IşıkFX Sabah Forex Bülteni 20.09.2019
Veri Akışı Olarak Sakin Bir Gün, Dikkatler Risk Unsurlarında!
Piyasalarda küresel risk unsurlarına dair gelişmelerin yanı sıra FOMC toplantısının yankıları hala devam etmekte. FED toplantısında piyasa beklentilerine paralel 25 baz puan faiz indirimine gitti. Yıl içi ilk faiz indirimini Temmuzda yapan kurum, küresel belirsizlikle ve ticaret savaşlarının global büyüme üzerindeki olumsuz etkilerinin artması ve jeopolitik riskler gibi diğer gelişmelerin de mevcut riskleri artırmasıyla faiz indirimine gitme kararı devam etti. Keza FED Başkanı Powell, Temmuz toplantısında faiz indirimini sigorta olarak yapıldığını belirtmesine ve olumlu görünümle ilgili aşağı yönlü risklerin artması durumunda faiz indirimlerinin devam edebileceğini bir önceki dönemde ifade etmişti. Ayrıca komite, 2019 yılı büyüme ve işsizlik oranı beklentilerinde olumlu yönde revizeye giderken enflasyon tahminlerini sabit bıraktı. 2019, 2020 ve 2021 faiz medyanları ise Haziran projeksiyonlarına göre aşağı yönlü revize edildi. Ayrıca toplantı sonrası açıklamalarda bulunan Powell bilanço genişletme konusunda tekrardan tartışacaklarını ve beklenen daha kısa bir süre içerisinde organik bir bilanço genişletmesi yapabileceklerini söyledi. Nitekim bilanço genişletmesine yönelik önümüzdeki süreçte gelebilecek açıklamalar kritik olabilir.
FOMC toplantısı sonrası dikkatler İngiltere Merkez Bankası (BOE) toplantısında alınan kararlardaydı. BOE, piyasa beklentilerine paralel olarak faiz oranlarını yüzde 0.75 seviyesinde sabit tuttu. Bununla birlikte varlık alım programınıda yine 435 Milyar Pound seviyesinde tutarken bu anlamda da bir değişiklik yapmadı. Ayrıca kurum, sorunsuz bir Brexit olması halinde ve global büyüme toparlanmasıyla birlikte faiz politikasında değişiklik yapabileceğini belirtti. Bu öngörülerin gerçekleşmesiyle kurum temkinli duruşu devam ettirerek kademeli faiz artışlarının gelebileceği söylemleri dikkatleri çekti. Keza Brexit belirsizliği zayıf verimliliğe neden olurken Britanya ekonomisinde atıl kapasitesinin yeniden gelişmesine yol açtığı vurgulandı. Öte yandan gün içinde İngiltere siyasi cephesinde ise, Brexit anlaşmasına dair değişiklik önerisi yazılı olarak Avrupa Birliği'ne sunulurken buna karşılık AB tarafından önümüzdeki süreçte sonuç alınacağı ifade edildi. Özellikle İrlanda sınırı konusunda çıkabilecek anlaşmazlıklar Pound tarafında sert hareketliliği beraberide getirebilir.
Bugün yurt içi tarafta Tüketici Güveni datası, Avrupa tarafında ise Almanya Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) rakamlarıyla birlikte Euro Bölgesi Tüketici Güveni Endeksi rakamları takip edilecektir. Bununla birlikte yine yeni günde de küresel risk unsurlarından Ticaret Savaşları, İran Nükleer Anlaşması, Brexit gibi konulara dair gelebilecek haber akışları piyasalarda hareketliliğin artmasına neden olabilir.
EURUSD
Çarşamba günü yayınlanan FED/FOMC kararlarının yansımaları dünde devam etti. Kısmen şahin FED kararlarının ardından basın toplantısı düzenleyen FED Başkanı Powell'ın güvercin tondaki yorumları sonrası değer kaybeden Dolar varlıklarında baskılanma devam etti ve parite günü alıcılı kapattı. Öte yandan Avrupa'dan gelen olumlu Cari Hesap verisi de gün içerisindeki alış yönlü işlemleri destekledi. ABD tarafında ise Haftalık İşsizlik Maaşı Başvuruları, Philidelphia FED Endeksleri ve Mevcut Ev Satışları takip edildi ve verilerdeki olumlu tablo paritedeki alış yönlü işlemleri bir miktar sınırladı. Bugünkü ekonomik takvimde ise Euro Bölgesi Tüketici Güveni ile Almanya'dan ÜFE rakamlarını takip edeceğiz. Yerel FED başkanlarının açıklamalarının takip edileceği günde ayrıca küresel risklere yönelik haber akışları da gündemimizde olacak.
Teknik seviyeler;
Dirençler; 1.1065, 1.1080, 1.1110, 1.1135, 1.1160
Destekler; 1.1025, 1.1000, 1.0985, 1.0960, 1.0920
USDTRY
Geçtiğimiz Çarşamba FOMC Toplantısıda alınan kararlar ve projeksiyonlardaki şahin tutum ilk etapta kur tarafında tepki alımlarına neden olsa da toplantı sonrasında açıklamalarda bulunan FED Başkanı Jerome Powell'ın, açıklamaları sonrasında kur fiyatları yine geri çekilmişti. Keza toplantı sornasında geçtiğimiz gün açıklanan ABD verileri sonrası oynaklıklar görüldü. Ancak dün TCMB'nin, ABD Doları cinsinden tutulan zorunlu karşılıklara, rezerv opsiyonlarına ve serbest hesaplara uygulanan gecelik faiz oranını bugünden itibaren yüzde 0.0 seviyesine indirmesi tedirginliğe neden olurken kur fiyatlarında yukarı yönlü atakları beraberinde getirdi. Bu bağlamda önümüzdeki süreçte TCMB'nin atacağı adımlar kritik önem taşımakta. Bugün ise ekonomik takvimde ABD cephesinde sakinlik hakimken yurt içi tarafta Tüketici Güveni Endeksi rakamları takip edilecektir. Bunun dışında yine yeni günde jeopolitik ve siyasi risk unsurlarının yanı sıra küresel risk unsurları tarafında yaşanabilecek gelişmeler kur fiyatları tarafında belirleyici unsur olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 5.7500, 5.7850, 5.8225, 5.8500, 5.8775
Destekler: 5.6825, 5.6500, 5.6275, 5.5950, 5.5725
GBPUSD
İngiltere tarafında Brexit'e yönelik gelişmelerin yanı sıra dün Mali Politika Komitesinin kararları takip edildi. Banka bu toplantıda faiz oranlarını ve tahvil alım programında herhangi bir değişikliğe gitmedi. Yayınlanan karar metninde ise anlaşmalı bir Brexit durumunda faiz oranlarının kademeli bir şekilde artacağı belirtildi. Beklentilere yakın bir görüntü çizen BOE kararları sonrası parite tarafında kısmende olsa oynaklıklar görülse de olumsuz gelen Perakende Satışları rakamları Sterlin varlıklarını baskı altında bıraktı. Akşam saatlerinde ise İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın, AB ile yapılan müzakerelerde ilerleme sağladıklarına yönelik açıklamaları anlaşmalı bir ayrılığa dair umutları artırarak paritedeki işlemleri tersine çevirdi ve alış yönlü işlemler artış gösterdi. Öte yandan Dolar Endeksindeki zayıflığında alış yönlü işlemlerde etkisinin olduğunu söyleyebiliriz. Bugünün gündeminde ise yerel FED Başkanlarının açıklamaları ön planda olacak. Ekonomik takvim bakımından ise sakin bir gün bizleri beklerken küresel risklere yönelik haber akışları da takip edilecek.
Teknik seviyeler;
Dirençler; 1.2565, 1.2580, 1.2620, 1.2650, 1.2700
Destekler; 1.2500, 1.2475, 1.2440, 1.2400, 1.2365
BRENT PETROL
Dün, İran ve ABD Yönetimleri arasında Ortadoğu'da olası bir savaşa dair yapılan karşılıklı atışmalar; OECD ve Fitch gibi önemli kurumların bir çok ekonomi ve global büyümeye dair aşağı yönlü revizelerine karşın arz endişelerini artırarak fiyatları yeniden yukarı yönlü taşıdı. Yeni günde de; İran eksenli risklerin durumu, emtiadaki fiyatlamalar açısından bu bağlamda yine kritik olacak. Ayrıca, Aramco tesislerinin saldırıya uğraması sonrasında önemli hâl alan Suudi Arabistan üretimi başta olmak üzere önemli üreticilerin arz rakamlarına dair gelecek haber akışları da, açıklanacak olan Baker Hughes Sondaj Kuyusu Sayıları ile birlikte oynaklıklara neden olabilir. Keza, bölgelerden gelecek önemli ekonomik verilerin sonuçları ve uluslararası kurumların küresel ekonomiye dair olası yeni projeksiyonları da talep kaynaklı fiyatlamalar açısından takip edilmeli.
Seviyeler;
Dirençler: 64.90, 65.25, 65.50, 65.85, 66.10
Destekler: 64.20, 64.00, 63.75, 63.40, 63.10
ONS ALTIN
FED/FOMC kararları sonrası 1483 Dolar seviyesine kadar gerileyen emtia, akabinde FED Başkanı Powell'ın bir Parasal Gevşeme ihtimalini göz ardı etmemesinden destek almıştı. Dün de bu hareketlerin devamı görülürken, ayrıca; ABD ve İran arasında ağız dalaşı şeklinde başlayan İran 'a yönelik askeri seçenek söylemleri de tedirginliğe neden olarak Değerli Metal'e güvenli liman alışı getirdi. ABD'de açıklanan Philadelphia FED verileri ve Haftalık İşsizlik Maaşı Başvuruları ile kısmen oynaklıklar oluşsa da ana fiyatlama davranışları etkilenmedi. Bugün de yine; İran'a dair jeopolitik riskler ve ticaret savaşları gibi küresel risklerin durumu öncelikli olarak takibimizde olacak. Ekonomik olgu olarak Çin Merkez Bankası'nın kararları ile başladığımız yeni günde ayrıca, majör merkez bankalarının sonraki hamlelerine dair ve küresel büyümeye dair uluslararası kurumlar ve merkez bankaları yetkililerinden gelecek açıklamalar da oynaklıklar görülebilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 1507, 1512, 1518, 1522, 1528
Destekler: 1495, 1492, 1487, 1484, 1480
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.