USD/TRY: ABD'de gelen bilançolar, karışık gelen tarım dışı istihdam verisi borsalarda kısmi oynaklık yaratırken, Ukrayna - Rusya gerginliğinin ön plana çıkması önemli. Karadeniz'de arz kesintisinin gıda fiyatları üzerindeki etkisi yakından izlenecek. Bununla birlikte 200 günlük ortalamasının üzerinde yükselişini sürdüren petrol fiyatları da risk algısı üzerinde etkili olabilir. Gerek gıda gerekse de petrol fiyatları küresel enflasyon/büyüme görünümü açısından mühim. Bu hafta da ABD'de perşembe günü açıklanacak enflasyon verisi küresel piyasalarda öne çıkıyor. Haftaya başlarken ise Dolar'ın alıcılı seyrettiğini izliyoruz. Gelişmekte Olan Ülke para birimleri de hafif baskı altında. Güçlenen Dolar ile birlikte, bir süredir 27 seviyenin hafif altında seyreden Dolar/TL'nin ise bu sabah 27'nin hafif üzerine çıktığını izliyoruz. Günün geri kalanın da bu hareketin devam edebileceğini düşünüyoruz. Yurt içinde bugün temmuz ayı Hazine nakit dengesi verisi, yarın temmuz ayı DHMİ uçuş istatistikleri, perşembe günü haziran ayı sanayi üretimi, inşaat maliyet endeksi ve iş gücü istatistikleri ve cuma günü ise haziran ayı cari işlemler dengesi ve perakende satış ve ciro endeksleri takip edilecek.
EUR/USD: ABD'de geçen hafta açıklanan temmuz ayına ilişkin tarım dışı istihdam verisinin gerileme beklentilerine karşın hafif artış sergilemesi ve enflasyonun seyri açısından önemli olan ortalama saatlik kazançların beklentilerin üzerinde artış kaydetmesi, enflasyonist baskıların canlılığını koruduğuna işaret etti. Diğer yandan Fed yetkilileri tarafından, enflasyonun %2'lik hedefe doğru anlamlı bir yolda olduğuna dair tutarlı kanıtların takip edildiği ve fiyat istikrarının tam olarak sağlanması için faizlerin daha da yükseltilebileceği açıklandı. Küresel piyasalarda gözler bu hafta ABD'de açıklanacak temmuz ayı enflasyon verilerinde olacak. Tüm bunların dışında jeopolitik riskler yakından izleniyor. Hafta sonu Ukrayna'nın, Karadeniz üzerinde Rusya'ya düzenlediği drone saldırılarının bir Rus donanma gemisi ve petrol tankerine hasar vermesi, Rusya'nın bu bölgeden gerçekleştirdiği başta ham petrol ve tahıl olmak üzere emtia ihracatına yönelik endişeleri artırdı. Dolar endeksi geçen haftayı %0,4 yükselişle 102 seviyesinden kapatmasının ardından bu sabah 102,2 seviyesinde seyretmekte. Dolar güçlenmesine bağlı olarak parite de 1,1075 direncinin altında kalarak 1,0945 desteğini test edebilir. Sonraki destek ise 1,0910 civarında.
XAU/USD: Cuma günü istihdam verisi sonrasında sert düşüş kaydeden Dolar'la birlikte değerli madende yükseliş gözlendi ve Ons Altın günü %0,5 oranında primle 1.943 seviyesinde tamamladı. Cuma günkü alımlara karşın haftalıkta %0,8 kayıp yaşandı. Haftaya başlarken ise jeopolitik riskler gıda fiyatlarında yukarı yönlü riskler oluşturuyor. Petrol fiyatlarındaki hareket de düşünüldüğünde enflasyon endişesi gündeme gelebilir ki bu da Fed'e yönelik şahin spekülasyonları beraberinde getirebilir. Üyelerden de bu yönde açıklamalar gelmekte. Dolar'ın genel olarak ağustos performansı da dikkate alındığında değerli madende güçsüz görüntü sürebilir. Teknik olarak 1.953 seviyesinin altında kalındıkça 1.924 hedefte kalabilir. Sonraki hedef ise 1.913 civarında.
Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.