DÜN NE OLDU?
Haftanın ilk işlem gününde, global bazda gündem sakin seyrederken, Euro bölgesinde Kasım ayı enflasyon verileri takip edildi. ABD'de ise, Cumhuriyetçiler vergi indirimlerinin biçimi konusunda anlaşmaya vardığı belirtildi. Bunun ardından, vergi tasarısının oylaması için gözler Senato'ya çevrildi.
Euro bölgesinde Kasım ayı manşet enflasyon, beklentilere paralel olarak aylık bazda %0,1, yıllık bazda ise %1,5 artış gösterdi. Çekirdek enflasyon ise yıllık olarak geçen aya göre değişim göstermeyerek %0,9 olarak gerçekleşti.
San Francisco FED Başkanı Williams, faiz eğrisinin düzleştiği, FED'in 2018'de 3 faiz artışına gideceğini, 2019'da ise 2 ya da 3 faiz artışı yapabileceğini, 2018'de büyümenin %2,25 ile %2,50 aralığında olabileceğini, ekonomide aşırı ısınma görmediğini ve artan faizlerin de bunu koruyacağını ve yıl ortasında enflasyona baskı yapan faktörlerin azalmasını beklediğini söyledi.
ABD Doları haftanın ilk işlem gününde, hem gelişmiş ülke para birimleri hem de gelişen ülke para birimleri karşısında zayıf performans gösterdi. Güne %2,36'lı seviyelerden başlayan ABD 10 yıllık tahvil faizi ise %2,39'lu seviyelere kadar yükseliş kaydetti.
BUGÜN NE BEKLİYORUZ?
Bugün yurtiçinde veri akışı sakin seyrederken, ABD'de konut istatistikleri, Euro bölgesinde ise işletme beklentileri ve Avrupa Merkez Bankası üyesi Hansson'un konuşması takip edilecek.
Haftanın geri kalanında ise, Çarşamba günü ABD'de haftalık ham petrol stokları ile Euro bölgesinde cari denge, Perşembe günü ABD 2017 yılı üçüncü çeyrek GSMH büyümesi ve Japonya Merkez Bankası para politikası toplantısı, Cuma günü ise, ABD'de FED'in yakından takip ettiği çekirdek kişisel tüketim harcamaları ve dayanıklı mal siparişleri ile İngiltere'de 2017 yılı üçüncü çeyrek GSMH büyümesi izlenilecek.
USDTRY
ABD Doları haftanın ilk işlem gününde, gelişen ülke para birimlerine karşısında zayıf performans gösterirken, Türk Lirası da global görünüme eşlik etti ve pozitif ayrışan para birimleri arasında yer alddı. Türk Lirası, günü ABD Doları karşısında 0.83% değer kazancı ile tamamladı. Teknik olarak bakıldığında USDTRY orta vadeli düşüş eğilimi ve kısa vadeli düşüş eğilimi devam etmekte. USDTRY paritesinde kısa vadeli direnç seviyeleri 3.8491 ve 3.8816'de, destek seviyeleri ise 3.8166 ve 3.7841'de bulunmaktadır.
EURUSD
ABD Doları'nın, gelişmiş ülke para birimleri karşısında zayıf performans gösterdiği günde Euro, global seyre iştirak etti. Euro, günü ABD Doları karşısında 0.28% değer kazancı ile tamamladı. Teknik olarak bakıldığında EURUSD orta vadeli düşüş eğilimi ve kısa vadeli yükseliş eğilimi devam etmekte. EURUSD paritesinde kısa vadeli direnç seviyeleri 1.1848 ve 1.1923'de, destek seviyeleri ise 1.1772 ve 1.1697'de bulunmaktadır.
ALTIN
Altın, FED üyesi Williams'ın faiz eğrisinin düzleştiği hakkında söylemlerde bulunması ve bunun da daha hızlı faiz artırımları olmayacağı şeklinde yorumlanması eşliğinde Dolar Endeksi'nde görülen gerilemeye bağlı olarak yükseldi. Altın, günü 0.46% deeğer kazancı ile tamamladı. Teknik olarak bakıldığında Altın orta vadeli düşüş eğilimi ve kısa vadeli yükseliş eğilimi devam etmekte. Altın'da kısa vadeli direnç seviyeleri 1264.65 ve 1279.03'de, destek seviyeleri ise 1250.28 ve 1235.90'de bulunmaktadır
BRENT
Brent, Baker Hughes tarafından açıklanan verilere göre ABD'de sondaj kuyusu sayısının geçen haftaya göre azalması eşliğinde yükseldi. Brent, günü 0.28% değer kazancı ile tamamladı. Teknik olarak bakıldığında Petrol orta vadeli yükseliş eğilimi sürmekle birlikte kısa vadeli 63.42'deki önemli direncini yukarı yönlü kırdı. Petrol'de kısa vadeli direnç seviyeleri 64.80 ve 66.21'de, destek seviyeleri ise 63.40 ve 61.99'de bulunmaktadır.
Uğur BOZKURT
Araştırma Uzman Yardımcısı
Alan Yatırım Menkul Değerler A.Ş.,
http://www.alanyatirim.com.tr/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.