“Küresel risk iştahı ve piyasalarda dün dolarda yaşanan gevşemenin etkisiyle toparlanma çabası öne çıktı. ABD’de açıklanan eylül ayı imalat PMI rakamları 2020’den bu yana en düşük seviyeye gerilerken, bugün Fed üyelerinin açıklamaları yakından takip edilecek ve fiyatlamalar üzerinde etkili olacaktır. ABD Anayasa Mahkemesi’nin yabancı şirketlerin cezai soruşturmadan dokunulmazlığını değerlendirmek üzere Halkbank’ı dinlemeye karar verdiği haberi dün yurt içi piyasalar üzerinde etkili oldu.
Açıklanacak Önemli Ekonomik Veriler
• 12:00 Euro Bölgesi -ÜFE Önem: Orta
• 18:00 ECB Başkanı Lagarde’ın Konuşması Önem: Yüksek
Türkiye
TÜİK hesaplamalarına göre TÜFE aylık %3,08 arttı, yıllık enflasyon %83,45'e çıktı. Üretici fiyatlarında yıllık artış %150'yi aştı. Böylece tüketici enflasyonu yıllık bazda yükselişini 16. aya taşıyarak son 24 yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Çekirdek göstergelerdeki yükseliş hareketi Eylül ayında da devam etti. Buna göre Eylül'de yıllık çekirdek enflasyon %68,09 oldu. Üretici fiyat endeksi de Eylül'de bir önceki yılın aynı dönemine göre %151,50 artışla yükselmeye devam etti. Aylık üretici enflasyonu %4,78 oldu. İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI, Eylül'de 46,9’a geriledi ve yavaşlamanın üçüncü çeyrek sonunda daha belirgin hale geldiğine işaret etti. Daralma 7. ayda da devam ederken kırılgan talep koşulları ve enflasyonist baskılar, Eylül ayında hem üretim hem de yeni siparişlerde yavaşlamaya yol açan temel faktörler oldu. ABD Anayasa Mahkemesi, yabancı devletlerin sahip olduğu şirketlerin cezai soruşturmadan dokunulmazlığını değerlendirmek üzere Halkbank’ı dinlemeye karar verdi.
Euro Bölgesi
Dün Uluslararası finansal araştırma kuruluşu S&P Global, Euro Bölgesi'nin Eylül ayı imalat sanayi PMI verilerini açıkladı. Buna göre Euro Bölgesi imalat sektörü, talebin düşmesi ve fiyat baskılarının artmasıyla gerilemeye devam etti. Yüksek enerji fiyatları nedeniyle üretim miktarları azalırken, birçok firma faaliyetlerini yavaşlattı. Enflasyondaki artış ve ekonomik belirsizlikler, Euro Bölgesi'nde talebi düşürdü. Böylece, Euro Bölgesi'nde ağustosta 49,6 puan olan imalat sanayi PMI, eylülde 48,4 puana inerek son 27 ayın en düşük seviyesini gördü. 23 Eylül'de açıklanan öncü veriler PMI'nın 48,5 seviyesine indiğine işaret etmişti. Bugün gün içinde Lagarde’ın konuşması piyasaların seyri açısından birincil veri olarak takip edilebilir.
ABD
ABD'de imalat sektörü aktivitesi siparişlerdeki daralmanın etkisiyle 2 yıldan uzun sürenin en düşük seviyesine geriledi. ISM endeksi faiz oranlarındaki artışın talebi düşürmesiyle Eylül'de 52,8'den 50,9'a geriledi. Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, ABD Merkez Bankası'nı (Fed) politikalarında son derece ihtiyatlı ve dünyanın geri kalanı üzerindeki etkisine karşı dikkatli olmaya çağırdı. Bir diğer yandan New York Fed Başkanı John Williams, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) uyguladığı sıkı para politikasının enflasyonist baskıları azaltmaya başladığını, ancak enflasyonla mücadelede işlerinin henüz bitmediğini söyledi. Williams, Enflasyonun yatışmaya başladığına dair yeni işaretler olmasına rağmen fiyat baskılarının hala çok yüksek kaldığını belirtti.”
Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.gedik.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.