USD/TRY: Yurtdışı veri gündemi geçtiğimiz hafta oldukça sakindi. Bir önceki hafta açıklanan istihdam verilerinin ekonomide soğumaya işaret etmesi, faiz indirim beklentilerinin canlanmasına ve piyasalarda da rahatlamaya yol açtı. Sakin geçen haftada Fed yetkililerinin konuşmaları takip edildi. Son olarak konuşan Atlanta Fed Başkanı Bostic, ABD'de para politikasının gevşemesinin zamanlaması ve kapsamının belirsiz olmasına karşın, Fed'in muhtemelen bu yıl faiz indirimi yolunda ilerlemeye devam edeceğini belirtti. Fiyatlamalar tarafında bu sabah ABD vadelileri pozitif tarafta hareket ederken, ABD 10 yıllık tahvil getirileri %4,50 seviyesinin hemen altında seyrediyor. Dolar Endeksi (DXY) ise 105 seviyesinin üzerindeki görünümünü koruyor. Yurtiçinde ise TL varlıkları pozitif etkileyen gelişmeler izlenmeye devam edilirken, geçen hafta ülke risk primimiz (5 yıllık CDS) 274 baz puana iyileşerek pandemi öncesi döneme kadar geriledi. Bu sabah ise ekonomi yönetiminin açıkladığı kamuda tasarruf paketinin detayları izleniyor. Veri tarafına bakıldığında, TCMB'nin açıkladığı verilere göre cari denge mart ayında 4,54milyar USD açık verdi. Beklenti 3,75milyar USD açık şeklindeydi. Cuma günü TCMB tarafından mayıs ayı piyasa katılımcıları anketi haftanın öne çıkan diğer verisi. Yurtdışında ise çarşamba günü ABD TÜFE verisi kritik. Son olarak, bir süredir bant içerisinde sakin bir seyir izleyen Dolar/TL'de mevcut görüntü korunabilir.
EUR/USD: Geçen hafta yatay bir görüntüyle 1,0771 seviyesinden kapatan EURUSD haftaya da sakin bir görüntüyle başlıyor. Önümüzdeki toplantıda ECB'den faiz indirimleri beklenmeye devam edilirken, Avrupa ekonomisine yönelik toparlanma beklentileri sürüyor. Bunun da Euro için destekleyici olduğu söylenebilir. Diğer yandan, bu hafta ABD'de açıklanacak enflasyon verisi fiyatlamalarda belirleyici olabilir. Paritede ise hafta ortasına kadar açıklanacak veriye kadar bant hareketi bekliyoruz. Teknik seviyelere bakıldığında yukarıda 1,0830 direnç, aşağıda ise 1,07 destek olarak izlenebilir.
XAU/USD: Jeopolitik risklerin arka planda kalmasıyla birlikte global piyasalardan gelen ekonomik verilerin etkisi arttı. ABD'de istihdam verilerinin ekonomide soğumaya işaret etmesiyle de değerli maden yönünü yukarı çevirdi. Ons Altın haftayı %2,6 oranında yükselişle 2.361 seviyesinden kapattı. Bu hafta Çarşamba günü açıklanacak kritik ABD enflasyon verisi öncesinde ise değerli maden haftaya baskı altında başlıyor. Şimdilik değerli madenin aylık ortalamanın bulunduğu 2.337 seviyesinin üzerinde kalmak isteyebileceğini düşünüyoruz. Yukarıda ise 2.378 direnç konumunda. Ons Altın haftanın ilk işlem gününde söz konusu seviyeler arasında hareket edebilir.
Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.