Haber Akışları ve Tahvil Faizleri Önemli Olacak!
Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde AB tarafında yine İtalya ve Brexit mesaisi vardı. Almanya Hükümet Sözcüsü yaptığı açıklamalarda: Bir Brexit anlaşması olmamasının İngiltere, AB veya Almanya’nın çıkarına olmayacağını belirtirken, Merkel’in yakın iş birliği isteğini yeniledi. Başta AB Komisyonu’nun Brexit’ten Sorumlu Baş Müzakerecisi Barnier olmak üzere diğer Avrupa’lı yetkililerden de benzer açıklamalar ve İrlanda sınırı konusunda uyarılar gelirken, Pound varlıkları dalgalandı. İtalya konusunda ise AB Komisyonu Sözcüsü: İtalya’nın 2019 bütçe tasarısına dair AB değerlendirmesinin son başvuru tarihi olan 15 Ekim’de yapılacağını vurgularken, İtalya Başbakan Yardımcısı Salvini’nin ortamı geren açıklamaları dikkat çekti. Yurt içi tarafta TCMB tarafından yapılan Bankacılık Anketi açıklanırken: Bankaların, tüm kredi türleri için uyguladıkları standartları sıkılaştırdığı ve 3. Ve 4. Çeyrekte de bu yönde eğilimin devam edeceği belirtildi. ABD tarafında takip edilen önemli ekonomik verilerden Tarım Dışı İstihdam Değişimi 134 Bin kişi ile son 6 ayın en kötü gerçekleşmesini gösterirken, geçtiğimiz ay 201 Bin olarak duyurulan verinin ise 270 Bin’e revize edildiği görüldü. Ülkenin İşsizlik Oranı yüzde 3.7 ile 1969 yılı Aralık ayından bu yana en iyi düzeyine gerilerken, enflasyon görünümüne etkisi açısından kritik olan Ortalama Saatlik Kazançlar datasında ise yüzde 0.3 ile öngörülere paralel gerçekleşme görüldü. Veriler sonrası ABD tahvilleri dalgalanırken, 10 yıllıkların faizlerinde 2011 Mayıs ayından bu yana en yüksek seviye test edildi. Hafta sonunda ise Brezilya’da başkanlık seçimleri yapılırken, aralarında TL’nin de bulunduğu diğer gelişen ülkeler açısından takip edildi. Haftanın ilk işlem gününe Çin’den gelen Hizmet PMI’ı ile başladık. Avrupa seansında Almanya Sanayi Üretimi datasını takip edeceğiz. Çin tarafında resmi tatilin bitmesi ile Ticaret Savaşları konusu küresel riskler açısından yeniden önemli olacakken, İtalya vee Brexit konuları ise Euro Bölgesi ve İngiltere’nin lokal riskleri açısından izlenecek. Yurt içi tarafta da tahvil faizleri ve CDS gibi önemli göstergelerin yanı sıra, hükümet ve kurumlardan gelebilecek açıklamalar takip edilecek.
EURUSD
Euro Bölgesi’nde başta İtalya ve İspanya gibi sorunlu ekonomilerin durumu ve Brexit konusu takip edilirken, ABD tahvil getirilerindeki yükselişler paritede etkisini göstermekte. Avrupa Komisyonu önümüzdeki 3 yıl süresince, İtalya’nın istediği bütçe açıkları için olumsuz görüşe sahipken, İtalya ise 2019 yılı 2.4, 2020’de 2.1 ve 2021’de 1.8 bir bütçe açığını hedeflemekte. AB kuralları uyarınca kamu borcunun GSYİH’ya oranı olarak AB’deki en yüksek borç ödeme maliyetlerine sahip ülke olan İtalya’nın durumu paritede endişe kaynağı olmaya devam ederken, Asya seansı ile birlikte Yuan karşısında güçlenen ABD Doları paritede aşağı yönlü baskı oluşturmakta. Günün devamında ise veri akışı bakımından sakin bir gün olacakken, Almanya’dan Ağustos ayı Sanayi Üretim daatası takip edilecek. Ayrıca ticaret savaşları, İtalya bütçe konusu ve Brexit taraflı haber akışları önemli olacağı gibi tahvil getirileri de fiyatlamalara etki edebilir. Teknik olarak baktığımızda ise 1.1530 direnç bölgesinden tekrardan geri dönüş yaşayan parite için, satıcılı seyrin devamında 1.1485, 1.1465 ve 1.1445 destekleri takip edilebilir. Oluşacak yukarı yönlü işlemlerde ise 1.1510-1.1530 direnci önemini korumakla beraber, bu bölgenin üstünde kalıcılık alıcılı işlemleri arttırabilir.
USDTRY
Hafta kapanışında Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan Eylül ayı Nakit Dengesi 6 Milyar 181 Milyon TL açık verdi. Hazinenin nakit gelirlerinin 62 Milyar 169 Milyon TL olduğu bildirilirken nakit giderleri ise 70 Milyar 516 Milyon TL olduğu açıklandı. Cuma günü TCMB’nın Bankacılık üzerine yayınladığı beklenti anketinde ise bankaların tüm kredi türleri için sıkılaştığı görüldüğü belirtilirken işletmelere verilen kredilerde de yılın sonuna kadar sıkılaşmaya devam edileceği bildirildii. ABD tarafında ise merakla beklenen İstihdam verilerinde yaşanan karmaşıklık Dolar endeksinde geri çekilmelere neden olurken kur tarafında da TL lehine işlemler görüldü. Diğer taraftan Türkiye CDS ve tahvil faizlerindeki yatay görünümde satış yönlü hareketli destekledi. Bugünkü ekonomik takvimde ise önemli bir veri akışı bulunmazken başta ticaret savaşları olmak üzere küresel öneme sahip haber akışlarının yanı sıra tahvil piyasası hareketleri ve teknik fiyatlamalar takip edilecek. Diğer taraftan yurtiçi tarafta hükümet ve uluslararası kurumlardan gelecek açıklamalarda önemli olabilir. Teknik olarak ise Ağustos ayında başlayan düşen trendin kırılım teyit noktasına denk gelen 6.2260 direncinin geçilmemesi ile birlikte geri çekilmeler görmekteyiz. Şuanda ise 6.1460 destek seviyesine yakın fiyatlamalar görülürken buranın kırılması ile birlikte 6.1200, 6.1030, 6.0820 ve 6.0660, destek seviyeleri takip edilebilir. Özellikle 6 seviyesi altında kalıcılıklarda TL lehine hareketler derinleşebiilir. Yukarı tarafta ise 6.2260 öncesinde 6.1600, 6.1800, 6.1960 ve 6.2100 ara dirençleri takip edilebilir.
GBPUSD
17 Ekim’de gerçekleştirilecek olan Brexit zirvesine sayılı günler kala, piyasa tarafında bir anlaşma yapılabileceğine yönelik oluşan iyimserlik Sterlin varlıklarına geçtiğimiz hafta güç kattı. Özellikle İngiltere’nin, İrlanda sınırı konusunda taviz vereceğine yönelik haberler sonrası Avrupa Birliği’nin de, İngiltere’ye çok önemli bir serbest ticaret anlaşması sunacağına yönelik çıkan spekülasyonlar parite tarafında alış yönlü işlemlere neden oldu. Diğer taraftan Brexit Baş Müzakerecisi Michel Barnier ve AB Komisyon Başkanı Jean Claude Juncker’ıni anlaşma yapılabileceğine ilişkin olumlu açıklamaları da Sterlin lehine hareketleri destekledi. Ancak yine de tam olarak nihai bir kararın alınmadığını belirtelim. Bu kapsamda baktığımızda bugünde konuya ilişkin gelebilecek açıklamalar önemli olacaktır. Zira son günlerde Brexit konusuna dair olumlu yada olumsuz açıklamalar parite üüzerinde anlık fiyat hareketlerine neden olmakta. ABD tarafında ise Cuma günü İş İstatistikleri Bürosu tarafından açıklanan Tarım Dışı İstihdam, Ortalama Saatlik Kazançları ve İşsizlik Oranı verilerindeki karmaşık seyir Dolar varlıkları üzerinde baskı yarattı. Bugün ise yine Brexit konusu başta olmak üzere küresel haber akışları takibimizde olacak. Teknik olarak olası geri çekilmelerde 1.3085, 1.3060 ve 1.3020 destek seviyeleri izlenebilir. Oluşabilecek yukarı yönlü ataklarda ise 1.3140, 1.3165 ve 1.3210 direnç seviyeleri bulunmaktadır.
BRENT PETROL
İran Petrol ihracatını “sıfıra” indirgeme konusunda kararlı olan ABD yönetimi yükselen Petrol fiyatları sebebi ile bu adımını bir miktar esnetmeyi düşünmekte. Kasım ayında yürürlüğe girecek olan yaptırım kararları öncesi ilk kez “feragat” fikri tartışılırken, Tahran’ın kimi müşterilerine emtia alışverişi konusunda izin çıkabilir. Diğer yandan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, ABD Başkanı Donald Trump’ın eleştirileri sonraası yaptığı açıklamada: ABD yaptırımları sebebi ile İran ihracatında 700 Bin varillik bir kayıp olduğunu, OPEC ve OPEC+ ülkeler ise 1 Milyon 500 Bin varillik ek artışla bu durumu toparladıklarını ve söylenenlerin aksiye üstüne düşenden daha da fazlasını yaptıklarını belirtti. Cuma günü açıklanan ABD Baker Hughes Sondaj Kuyusu sayılarındaki düşüş bu hafta da devam ederken, 2 kulelik azalışla toplam rakamı 861’e geriledi. Petrol’deki satıcılı seyir ek üretim ve ABD’nin feragatte bulunabileceği haberleri ile üçüncü gününe taşınmış durumda. Günün devamında ise başta İran nükleer anlaşması olmak üzere, önemli Petrol üretici ülkelerden gelebilecek açıklamalar fiyatlamalara etki edebilir. Teknik olarak baktığımızda ise satıcılı seyrin devamında 83.25, 82.60 ve 82.20 destekleri izlenebilir. Yukarı yönlü ataklarda ise 84.05, 84.50 ve 85.15 dirençleri bulunmaktadır.
ONS ALTIN
Geçtiğimiz Cuma günü ABD açıklanan Tarım Dışı İstihdam datası beklentilerin altında kalırken, enflasyon görünümüne etkisi açısından önemli olan Ortalama Saatlik Kazançlar verisinde ise öngörülere paralel gerçekleşme görüldü. Verilerin geçtiğimiz ayki rakamlarının ise ters istikamette(TDİ için yukarı yönlü, Ort.Saatlik Kazançlar için aşağı yönlü)revizeler yapıldığı gözlemlendi. İşsizlik Oranı ise yüzde 3.7 ile 1969 Aralık ayından bu yana en iyi seviyesine geriledi. Diğer taraftan Euro Bölgesi ve İngiltere’deki riskler; bölgeden gelen açıklamalar ile kısmen iyileşirken, küresel talep artışı beklentisi ile Ons Altın’ı bir miktar destekledi. Bugün, Çin tarafından gelen Hizmet PMI’ı ile güne başladık. Geçtiğimiz hafta boyunca resmi tatilde olan ülkede tatilin bitmesi ile Ticaret Savaşları konusundaki açıklamalar ve bir süredir Altın ile korelasyon uyumu görülen Yuan’daki fiyatlamalar kritik olacak. Özellikle Çin Merkez Bankası’nın piyasaya likidite desteği sağlamak amacı ile rezerv miktarlarını düşürmesi, CNY’de değer kayıplarına neden olurken, yeni günle birlikte altında satıcılı seyri destekledi. Günün devammında ise ABD ve Euro Bölgesi tarafından gelecek haber akışları ve gelişen ülkelerin durumu da tahvil piyasası hareketleri ile birlikte takip edilecek. Teknik olarak baktığımızda ise; şuan için 1197 seviyesi civarında fiyatlama görülmekte. Buranın üzerinden kalıcılıkta takip edilebilecek direnç seviyeleri 1205, 1207 ve 1212’de bulunmakta. Aşağı yönlü işlemlerde ise sırasıyla 1196, 1190 ve 1188 destek noktaları izlemeye alınabilir.
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.