Trump: Ruhani ile Önkoşulsuz Görüşmeye Hazırım!
Dün açıklanan ekonomik verilerden Almanya öncü TÜFE rakamları beklenti altında kalırken, ABD kesinleşmemiş konut satışları ise öngörülerin üzerindeydi. Yurt dışı tarafta ticaret savaşları ve İran nükleer anlaşması gibi küresel haber akışlarının yanı sıra, bölgesel gelişmeler de takibimizdeydi. Washington Post gazetesinin istihbarat kaynaklarına dayandırarak Kuzey Kore'nin nükleer silah üretimine devam ettiğini iddia etmesinin yanı sıra ABD Başkanı Donald Trump'ın Rusya'ya yaptırımlar uygulanması gerektiğini, buna karşın İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile ön koşulsuz görüşmeye hazır olduğunu söylemesi ise ilginçti. Yurt içi tarafta yeni kabinenin ilk Milli Güvenlik Kurulu toplantısı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılırken, ABD ile iplerin gerildiği Papaz Brunson olayı gündemin üst sıralarındaydı. Bugün güne Japonya'dan gelen ekonomik veriler ile başladık. Ülkenin İşsizlik Oranı ve Sanayi Üretimi rakamları beklentilere göre olumsuz geldi. Çin tarafında açıklanan İmalat ve Hizmet PMI dataları da öngörülerden kötüydü. Asya tarafında günün merakla beklenen ekonomik olgusu olan Japonya Merkez Bankası kararları ise sabaha karşı açıklandı. Banka, politika faizini %-0.10'de sabit bırakırken; 2018, 2019 ve 2020 mali yılları için enflasyon tahminlerini düşürdü. 10 yıllık tahvil faiz hedefini de yüzde 0(sıfır)'da tutan banka, tahvil faizlerinde daha fazla esnekliğe izin verileceğini de deklare etti. Günün kalanında ekonomik veri olarak yurt içi tarafta; Haziran ayı Dış Ticaret Dengesi takip edilecek. Euro Bölgesi'nde Haziran ayı İşsizlik Oranı'nın yanı sıra Temmuz ayının öncü TÜFE rakamları ve 2.çeyreğe ait flaş büyüme oranları açıklanacak. ABD'de FED monitörünün önemli parçalarından olan aylık ve yıllık PCE(Kişisel Tüketim Harcamaları) dataları, Mayıs ayı S&P/CS 20 Şehir Konut Fiyat Endeksi, Temmuz ayı Chicago PMI ve CB Tüketici Güveni verileri izlenecek. Kanada'da açıklanacak olan büyüme rakamları CAD yatırımcıları için, ABD'de açıkklanacak olan API stokları ise petrol yatırımcıları açısından takip edilebilir. Ayrıca, başta ticaret savaşları olmak üzere küresel öneme sahip haber akışları da izlenecek.
EURUSD
Dün Almanya'da takip ettiğimiz öncü manşet enflasyon (TÜFE) rakamları aylık ve yıllık bazda beklentilerin altında kalırken gözler bugün Euro Bölgesi'nden gelecek öncü enflasyon (TÜFE), öncü büyüme ve İşsizlik Oranı verilerine çevrildi. Ayrıca, Almanya'dan gelecek İşsizlik rakamları ve Perakende Satışları dataları da önemli olabilir. Öte yandan dün İtalya Başbakan Yardımcısı Luigi Di Maio'nun, Euro'dan çıkmak için herhangi bir referandum düşünmediklerine yönelik söylemleri dikkat çeken haber akışları arasında yer aldı. Zira, bir dönem İtalya'nın Euro'dan çıkmak istediğine ilişkin çıkan spekülasyonlar Euro varlıkları üzerinde baskı oluşturmuştu. ABD tarafında ise dün açıklanan Askıdaki Konut Satışları her ne kadar son 4 ayın en iyi verisi olarak kayıtlara geçse de Cuma günü tahminlerin altında kalan büyüme rakaamı, Dolar varlıkları üzerinde baskı yaratmaya devam etmekte. Bugünkü ABD ekonomik takvimine baktığımızda; Kişisel Gelir-Gider ve PCE gibi önemli dataların yanı sıra S&P/CS Konut Fiyat Endeksi ve Conference Board Tüketici Güveni takip edilecek. Ayrıca ticaret savaşları ve tahvil piyasası hareketleri de takibimizde olmaya devam edecek. Teknik olarak güne alıcılı başlayan parite için tekrardan kritik 1.1710- 1.1730 bölgesi takip edilecek. Şayet buranın kalıcılıkla geçilmesi halinde Euro lehine hareketler ivmelenebilir. Bu durumda ise 1.1775, 1.1790 ve 1.1815 dirençleri takibe alınabilir. 1.1710-1.1730 altında kalıcılık sağlaması ile birlikte yaşanacak satış yönlü işlemlerde ise 1.1685, 1.1655 ve 1.1620 destek noktaları izlenebilir.
USDTRY
Yurt içi tarafta dün takip edilen ekonomik güven endeksi geçtiğimiz ayki gerçekleşmesinden pozitifti. Ancak gerek uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türk bankalarına yönelik söylemleri, gerek Japonya Merkez Bankası(BOJ)'nın olası sıkıllaştırma hamlesine yönelik beklentiler, gerekse ABD ile Türkiye arasındaki rahip Brunson krizi TL tarafında baskıya neden oldu. Bugün yine yurt içi tarafta sistematik risk unsurları takip edilecek. Ekonomik veri olarak ise Haziran ayına ait Dış Ticaret Dengesi rakamları açıklanacak. ABD tarafında dün gelen olumlu askıdaki konut satışları datası sonrası ekonomik takvim oldukça yoğun gözüküyor. Verilerin yanı sıra ise; ticaret savaşları ve bugün başlayan FED/FOMC toplantılarına dair beklentiler de önemli olacak. Kur tarafında ayrıca; başkaca küresel gelişmeler, CDS ve tahvil faizleri gibi makroekonomik göstergeler ve teknik fiyatlamalar da etkili olabilir. Bu kapsamda teknik olarak baktığımızda ise; 4.8860-4.9050 direnç bandı kritik olup, üzerinde kalıcılık sağlanabilmesi halinde yeni rekor denemeleri görülebilir. Kurda olası geri çekilmelerde ise izlenebilecek destek seviyeleri 4.8750, 4.8680, 4.8530 ve 4.8485'de bulunmakta.
GBPUSD
İngiltere Merkez Bankası'nın Perşembe günü gerçekleştirreceği Mali Politika Komitesi toplantısında, faiz artışı yapabileceğine yönelik oluşan beklentiler Pound varlıkları üzerinde pozitif etki yaratırken, Brexit konusundaki belirsizliklerin hala daha devam ediyor olması paritedeki yukarı yönlü atakları sınırlıyor. Zira, ülke içerisinde yapılan son anketlerde; İngiliz halkının yüzde 50'sinin yeni bir Brexit referandumu istediğine yönelik sonuçlar çıktı. ABD tarafında bir süredir olduğu gibi Başkan Donald Trump eksenli gelişmeler takip ediliyor. Dün ülkeden gelen Askıdaki Konut Satışları verisi ise tahminlerin üzerinde gerçekleşti. Bugünkü ekonomik takvimde; FED'in önemli enflasyon göstergelerinden olan PCE(Kişisel Tüketim Harcamaları) ve Kişisel Gelir-Gider verileri parite volatilitesinde etkili olabilir. İngiltere tarafında ise önemli bir veri akışı bulunmazken, Brexit konusu ana gündem maddesi olarak yine takip edilecek. Teknik olarak paritede Nisan ortasından başlayan düşen kanalın üst bandının test edildiğini görmekteyiz. Şayet buranın geçilmesi halinde Mayıs başlarından oluşan düşen trende denk gelen 1.3225-1.3250 bölgesi hedeflenebilir. Şuan için 1.3135 seviyesi altında fiyatlanan paritede gün içerisinde yaşanacak geri çekilmelerde ise 1.3100, 1.3060 ve 1.3040 destek noktaları takip edilebilir.
BRENT PETROL
Hatırlanacağı gibi ABD'nin İran ile yeni bir anlaşmaya işaret eden açıklamaları bir süredir gündemimizde yer almaktaydı. Konu hakkında yorumlarda bulunan ABD Başkanı Donald Trump: İran'ın istemesi durumunda, önkoşulsuz olarak görüşmelere hazır olacağını söyledi. Ayrıca, İran'ın zor günler geçirdiğini, bu sebeple hazır olup olmadıklarını bilmediğini de sözlerine ekledi. Önümüzdeki günlerde Tahran yönetimi ile yeni bir anlaşmanın görüşülmesi ise, emtia fiyatlarını ciddi bir şekilde etkileme potansiyeline sahip. Öte yandan Petrol üretimi, ülkedeki siyasi karışıklıklar sebebi ile ciddi bir şekilde etkilenen Libya'dan ise olumlu haberler gelmekte. Daha önce kapatılan Petrol sahaları çevrimiçi durumuna geri dönerken,, günlük üretim 700 Bin ile 800 Bin varil seviyesine ulaşmış bulunmakta. Emtia fiyatları dün itibari ile yükseliş hareketini 5.gününe taşırken, bugün Asya seansı ile birlikte başlayan satıcılı seyir göze çarpmakta. Bugün yine önemli petrol üretici ülkelerden ve uluslararası kurumlardan gelecek açıklamalar önemli olacak. Ayrıca, İran nükleer anlaşması ve ticaret savaşları gibi konularla alâkalı haber akışları ve günün sonunda açıklanacak API Haftalık Ham Petrol Stokları verisi de takip edilecek. Teknik olarak baktığımızda ise; şuan için 75.35 seviyesinin altına geri çekilme görmekteyiz. Satış yönlü işlemlerin devamında 75.00, 74.75 ve 74.30 destek seviyeleri takibe alınabilir. Yeniden 75.35 üzerinde yukarı yönlü hareketler görülmesi halinde ise izlenebilecek direnç seviyeleri 75.50, 75.75 ve 76.00'de bulunmakta.
ONS ALTIN
Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması'na yönelik Meksika ve ABD arasında Perşembe günü bakanlar düzeyinde bir görüşmenin yapılacağı bilgisi paylaşıldı. Ancak olası bbu anlaşmanın Kanada'yı da kapsayıp kapsamayacağı soru işareti olarak kalmakta. Washington Post'un, Kuzey Kore'nin nükleer silah üretimine devam ettiği yönündeki iddiası ve Başkan Trump'ın, İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile önkoşulsuz bir araya geleceğini söylemesi ise kayda değer konulardı. Bugün bu konulara dair gelebilecek açıklamalar oldukça kritik olacak. Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo: yeni teknoloji, enerji ve altyapı girişimlerinde bulunacakları Asya Bölgesi için 113 Milyon Dolarlık bir paket sunacaklarını açıkladı. ABD'yi bölgedeki güvenilir bir ortak haline getirmeyi amaçladıklarını aktarırken, Çin'in cesur ve hükümet öncülüğündeki girişimlerinin milyarlarca Dolar değerine ulaşması, ABD'nin bu hareketini bir kenara itmiş gözükmekte. Ons Altın'da 3 haftadır yaşanan satıcılı seyir, bir miktar momentumunu kaybetse de, özellikle Çin kaynaklı olumsuz tablo emtia fiyatlarını baskılamakta. Yuan'da (CNY) değer kayıpları devam ederken, sabah saatlerinde açıklanan PMI rakamlarıının da beklenti altında kalması önemliydi. Japonya Merkez Bankası'nın enflasyon hedeflerini düşürmesi ve 10 yıllık tahvil getirilerini serbest bırakma kararı kısmen alımlara neden oldu. Bugün, tüm bu konuların yanı sıra ABD'de açıklanacak önemli ekonomik veriler de takip edilecek. Teknik olarak baktığımızda ise; fiyatlamaların 1222 seviyesi civarında gerçekleştiği emtiada yukarı yönlü hareketlerde 1226, 1229, 1232 ve 1236 direnç seviyeleri takibe alınabilir. 1222 altındaki satıcılı seyirde ise izlenebilecek destek seviyeleri 1218, 1216, 1212 ve 1207'de bulunmakta.
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.