Piyasalar Bugün Yapılması Planlanan Brexit Oylamasına Odaklandı…
Yurtdışı gelişmeleri incelediğimizde, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi yaptığı değerlendirmede, son dönemde açıklanan verilerin beklentilerden daha zayıf olduğunu vurgularken özellikle, jeopolitik riskler ve korumacı yaklaşımların yarattığı belirsizliklerin ekonomik güven üzerinde baskı oluşturduğunu ifade etti. Başkan, ciddi parasal teşviklere ihtiyaç olduğunu belirtirken Yönetim Konseyi'nin tüm enstrümanları uygun oldukça düzenlemek için hazır olduğunu açıkladı. Başkan, finansman şartları ve işgücü piyasası dinamiklerinin enflasyonun ECB'nin hedefi olan yüzde 2,0 seviyesine yakınsayacağına dair beklentileri desteklediğini ifade etti. ABD'de açıklanan Dallas Fed İmalat İşletme Endeksi verisi Ocak ayında 1,0 olarak gerçekleşti. ABD borsaları günü düşüş ile tamamladı.
Yurtiçi gelişmeleri incelediğimizde, Dün, küresel piyasalarda dolarda yaşanan dalgalanmaya rağmen TL'nin dolara karşı aynı kategoride değerlendirildiği gelişmekte olan ülke para birimlerine göre negatif ayrıştığı görülürken kurun fiyatlamalarda 5,2504-5,3446 bant aralığında hareket ettiği ve günü 5,3238 seviyeleri civarında günü tamamladığını gördük. BİST-100 Endeksi günü yüzde 0,50 düşüş ile 101.289 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 7,4 milyar TL olarak gerçekleşti. TCMB ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti dün, yüzde 24,00 civarında gerçekleşti. Yurtiçinde gösterge tahvil getirisi yüzde 0,05 düşüş ile yüzde 18,19 ve on yıllık tahvil getirisi yüzde 0,52 düşüş yüzde 15,36 olarak gerçekleşti. 5 yıllık ülke CDS risk primi 329,51 düzeyinde olduğu izleniyor.
USDTRY
Haftanın ilk işlem gününde, 5,2504 seviyeleri civarına kadar gerileyen kurun gün içerisinde, küresel piyasalarda dolarda yaşanan toparlanma eğilimi ve TL'de yaşanan negatif ayrışma sonrasında kur fiyatlamalarında yukarı yönlü hareketlerin yaşandığı ve 5,3446 seviyeleri civarının test edildiğini gördük. TL'nin döviz sepeti karşısında değer kaybetmesi kurda yukarı yyönlü hareketleri destekler nitelikte.
Bugün, ABD'de açıklanacak CB Tüketici Güveni verisi takip edilecek.
Teknik olarak incelediğimizde, kurun 200 günlük hareketli ortalaması olan 5,2773 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlaması durumunda yukarı yönlü hareketlerin devamı görülebilir. Yükselişlerin devamında 5,3500, 5,3800 ve 5,400 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, geri çekilmelerde ise 5,3000, 5,2800 ve 5,2660 destek seviyeleri izlenebilir.
EURTRY
Dün, TL'de yaşanan değer kayıpları ile birlikte çaprazın 6,1127 seviyeleri civarını test ettiğini fakat gün sonunda bu seviyeyi aşamadığını gördük. Gün içerisinde, TL'de devam eden zayıf görünüme karşı küresel piyasalarda Euro'da yaşanan dalgalanma çaprazda yükselişleri bir miktar sınırladığı gözüküyor. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Draghi Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı açıklamalarda, daha önceki açıklamalarına büyük çoğunlukla benzer ifadeler kullanması Euro fiyatlamaları üzerinde sınırlı yansımaları görüldü.
Teknik olarak bakıldığında, çaprazın ara destek seviyesi olan 6,0800 seviyesi fiyatlamaların yönü açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin üzerine doğru ataklarda 6,1270, 6,1550 ve 6,1800 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviyenin altına doğru hareketlerde ise 6,0500, 6,0200 ve 6,0000 destek seviyeleri izlenebilir.
EURUSD
Haftanın ilk işlem gününde, paritenin 1,1443 seviyeleri civarını test ettiği fakat bu seviyeyi aşmakta zorlandığı görüldü. Gün içerisinde, zayıf veri akışı ile birlikte küresel piyasalarda dolarda yaşanan dalgalanmanın paritede yükselişleri desteklediği Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Draghi yaptığı değerlendirmede, son dönemde açıklanan verilerin beklentilerin altında gerçekleştiğini belirtirken finansman şartları ve işgücü piyasası dinamikleri enflasyonun yüzde 2,0 hedefini yakınsayacağına dair beklentileri desteklediğini ifade etti.
Bugün, ABD'de açıklanacak olan CB Tüketici Güveni verisi takip edilecek.
Teknik olarak incelediğimizde, parritenin psikolojik seviyesi olan 1,1400 seviyesi fiyatlamaların yönü açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Yükselişlerin devamında 1,1470, 1,1490 ve 1,1520 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, geri çekilmelerde ise 1,1380 1,1350 ve 1,1330 destek seviyeleri izlenebilir.
XAUUSD
Fed'in bilanço normalleşme sürecine ara verebileceğine dair resmi olmayan haber akışları sonrası sıçrayış yapan değerli metal bu hafta gerçekleşecek Fed'in ilk politika toplantısı ve ABD-Çin ticaret müzakereleri öncesinde piyasa belirsizliği ile birlikte değer kazanımını korumaya çalıştığı gözleniyor. Dolar endeksinde ise 96,00 seviyelerinde tutunma isteği Ons Altın'daki stabil hareketi destekler nitelikte. Teknik olarak baktığımızda 1295 bariyerine yeni işlem gününde dikkat edilmeli. Bu bariyer üzerinde kapanışların kalıcı olması durumunda yukarı yönlü hareketlerin devamı görülebilir ve yükselişler 1308, 1312 ve 1320 direnç seviyelerine doğru sürebilir. Olası yukarı yönlü atakların zayıf kalması duurumunda ise fiyatlamalarda geri çekilmeler yaşanabilir ve 1295, 1287, 1280 destek seviyeleri izlenebilir.
GBPUSD
Birleşik Krallık'ta anlaşmasız Brexit ihtimallerinin rafa kaldırılması ve ardından Demokratik Birlik Partisi'nin (DUP) Brexit anlaşmasını destekleyeceği yönündeki haber akışları sonrası agresif hareketler gördüğümüz Sterlin, şu anlık değer kazanımını kısmen korumaya çalışsa da İngiltere Parlamentosunda bugün yapılacak ikinci Brexit oturumundan çıkacak sonuç Sterlin fiyatları açısından önemli olacağını düşünüyoruz.
Teknik olarak günlük grafikte baktığımızda ise GBPUSD paritesinin fibo 38.3'e işaret eden 1,3170 seviyesinin üzerinde tutunma çabasını görüyoruz. Paritenin yeni yönü açısından kritik olan bu seviye üzerinde fiyatlanan kapanışların kalıcılık sağlaması durumunda 1,3230, 1,3280 ve 1,3340 direnç seviyeleri hedef konuma gelebilir. Bu seviye üzerinde fiyatlamaların zayıf kalması durumunda ise aşağıda 1,3080, 1,3030 ve 1,2980 destek seviyeleri izlenebilir.
USDJPY
Düün, Japon Yen'i fiyatlarını etkileyecek önemli bir makro veri bulunmuyor ancak ABD iç siyasetindeki gerginliğin gündemini koruması ve bu hafta içinde gerçekleştirilecek ABD-Çin müzakerelerinin piyasalardaki kırılganlık ile birlikte güvenli liman talebi yaratması Japon Yen'inde değer kazanımlarını desteklediği izleniyor. Teknik olarak baktığımızda USDJPY paritesinin yıl başından gelen yükseliş trendinin altında fiyatlamalar görüyoruz. 4 saatlik grafikte incelediğimiz USDJPY paritesinin eğilimi hakkında kritik olan ve 100 periyotluk üssel hareketli ortalamaya işaret eden 109,45 seviyesi yeni işlem gününde takip edilmeli. Bu seviye altında kalıcılıkla birlikte fiyatlamaların yaşanması durumunda geri çekilmeler 108,80, 108,40 ve 107,90 destek seviyeleri izlenebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda ise 110,00, 110,40 111,00 direnç seviyeleri takip edilebilir.
HAM PETROL
Venezuela ile ABD arasında petrol ticaretinin etkilenmeyeceği yönünde spekülasyonlar devam etse de süreciin derinleşmesinin Ham Petrol'e etkileri şu anlık sınırlı kalıyor. ABD tarafında ise ticari ham petrol stoklarının ve aktif petrol sondaj kuyusu sayısında artış olması ABD'de petrol üretiminin artabileceğine işaret eden beklentilerin Ham Petrol fiyatlarında geri çekilmelere neden olduğu görülüyor. Teknik olarak 4 saatlik grafikte baktığımızda haftanın ilk işlem gününe düşüşle başlayan Ham Petrol'ün, fibo 38,2 çizgisinin altına sarktığı gözleniyor. Yılbaşından gelen yükseliş hareketinin devam etmesi açısından takip ettiğimiz 200 periyotluk hareketli ortalama olan 51,67 seviyesi ve fibo 38,2 bandının üzerinde kalıcı fiyatlamalar yeniden gözlenirse Ham Petrolde yükseliş isteği de 53,20, 53,70 ve 54,30 direnç seviyelerine doğru sürebilir. Olası bu seviyeler üzerine geçişlerin zayıf kalması durumunda ise 51,00, 50,40 ve 49,90 destek seviyeleri izlenebilir.
S&P500
ABD Başkanı Trump yaptığı değerlendirmede, Hükümetin 15 Şubat'a kadar açılması konusunda Kongre ile anlaşmaya varıldığını fakaat sınır duvarında anlaşmaya varılmazsa hükümetin Şubat ayından tekrar kapanacağını ifade etti. Diğer taraftan, Fed'in bilanço normalleşme sürecine ara verebileceğine dair resmi olmayan söylemler sonrasında S&P 500 vadeli kontrat endeksinin 2661 düzeyini test ettiğini gördük. Gün içerisinde, küresel piyasalarda azalan risk iştahı ve VIX endeksinde yaşanan yukarı yönlü eğilim endeks fiyatlamalarını baskılamaya devam ettiği izleniyor.
Teknik olarak incelediğimizde, S&P 500 vadeli kontrat endeksinin ara destek seviyesi olan 2627 düzeyi fiyatlamaların yönü açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru ataklarda, kısa vadede 2657, 2664 ve 2670 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviyenin altına geçilmesi durumunda ise 2618, 2612 ve 2606 destek seviyeleri izlenebilir.
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlforex.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yoruum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.