Haftayı Küresel PMI Verileri İle Tamamlıyoruz…
Yurtdışı gelişmeleri incelediğimizde, İngiltere’de açıklanan Perakende Satışlar verisi Şubat ayında piyasa beklentisi üzerinde bir önceki aya göre yüzde 0,4% ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,0 oranında artış gösterdi. İngiltere Merkez Bankası (BoE) gerçekleştirdiği Mart ayı toplantısı sonrasında politika faiz oranında ve varlık alım programında değişikliğe gitmedi. Banka politika faiz oranını yüzde 0,75 ve varlık alım programı miktarını 435 milyar Sterlin olarak korudu. Banka faiz oranında değişikliğe gidilmemesi kararını oy birliği ile aldı. ABD’de açıklanan Philadelphia Fed İmalat Endeksi verisi Mart ayında beklentilerin üzerinde artış ile 13,7 düzeyinde gerçekleşti. ABD borsaları günü yükseliş ile tamamladı. AB Liderler Zirvesi'nin Brexit oturumunun ardından yayımlanan karar metninde, "AB Brexit’i, ayrılık anlaşmasının İngiliz parlamentosunda gelecek hafta onaylanması halinde 22 Mayıs'a, onaylanmaması durumunda ise 12 Nisan'a kadar ertelediği." ifadelerine yer verildi.
Yurtiçi gelişmeleri incelediğimizde, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 2,9 oranında artarak 59,4 değerine yükseldi. Haftanın dördüncü işlem gününde, küresel piyasalarda dolarda yaşanan toparlanma eğilimi ile birlikte kurun fiyatlamalarda 5,4775 seviyeleri civarını test ettiği görüldü. Kurun günü 5,4631 seviyeleri civarında tamamladığını gördük. BİST-100 Endeksi günü yüzde 0,09 yükseliş ile 103.407 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 8,6 milyar TL olarak gerçekleşti. TCMB ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti dün yüze 24,00 düzeyinde gerçekleşti.
USDTRY
Fed toplantısı sonrasında küresel piyasalarda dolarda toparlanma eğilimi yaşanırken, TL’nin dolara karşı diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine göre negatif yarıştığı görüldü. Gün içerrisinde, Yurt içerisinde TÜİK/TCMB tarafından açıklanan Tüketici Güven Endeksi verisi Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 2,9 artış ile 59,4 düzeyine yükseldi. Açıklanan verinin TL fiyatlamalarına etkisi sınırlı kaldı. ABD’de açıklanan Philadelphia Fed İmalat Endeksi verisi Mart ayında bir önceki aya göre beklentilerin üzerinde artış ile 13,7 düzeyinde gerçekleşti. Gün içerisinde, kurun fiyatlamalarda 5,4179-5,4775 bant aralığında hareket ettiği ve günü 5,4631 düzeyi civarında tamamladığı görüldü.
Teknik olarak incelediğimizde, psikolojik seviyesi olan 5,4550 seviyesi fiyatlamaların yönü açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru ataklarda 5,5000, 5,5290 ve 5,5500 direnç seviyeleri takip edilebilir. Bu seviye altında zayıf görünümün devam etmesi durumunda ise 5,4360, 5,4000 ve 5,3800 destek seviyeleri izlenebilir.
EURTRY
Haftanın dördüncü işlem gününde, küresel piyasalarda Euro’da yaşanan dalgalı seyre rağmen TL’de yaşanan negatif ayrışma sonrasında çaprazınn fiyatlamalarda 6,2379 seviyeleri civarını test ettiği görüldü. Gün içerisinde, Euro’nun majör para birimlerine karşı dalgalanmaya devam etmesi ve TL’de yaşanan toparlanma eğilimi sonrasında çaprazın bu seviyeyi aşmakta zorlandığı görülüyor.
Bugün, Euro Bölgesi’nde açıklanacak olan öncü PMI verileri takip edilecek.
Teknik olarak bakıldığında, çaprazın ara destek seviyesi olan 6,2000 seviyesi fiyatlamaların yönü açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru geçişlerde 6,2420, 6,2560 ve 6,2700 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, çapraz fiyatlamalarında zayıf görünümün devam etmesi durumunda ise 6,1800, 6,1550 ve 6,1270 destek seviyeleri izlenebilir.
EURUSD
Fed toplantısı sonrasında dolarda devam eden dalgalanma ile birlikte paritenin dün, 1,1437 seviyeleri civarını test ettiğini gördük. Gün içerisinde, dolarda yaşanan toparlanma eğilimi sonrasında paritenin gün içi kazançlarını koruyamadığını ve günü 1,1374 seviyeleri civarında tamamladığını görüldü. ABBD’de açıklanan Philadelphia Fed İmalat Endeksi verisi Mart ayında beklentilerin üzerinde açıklanırken verinin dolar fiyatlamalarında toparlanmaları desteklediği izleniyor.
Bugün, Euro Bölgesi ve ABD’de açıklanacak olan öncü PMI verileri takip edilecek.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin psikolojik seviyesi olan 1,1350 seviyesi fiyatlamaların yönü açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1,1430, 1,1450 ve 1,1490 direnç seviyeleri izlenebilir. Olası, bu seviyenin aşağı yönlü geçilmesi durumunda ise 1,1330, 1,1310 ve 1,1290 destek seviyeleri takip edilebilir.
XAUUSD
Çarşamba günü sona eren Fed toplantısı ardından dün fiyatlamalarda 1320 seviyesi civarını test eden ons altının gün sonunda bu bölgede kalıcılık sağlayamadığı görüldü. Gün içerisinde, dolar endeksinde ve ABD on yıllık tahvil getirisinde yaşanan toparlanma eğilimi sonrasında ons altın fiyatlamaları üzerinde baskının bir miktar arttığı görülüyor.
Bugün, ABD’de açıklanaccak olan veri akışı dolar bazlı fiyatlamalarda etkili olabilir.
Teknik olarak bakıldığında, ons altının psikolojik seviyesi olan 1302 seviyesi fiyatlamaların yönü açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1315, 1320 ve 1324 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altına geçişlerde ise 1300, 1296 ve 1292 destek seviyeleri izlenebilir.
GBPUSD
İngiltere’de açıklanan Perakende Satışlar verisi Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 0,4 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,0 oranında beklentilerin üzerinde artış gösterdi. İngiltere Merkez Bankası (BoE) gerçekleştirdiği Mart ayı toplantısında politika faiz oranında ve varlık alım programında değişikliğe gitmedi. Yayımlanan toplantı notlarında, Brexit sürecine yönelik risklere vurgu yapılarken bankanın faiz oranında değişikliği gidilmemesi kararının oy birliği ile alındığı belirtildi. AB Liderler Zirvesi’nde Brexit oturumunun ardından yayımlanan karar metninde, AB Brexitt'i, ayrılık anlaşmasının İngiliz parlamentosunda gelecek hafta onaylanması halinde 22 Mayıs'a, onaylanmaması durumunda ise 12 Nisan'a kadar erteledi." ifadelerine yer verildi.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin psikolojik seviyesi olan 1,3000 seviyesi fiyatlamaların yönü açısından belirleyici olabilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1,3170, 1,3200 ve 1,3240 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviyenin altına sarkmalarda ise 1,2970 1,2920 ve 1,2870 destek seviyeleri izlenebilir.
USDJPY
ABD ile Çin arasında devam eden ticaret müzakerelerine yönelik yapılan olumsuz açıklamalar sonrasında Asya piyasasında güvenli liman olma özelliği ile ön plana çıkan Yen’de yaşanan değer kazanımları ile birlikte paritede kısa süreli geri çekilmelerin yaşandığı görüldü. Gün içerisinde, ABD’de açıklanan Philadelphia Fed İmalat Endeksi verisi Mart ayında beklentilerin üzerinde açıklanırken, veri sonrasında dolarda değer kazanımlarının devam ettiği görülüyor.
Bugün, ABBD’de açıklanacak olan veri akışı yakından takip edilecek.
Teknik olarak bakıldığında, paritenin 200 günlük üssel hareketli ortalaması olan 111,00 seviyesi fiyatlamaların yönü açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine geçişlerde 111,30, 111,60 ve 111,85 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altına geçişlerde ise 110,20, 109,70 ve 109,50 destek seviyeleri izlenebilir.
HAM PETROL
Dün, ham petrolün fiyatlamalarda 60,25 seviyeleri civarını test ettiği fakat gün sonunda bu bölgede kalıcılık sağlayamadığı görüldü. Gün içerisinde, ABD ile Çin arasında devam eden ticaret müzakerelerine yönelik olumsuz haber akışları sonrasında küresel büyümenin ivme kaybedeceğine dair artan endişeler ve ABD’de artan petrol üretimi ham petrol fiyatlamaları üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiği izleniyor.
Bugün, ABD’de Baker Hughes tarafından açıklanacak sondaj kuyu sayısı verisi takip edilecek.
Teknik olarak bakıldığında, ham petrolün 200 günlük üssel hareketli ortallaması olan 58,77 seviyesi fiyatlamaların yönü açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 60,77, 61,20 ve 61,85 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altına geçişlerde ise 58,40, 58,00 ve 57,20 destek seviyeleri izlenebilir.
S&P500
Dün, S&P 500 vadeli kontrat endeksinin 2860 seviyeleri civarını test ettiği ve günü bu seviyeye yakın bir noktada tamamladığı görüldü. Gün içerisinde, ABD’de açıklanan Philadelphia Fed İmalat Endeksi verisi Mart ayında beklentilerin üzerinde açıklanırken, verinin endeks fiyatlamalarına pozitif katkı yaptığı görülüyor. Küresel piyasalarda risk iştahında yaşanan toparlanma ve VIX endeksinde yaşanan değer kayıpları endekste yükselişleri destekler nitelikte.
Bugün, ABD’de açıklanacak olan öncü PMI verileri takip edilecek.
Teknik olarak incelediğimizde, S&P 500 vadeli kontrat endeksinin psikolojik seviyesi olan 2840 düzeyi fiyatlamaların yönü açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üüzerine doğru ataklarda, kısa vadede 2877, 2884 ve 2896 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviyenin altına geçilmesi durumunda ise kısa vadede 2836, 2832 ve 2827 destek seviyeleri izlenebilir.
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlforex.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.