Brexit Sürecinde Belirsizlik Artmaya Devam Ediyor…
Yurtdışı gelişmeleri incelediğimizde, İngiltere’de açıklanan GSYİH verisine göre, İngiltere ekonomisi 2019 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre beklentilerin üzerinde yüzde 0,5 oranında büyüdü. İngiltere ekonomisi 3 aylık büyüme ortalaması Ocak ayında beklentilere paralel yüzde 0,2 olarak gerçekleşti. İngiltere’de açıklanan Sanayi Üretimi verisi Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0,6 oranında artış görülürken bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,9 oranında daraldı. İngiltere’de açıklanan İmalat Üretimi verisi Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0,8 artış görülürken bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,1 oranında azalış kaydedildi. İngiltere’de açıklanan Dış Ticaret Dengesi Ocak ayında 13,084 milyar Sterlin açık verdi. ABD’de açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi verisi Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 0,2 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,5 oranında artış gösterdi. ABD’de enerji ve gıda fiyatlarının hariç tutulduğu Çekirdek Tüketici Fiyat Endeksi verisi Şubat ayında bir önceki aya göre beklentilerin altında yüzde 0,1 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,1 oranında artış gösterdi. İngiltere Parlamentosu’nda gerçekleşen revize Brexit anlaşması oylaması 242’e karşı 391 oy ile ret edildi. ABD borsaları günü karmaşık tamamladı.
Yurtiçi gelişmeleri incelediğimizde, Dün, yurtiçinde sakin veri akışı takip edilirken TL’de yaşanan görece zayıf görünüm ve küresel piyasalarda dolarda yaşanan dalgalanma sonrasında kurun fiyatlamalarda 5,4299-5,4664 bant aralığında hareket ettiği ve günü 5,4526 seviyeleri civarında tamamladığı görüldü. BİST-100 Endeksi günü yüzde 0,86 yükseliş ile 101.721 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 6,2 milyar TL olarak gerçekleşti. TCMB ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti dün, yüzde 24,00 düzeyinde gerçekleşti.
USDTRY
Dün, Yurtiçinde zayıf veri akışı takip edilirken küresel piyasalarda dolarda yaşanan dalgalanmanın parite fiyatlamalarında etkili olmaya devam ettiğği gözüküyor. Yurtiçinde 5 yıllık ülke CDS risk priminde devam eden yüksek seyir ve TL’nin döviz sepeti karşısında değer kaybetmesi kurda yukarı yönlü hareketleri desteklediği izleniyor. ABD’de açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verisi Şubat ayında bir önceki aya göre beklentileri karşılarken gıda ve enerji grubunun hariç tutulduğu Çekirdek TÜFE verisi beklentilerin altında artış gösterdi. Açıklanan veri sonrasında dolarda kısmi değer kayıpları yaşanırken kurun kazançlarının bir kısmını geri verdiğini gördük. Bugün, ABD’de açıklanacak olan ÜFE ve Dayanıklı Mal Siparişleri verileri takip edilecek.
Teknik olarak incelediğimizde, kurun 200 günlük hareketli ortalaması olan 5,4240 seviyesi fiyatlamaların yönü açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru ataklarda 5,5000, 5,5290 ve 5,5500 direnç seviyeleri takip edilebilir. Bu seviye altında zayıf görünümün devam etmesi durumunda ise 5,4000, 5,3800 ve 5,3500 destek seviyeleri izlenebilir.
EURTRY
Dün, yurtiçindee sakin veri akışı takip edilirken çaprazın 6,1714 seviyeleri civarını test ettiğini gördük. Gün içerisinde, TL’de devam eden görece zayıf görünüm ve küresel piyasalarda Euro’da yaşanan değer kazanımı sonrasında çapraz fiyatlamalarında yükselişlerin devam ettiği izleniyor. Çaprazın günü 6,1583 seviyeleri civarında tamamladığı ve kazançlarını 2.güne taşıdığı görülüyor.
Bugün, Euro Bölgesi’nde açıklanacak olan Sanayi Üretimi verisi ve bazı ECB Yönetim Konseyi üyelerinin açıklamaları takip edilecek.
Teknik olarak bakıldığında, çaprazın ara destek seviyesi olan 6,1270 seviyesi fiyatlamaların yönü açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru geçişlerde 6,2000, 6,2300 ve 6,2500 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, çapraz fiyatlamalarında zayıf görünümün devam etmesi durumunda ise 6,1050, 6,0800 ve 6,0600 destek seviyeleri izlenebilir.
EURUSD
Küresel piyasalarda Euro’da yaşanan değer kazanımı ile birlikte paritenin 1,1304 seviyeleri civarını test ettiğini faakat gün sonunda bu bölgede kalıcılık sağlayamadığı görüldü. Gün içerisinde, ABD’de açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verisi Şubat ayında bir önceki aya göre beklentileri karşılarken gıda ve enerji grubunun hariç tutulduğu Çekirdek TÜFE verisi beklentilerin altında artış gösterdi. Açıklanan veri sonrasında dolarda kısmi değer kayıplarının yaşandığı gözlemlenirken paritenin gün sonunda kazançlarını 3.güne taşıdığı görüldü. Bugün, Euro Bölgesi’nde açıklanacak olan Sanayi Üretimi ve ABD’de Dayanıklı Mal Siparişleri verileri takip edilecek.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin psikolojik seviyesi olan 1,1250 seviyesi fiyatlamaların yönü açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1,1330, 1,1350 ve 1,1380 direnç seviyeleri izlenebilir. Olası, bu seviyenin aşağı yönlü geçilmesi durumunda ise 1,1240, 1,1200 ve 1,1170 destek seviyeleri takip edilebilir.
XAUUSD
Dün, dolar ve dolar endeksinde yaşanan gerileme ile birlikte ons altının 13002 seviyeleri civarını test ettiği görüldü. Gün içerisinde, küresel piyasalarda risk iştahında yaşlanan dalgalanma ve ABD on yıllık tahvil getirisinde yaşanan azalış sarı metal fiyatlamalarında yükselişleri desteklediği izleniyor. ABD’de açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verisi Şubat ayında bir önceki aya göre beklentileri karşılarken gıda ve enerji grubunun hariç tutulduğu Çekirdek TÜFE verisi beklentilerin altında artış gösterdi. Açıklanan veri sonrasında dolarda zayıf görünümün devam ettiği izlendi.
Bugün, ABD’de açıklanacak olan veri akışı dolar bazlı fiyatlamalarda etkili olabilir.
Teknik olarak bakıldığında, ons altının psikolojik seviyesi olan 1296 seviyesi fiyatlamaların yönü açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1308, 1311 ve 1317 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altına geçişlerde ise 1292, 1288 ve 1284 destek seviyeleri izlenebilir.
GBPUSD
İngiltere ve Avrupa Komisyonu’nun Brexit anlaşmasındaa değişiklikler üzerinde anlaştığı yönündeki haber akışları sonrasında Sterlin’de yaşanan değer kazanımı ile birlikte paritenin 1,3288 seviyeleri civarını test ettiği görüldü. Gün içerisinde, İngiltere’de açıklanan ekonomik verilerin bir çoğu genel görünümde beklentileri karşıladığı görülürken Sterlin fiyatlamalarını sınırlı olumlu yansımaları izlendi. Brexit sürecine yönelik haber akışları ve söylemler Sterlin fiyatlamalarında oynaklığın artmasına neden olurken paritenin gün içi kazançlarını koruyamadığı görüldü. ABD’de açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verisi Şubat ayında bir önceki aya göre beklentileri karşılarken gıda ve enerji grubunun hariç tutulduğu Çekirdek TÜFE verisi beklentilerin altında artış gösterdi. Açıklanan veri sonrasında dolarda kısmi değer kayıplarının yaşandığı gözlemlendi. İngiltere Parlamentosu gerçekleştirilen revize Brexit anlaşması oylamasını 242'ye karşı 391 oy ile reddetti.
Bugün, ABD’de açıklanacak olan veri akışı takip edilecek. Ayrıca, İngiltere Paarlamentosu’nda anlaşmasız Brexit süreci oylaması gerçekleştirilecek.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin psikolojik seviyesi olan 1,3000 seviyesi fiyatlamaların yönü açısından belirleyici olabilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1,3170, 1,3200 ve 1,3240 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviyenin altına sarkmalarda ise 1,2960, 1,2920 ve 1,2890 destek seviyeleri izlenebilir.
USDJPY
Brexit sürecine yönelik haber akışları ve söylemler ile birlikte küresel piyasalarda risk iştahında dalgalanmalar artarken paritenin fiyatlamalarda 111,10-111,46 bant aralığında hareket ettiği görüldü. Gün içerisinde, ABD’de açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verisi Şubat ayında bir önceki aya göre beklentileri karşılarken gıda ve enerji grubunun hariç tutulduğu Çekirdek TÜFE verisi beklentilerin altında artış gösterdi. Açıklanan veri sonrasında dolarda kısmi değer kayıplarının yaşandığı gözlemlendi.
Teknik olarak bakıldığında, paritenin 200 günlük hareketli ortalamasıı olan 111,00 seviyesi fiyatlamaların yönü açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine geçişlerde 111,80, 112,00 ve 112,40 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altına geçişlerde ise 110,80, 110,50 ve 110,20 destek seviyeleri izlenebilir.
HAM PETROL
Dün, ham petrolün fiyatlamalarda 57,52 seviyeleri civarını test ettiğini gördük. Gün içerisinde, resmi olmayan haber akışlarına göre OPEC petrol üreticileri üyelerinden Suudi Arabistan’ın petrol üretimini daha da azaltacağına yönelik haber akışları ve Venezuela’da yaşanan elektrik kesintisinin petrol üretim sahalarında üretimi azaltması ardından ham petrol fiyatlamalarında yukarı yönlü hareketlerin yaşandığı görüldü. ABD’de API tarafından açıklanan haftalık ham petrol stokları verisinde 2,580 milyon varil azalışın yaşandığı görülüyor.
ABD’de Enerji Bilgi İdaresi (EIA) tarafından açıklanan haftalık ham petrol stokları verisi takip edilecek.
Teknik olarak bakıldığında, ham petrolün 100 günlük üssel harekketli ortalaması olan 56,17 seviyesi fiyatlamaların yönü açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 58,00, 58,50 ve 58,75 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altına geçişlerde ise 56,00, 55,60 ve 55,10 destek seviyeleri izlenebilir.
S&P500
Dün, S&P 500 vadeli kontrat endeksinin 2797 seviyeleri civarını test ettiği fakat gün sonunda bu seviyeyi aşmakta zorlandığı görüldü. Gün içerisinde, ABD’de açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verisi Şubat ayında bir önceki aya göre beklentileri karşılarken gıda ve enerji grubunun hariç tutulduğu Çekirdek TÜFE verisi beklentilerin altında artış gösterdi. Küresel piyasalarda risk iştahının seyri ve VIX endeksinde yaşanan düşüş eğilimi endeks fiyatlamalarında toparlanmaları destekler nitelikte.
Bugün, ABD’de açıklanacak olan Dayanıklı Mal Siparişleri verisi takip edilecek.
Teknik olarak incelediğimizde, S&P 500 vadeli kontrat endeksinin 200 günlük hareketli ortalaması olan 27551 düzeyi fiyatlamaların yönü açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru ataklarda, kısa vadede 2805, 2812 ve 2818 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviyenin altına geçilmesi durumunda ise kısa vadede 2750, 2744 ve 2736 destek seviyeleri izlenebilir.
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlforex.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi bbeklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.