Forex Bülteni (Işık FX)

Merkez Bankaları Fırtınası Atlatıldı, Yurtiçinde İşsizlik Oranı Takip Edilecek!
Son iki günde, piyasa açısından oldukça önemli olan 5 Merkez Bankasının kararlarını takip ettik. Çarşamba akşamı açıklanan FED/FOMC kararlarında beklendiği gibi 25 baz puan faiz artırımı yapılırken, kararların detayında enflasyon bazlı olarak politika değişikliği yapılabileceğinin belirtilmesi tedirginliğe neden oldu. Dün ise sırasıyla SNB(İsviçre Merkez Bankası), TCMB(Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası), BOE(İngiltere Merkez Bankası) ve ECB(Avrupa Merkez Bankası) kararları takip edildi. İsviçre Merkez Bankası herhangi bir faiz ve politika değişikliğine gitmezken, Banka'nın döviz piyasalarında aktif rol yapmaya devam edileceği vurgulandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası kararları ise TL varlıklarında deprem etkisi yaptı. Zira, Banka'nın Geç Likidite Penceresi üzerinde yaptığı 50 baz puanlık faiz artırımı enflasyonla mücadele kapsamında piyasaca yetersiz bulundu. Günün en etkisiz kalan kararları İngiltere Merkez Bankası'ndan geldi. Banka, gerek faiz oranında gerekse parasal genişleme miktarında herhangi bir değişikliğe gitmezken, faiz artırımlarının birkaç yıla yayılacak ılımlılıkta olacağı bir kez daha vurgulandı. Son olarak ise Avrupa Merkez Bankası kararları takip edildi. ECB de tüm faiz oranlarını sabit bırakırken, 30 Milyar Euro olarak 2018'in ilk 9 ayında öngörülen varlık alımlarının gerekli görüldüğü takdirde uzatılabileceğinin açıklanması Euro varlıklarını baskıladı.
Dün, Euro Bölgesi ve ABD'de öncü PMI verileri takip edilmişti. Ayrıca ABD'den; Perakende Satışlar, İthalat-İhracat Fiyat Endeksi, İşletme Stokları ve İşsizlik Maaşı Başvuruları gibi oldukça önemli datalar açıklandı. Ancak açıklanan Merkez Bankaları kararları nedeniyle verilerin fiyatlamaları sınırlı kaldı. Bugün ise, yurtiçi tarafta; Eylül ayı Çeyreklik İşsizlik Ortalaması ve Kasım ayı Merkezi Yönetim Bütçesi takip edilecekken, Euro Bölgesi'nde; Ekim ayı Ticaret Dengesi, ABD'de; Aralık ayı New York Empire State İmalaat Endeksi ve Kasım ayı Sanayi Üretimi verilerini izleyeceğiz. Yine petrol yatırımcıları da her Cuma açıklanan Baker Hudges Sondaj Kule Sayıları'nı takip edebilirler. Ayrıca İngiltere'nin "Brexit" konusuna yönelik gelişmeler, Almanya koalisyon görüşmeleri ve dün akşam ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Nikki Haley'in açıklamaları sonrası tekrar gündeme gelen İran yaptırımları konusu da takip edilecek.
EURUSD
Çarşamba günü FED tutanaklarının açıklanması sonrası kayıp yaşayan Dolar varlıkları, dün ECB para politikası kararları sonrasında kısmen de olsa kayıplarını kurtardı. Dün, ECB beklenildiği gibi faizlerde herhangi bir değişiklik yapmadı ve uzun bir sürede yapmayacaklarına yönelik açıklama yaptı. Büyüme ve enflasyon tahminleri yukarı yönlü revize edildi. Ancak daha sonrasında ECB Başkanı Mario Draghi'nin yapmış olduğu basın konferansında; 2018 Eylül ayına kadar devam edecek olan varlık alımlarının bitirilmesine yönelik bir tarih üzerinde konuşulmadığını açıklaması Euro'da baaskılara neden oldu. Öte yandan dün açıklanan ABD verilerinden; Perakende Satışlar yüzde 0.8 ile yüzde 0.3'lük beklenti üzerinde gelirken, oynaklığı yüksek olan otomotiv sektörünün devre dışı bırakıldığı Çekirdek Perakende Satışlar'da da yüzde 1.0 ile beklenti üzerinde gerçekleşmeler görüldü. Haftalık İşsizlik Maaşı Başvuruları 239 Bin'lik beklenti altında 225 Bin ile son 8 haftanın en iyi düzeyinde gelirken, Devam Eden İşsizlik Maaşı Başvuruları da son 4 haftanın en iyisiydi. Bugün Euro Bölgesi'nde Ekim ayı Ticaret Dengesi verisi takip edilecek. ABD'de ise Kasım ayı Sanayi Üretimi ve Aralık ayı NY Empire State İmalat Endeksi dataları, takvimde öne çıkıyor. Yine her iki ekonomiden gelebilecek haber akışları ve teknik fiyatlamalar da parite üzerinde etkili olabilir. Teknik olarak bakacak olursak; geçtiğimiz ayın son haftasından bu yana devam eden düşen kanalın üst bandı olan 1.1835 direncinin dün ihlal edildiği görülse de, bu seviye üzerinde kalıcılık sağlanamaması satış baskısına sebep oldu. Tekrardan kanal içerisine giren paritede geri çekilmelerin devamında 1.1730, 1710 ve 1.1685 seviyeleri izlenebilir. Olası alış ağırlıklı işlemlerde ise 1.1775, 1.1790 ve 1.1835 dirençleri karşımıza çıkmakta.
USDTRY
Dün, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB)'nın yaptığı Para Politikası Kurulu(PPK) toplantısının sonucunu takip ettik. Gecelik Borçlanma Faizi, Gecelik Borç Verme Faizi ve Bir Hafta Vadeli Repo Faiz Oranı(Politika Faizi)'nın herhangi birisinde beklendiği gibi değişiklik yapılmadı. Geç Likidite Penceresi(LON) Borç Verme Faizi'nde ise 50 baz puanlık artış yapıldı. Kararlar sonrası yapılan açıklamada; iktisadi faaliyetlerin gücünü koruduğuna vurgu yapılırken, dış talepteki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisinin sürdüğü belirtildi. Enflasyonun bulunduğu yüksek seviyelerden kaynaklı olarak risklerin arttığının da altı çizilirken, bundan kaynaklı olarak parasal duruşun sıkılaştırılmasına karar verildiği bildirildi. GLP tarafında yapılan artışın uluslararası kurumlarcaa beklenen seviyelerin altında kalması ve enflasyon gerçekleşmelerine etkisinin olmayacağı yönündeki algı ile kur tarafında yukarı yönlü tepkiyi gözlemledik. Dün ABD'de açıklanan verilerden Çekirdek Perakende Satışlar Kasım ayında yüzde 0.7'lik beklenti üzerinde yüzde 1.0 olarak açıklanırken, Haftalık İşsizlik Maaşı Başvuruları 225 Bin ile son 8 haftanın en iyi düzeyinde geldi. Bugün ise ABD'de Sanayi Üretimi ve NY Empire State İmalat Endeksi takip edilecekken, yurtiçinde ise Çeyreklik İşsizlik Ortalaması ve Merkezi Yönetim Bütçesi verileri izlenecek. Teknik olarak dünkü hareketin devamı adına takip ettiğimiz ilk seviye 3.8780'de bulunmakta. Bu seviye üzerinde kalıcılık sağlanabilirse 3.9000 direnci bir kez daha test edilebilir. Keza, 3.9000 seviyesinin de hareketlerin devamı adına önemli bir direnç noktası olduğunu da hatırlatalım. Öte yandan 3.8780 seviyesinin altına geri çekilmelerde ise izlenebilecek ilk desteklerimiz 3.8685, 3.8550 ve 3.8490 seviyelerinde bulunmakta.
GBPUSD
Dün İnngiltere Merkez Bankası (BOE) Mali politika Komitesi (MPC) kararları takip edildi. Bir önceki toplantıda faiz oranını 25 baz puan artırarak yeniden yüzde 0.50 düzeyine getiren Banka, bu toplantıda ise beklenildiği gibi faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmedi. Komite'den toplantı sonrası yapılan açıklamalarda; Kasım ayında yaptıkları faiz artırımın şu ana kadar pozitif etkilere sebep olduğu ve tahminlere paralel şekilde büyüdükleri vakit, gelecek birkaç yılda faiz artırımlarına gidebilecekleri söylendi. Ayrıca Brexit müzakerelerinin son dönemde olumlu ilerleyişinin, AB'den düzensiz bir çıkış olasılığını azalttığı ve bu durumun güven artırdığı da belirtildi. Diğer bir taraftan ise dün başlayan AB Liderler Zirvesi bugün son bulacak. Brexit konusunun tartışılacağı zirveden gelecek açıklamalar parite tarafında etki yaratabilecek düzeyde. Daha önce Brexit konusunda varılan uzlaşmanın detaylarının bu toplantıda netlik kazanılacağı düşünülüyor. Veri akışlarına baktığımızda; dün, İngiltere Peerakende Satışlarının(Çekirdek data dahil) beklentilerin üzerinde sonuçlandığı görüldü. ABD'de de Perakende Satışlar ve Çekirdek Perakende Satışlar dataları beklentilerin üzerindeydi. Bugün ekonomik takvimde Kasım ayı ABD Sanayi Üretimi verisi ön plana çıkmakta. Teknik olarak ise paritede yukarı yönlü denemelerde 1.3480 seviyesi dikkatle takip edilmeli. Bu seviyenin geçilmesi halinde 1.3535 direnci yeniden gündeme gelebilir. Olası geri çekilmelerde ise sırasıyla 1.3410, 1.3370 ve 1.3340 destekleri izlenebilir.
BRENT PETROL
Dün IEA(Uluslararası Enerji Ajansı)'nın açıkladığı aylık raporda; Kasım ayında global petrol arzının 97 Milyon 800 Bin varil/gün düzeyine yükseldiği görülürken, bu gerçekleşmede ABD üretimin etkisi olduğu vurgulandı. Yine dün uluslararası medya kuruluşlarında çıkan önemli haberde ise Suudi Arabistan'ın kamu petrol şirketi Aramco'nun halka arzına Çin'in de talip olduğu belirtildi. Hatırlanacağı gibi bu konuda daha önce ABD ve İngiltere, Suudi yönetimine çağrıda bulunmmuştu. Öte yandan emtiadaki fiyatlamalara baktığımızda genel anlamda ABD üretiminin her geçen hafta yeni bir rekor kırmasının etkisi olduğunu görmekteyiz. Zira, geçtiğimiz hafta 9 Milyon 707 bin varil ile yeni bir rekor kıran ülke üretimi, bu hafta açıklanan(Çarşamba günü) rakamlara göre 73 bin varil daha artış göstererek yeni rekor seviyesine ulaştı. Hafta içerisinde EIA(Enerji Bilgi İdaresi)'nden gelen projeksiyonlarda da, ABD üretiminin 2018 yılında 10 Milyon varilin üzerine çıkacağı belirtilmişti. Bugün veri olarak Baker Hudges Sondaj Kule Sayıları ve CFTC Ham Petrol Spekülatif Pozisyonları takip edilecek. Yine, petrol ticaretinde önemi olan ülkelerden ve uluslararası kurumlardan gelebilecek haber akışları da fiyatlamalar açısından izlenmeli. Teknik olarak emtiaya bakacak olursak; Dün, önemine değindiğimiz ve Haziran ayından başlayan yükselen kanalın alt bantına denk gelen 62.10 seviyesinin üzerinde kalıcılıkla yukarı yönlü bir hareket görmüştük. Şuan için 63.25 desteği üzerinde tuttunmaya çalışan emtiada, bugün de alım yönlü işlemler görülmesi halinde sırasıyla 63.50, 63.90 ve 64.40 dirençleri test edilebilir. 63.25 altında yeniden aşağı yönlü baskılanmada ise 63.00, 62.65 ve 62.10 destekleri izlenebilir.
ONS ALTIN
Çarşamba günkü FED/FOMC(Federal Açık Piyasa Komitesi) kararları sonrası toparlanmaya çalışan Değerli Metal, dün açıklanan ABD verilerinin olumlu gelmesi ile birlikte günlük bazda kısmen değer kaybetti. Dün gelen verilere baktığımızda Perakende Satışlar yüzde 0.3'lük beklenti üzerinde yüzde 0.8 olarak açıklanırken, volatilitesi yüksek olan otomotiv sektörünün devre dışı bırakıldığı Çekirdek Perakende Satışlar'da da yüzde 1.0 ile beklenti(yüzde 0.7) üzerinde gerçekleşmeler görüldü. Aralık ayı öncü Üretim PMI'ına baktığımızda 55.0 ile 54.2'lik beklenti üzerinde gelirken, Ekim ayı işletme stoklarının yüzde -0.1 ile öngörülere paralel açıklandığı görüldü. Bugüne baktığımızda ABD tarafında; New York Empire State Endeksi ve Sanayi Üretimi verileri izlenebiliir. Ayrıca dün akşam ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Nikki Haley'in İran'a yapıtımların uygulanabileceğini açıklaması ve Avrupa Birliği'nin Rusya'ya uygulanan yaptırımları 6 ay daha uzattığının deklare edilmesi de olası sonuçları açısından küresel sistematik risk unsurları olarak takip edilecek. Teknik olarak ise 1255 seviyesi önemli olup, üzerinde kalıcılıklarda toparlanma hareketlerinin devamı görülebilir. Bu durumda izleyebileceğimiz önemli dirençler 1260, 1263 ve 1267 seviyelerinde bulunmakta. 1255 altı kalıcılıkta yeniden oluşabilecek satış baskısında ise 1250, 1247 ve 1243 desteklerini sırasıyla takip edebiliriz.


 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bannkalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.