ekim ayı sektörel ve reel sektör güven endeksleri ile kapasite kullanım oranı verileri, perşembe günü eylül ayı dış ticaret dengesi ve gelen yabancı ziyaretçi sayısı istatistikleri takip edilecek. Ayrıca perşembe günü TCMB tarafından yılın dördüncü Enflasyon Raporu yayınlanacak. Yılın son Enflasyon Raporu'nda TCMB'nin yıl sonu TÜFE tahmini ve enflasyon patikası takip edilecek ve TCMB Başkanı Kavcıoğlu'nun sunumunda vereceği mesajlar izlenecek. Bu arada Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun cuma akşamı kredi piyasasına yönelik aldığı makro ihtiyati önlemlerin kur üzerinde net bir etki yaratmadığını izliyoruz. Diğer yandan, bir süredir 18,60'ın altında seyreden kurun bu sabah bu seviyenin hafif de olsa üzerine çıktığını izliyoruz. Teknik olarak bu seviyenin üzerinde kalınması durumunda 18,6380 ardından 18,6630 seviyelerini test edilebilir. Aşağıda ise 18,56 destek konumunda.
EUR/USD: Geçen hafta Fed'in faiz artırım hızını azaltabileceğine yönelik beklentilerle risk iştahında toparlanma görüldü. Bu görüntü altında tahvil faizleri yükselişini durdururken, 10 yıllıklar %4,16'ın altını test etti. Dolar endeksinde de haftalık geri çekilme %1,3 olarak gerçekleşti. Daha fazla sıkılaştırma konusunda endişeli olduğunu bildiren Fed yetkilileri, faizlerin ne zaman yavaşlatılacağını tartışabileceklerini ifade etti. Diğer taraftan bu hafta Avrupa'da gerçekleşecek olan ECB faiz kararı toplantısı izlenecek. Ardından ECB Başkanı Lagarde'nin yapacağı konuşmada faiz patikasına dair sinyaller takip edilecektir. Paritede teknik seviyelere baktığımızda, 0,9950 seviyesi direnç olarak takip edilebilir. Aylık ortalaması olan 0,9775 seviyesi ise destek konumunda.
XAU/USD: Geçtiğimiz hafta 1.617 - 1.668 seviyeleri arasında hareket eden Ons Altın, haftayı 1.658 seviyesinden, %1'e yakın yükselerek tamamladı. Cuma günü enflasyonda pivot noktaya ulaşıldığı beklentileriyle hareketlenen piyasalarda %4,33 seviyelerine kadar çıkan ABD on yıllık tahvil faizi gerileme kaydetti. Bu da değerli madende güçlü bir alıma neden oldu. Cuma günü Ons Altın %1,8 oranında yükseldi. Haftaya ise dalgalı bir seyirle başlayan değerli madende teknik seviyelere baktığımızda ise 1.640 seviyesinin üzerinde kapanışların gelmesini önemli görüyoruz. Bu seviyenin üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda 1.680 bölgesine doğru hareket sürebilir. Öte yandan, 1.645 seviyesinin altında tekrar 1.615 civarı gündeme gelebilir.
Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.