Forex Bülteni (Ziraat Yatırım)

USD/TRY: Geçen hafta ABD'de teşvik umutlarının artması ve görece güçlü duran Çin ekonomisine yönelik olumlu beklentilerle küresel piyasalarda pozitif bir hava hakimdi. Risk pozitif ortamda da Dolar endeksi (DXY) %0,8 oranında değer kaybetti. ABD'de mali teşvik paketinde bazı söylemler belirsizlik yaratsa da piyasalar umutlu olmaya devam ediyor. ABD vadelileri bu sabah hafif artıdalar. Diğer yandan, Çin'in, son aylarda Yuan'da yaşanan değerlenmeyi sınırlamak için attığı adımlarla Yuan değer kaybederken, TL ve diğer Gelişmekte Olan Ülke para birimleri de Yuan öncülüğünde baskı altındalar. Yurtiçinde jeopolitik riskler bir taraftan gündemde kalmaya devam ederken, normalleşmeye yönelik atılan adımlar sürüyor. Cuma günü TL swap faizini artıran TCMB bugün de Zorunlu Karşılıklarda düzenlemeye gitti. Şu aşamada, jeopolitik risklerin TL üzerinde etkisinin sınırlı kalabileceğini düşünüyoruz. Atılan normalleşme adımları dışında, Karadeniz'deki gaz keşfinde revizyon yapılabileceğine yönelik beklentilerle kurdaki bu sabahki yükselişler sınırlı kalabilir. Bu kapsamda, kurda 7,92 seviyesinin altında kalabileceğini öngörüyoruz. Aksi durumda , 7,95 ve 7,98 sıralı dirençler konumunda. Diğer yandan, olası geri çekilmelerde 7,86 desteğinin altında 7,81 seviyesi hedef olabilir. Veri tarafında bugün yurtiçinde ağustos ayına ilişkin cari denge ve temmuz dönemine ilişkin istihdam verileri takip edildi. Buna göre, cari denge ağustos ayında 4,63 milyar USD açık verdi. Beklenti 4,6 milyar USD açık verilmesi yönündeydi. İşsizlik oranı ise temmuz döneminde %13,4 oldu. Haftanın geri kalanında ise salı günü ağustos ayı sanayi üretimi, çarşamba günü merkezi yönetim bütçe dengesi ve cuma günü ekim ayı TCMB Beklenti Anketi takip edilecek. Yurtdışı tarafta ise IMF ve Dünya Bankası yıllık toplantıları; ABD banka bilançoları, ABD enflasyon ile sanayi üretimi, perakende satışlar; Almanya ZEW endeksi ile Çin dış ticaret ve enflasyon rakamları haftanın öne çıkan gelişmeleri.
 
EUR/USD: Geçen hafta boyunca 1,18 civarından geçen 50 günlük ortalamasını zorlayan parite cuma günü söz konusu ortalamanın üzerinde kapatmayı başardı. Haftaya ise parite hafif baskı altında başlasa da risk pozitif ortamda Dolar'daki baskı devam edebilir ve parite 1,18 seviyesinin üzerinde kalabilir. Parite bu seviyenin üzerinde kaldıkça da 1,1875 hedefte kalabilir. Aksi durumda 1,18'in altına yaşanabilecek bir sarkmada 1,1755 seviyesine kadar bir geri çekilme yaşanabilir. Colombus Günü sebebiyle ABD'de tahvil piyasasında bugün işlem geçmeyecek.
 
XAU/USD: Risk iştahındaki iyimserlik ve Dolar'da bir süredir devam eden zayıflığın değerli madeni desteklediğini izledik. Ons Altın geçen hafta %1,7 oranında prim yaptı ve haftayı 1.930 seviyesinden kapattı. Haftaya başlarken risk iştahında iyimserlik devam ederken, bu sabah değerli madende yaşanan hafif baskının sınırlı kalabileceğini düşünüyoruz. Bu kapsamda, Ons Altın'ın 1.912 desteğinin üzerinde kalarak 1.940 seviyesini hedefleyebileceğini düşünüyoruz


Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
İTALYA MERKEZ BANKASI, 3. ÇEYREKTE SANAYİ ÜRETİMİ ÇEYREKLİK BAZDA %+30, 2020'DE GSYİH BEKLENTİSİ %-9.5 OLARAK TEYİT EDİLDİ
TCMB, TEMMUZ AYI CARİ DENGE RAKAMINI -1 MİLYAR 943 MİLYON DOLAR OLARAK REVİZE ETTİ (ÖNCEKİ: -1 MİLYAR 817 MİLYON DOLAR)
AĞUSTOS AYINDA, İNŞAAT MALİYET ENDEKSİ YILLIK %13,04, AYLIK %2,79 ARTTI- TÜİK
İŞSİZLİK ORANI TEMMUZ AYINDA: %13,4 (ÖNCEKİ: 13.4%) - TÜİK
CARİ İŞLEMLER DENGESİ OCAK-AĞUSTOS DÖNEMİNDE -26.47 MİLYAR DOLAR
TARIM DIŞI İŞSİZLİK ORANI TEMMUZ AYINDA: % 15,9 (ÖNCEKİ: 15.9%) - TÜİK
ÖDEMELER DENGESİNDE NET HATA VE NOKSAN AĞUSTOS AYINDA -2.85 MİLYAR DOLAR
ÖDEMELER DENGESİNDE NET HATA VE NOKSAN OCAK-AĞUSTOS DÖNEMİNDE -8.02 MİLYAR DOLAR
Merkez Bankası'nca açıklanan rezerv verilerine göre bugün piyasa 73940,0 milyon TL ekside
Facebookta Paylaş