Forex Bülten (Ahlatcı Yatırım)

Haftayı Global PMI Verileri İle Tamamlıyoruz…

Yurtdışı gelişmeleri incelediğimizde, Japonya Merkez Bankası (BoJ) gerçekleştirdiği para politikası toplantısı ardından piyasa beklentisine paralel politika faiz oranında değişikliğe gitmedi ve yüzde -0,1 olarak korudu. Banka, ileriye yönelik sözel yönlendirmesinde değişikliğe gitmedi. İngiltere'de açıklanan Perakenden Satışlar verisi Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0,5 düşüş gösterirken bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,3 ile beklentilerin altında artış gösterdi. İngiltere Merkez Bankası (BoE) gerçekleştirdiği Haziran ayı toplantısı ardından, bankanın beklentilere paralel faiz oranında ve varlık alım programında değişikliğe gitmedi. Banka faiz oranını yüzde 0,75 ve varlık alım tutarını 435 milyar Sterlin olarak korudu. ABD'de açıklanan Philadelphia Fed İmalat Endeksi verisi Haziran ayında piyasa beklentisi altında 0,3 düzeyinde gerçekleşti. ABD borsaları günü yükseliş ile tamamladı.
Yurtiçi gelişmeleri incelediğimizde, TÜİK tarafından yayımlanan Tüketici Güven Endeksi Haziran 2019 verilerine göre, Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 4,3 oranında arttı; Mayıs ayında 55,3 olan endeks, Haziran ayında 57,6 düzeyine yükseldi. TCMB tarafından yayımlanan Kısa Vadeli Borç İstatistikleri Nisan 2019 verilerine göre, Nisan sonu itibarıyla, kısa vadeli dış borç stoku, 2018 yıl sonuna göre yüzde 3,4 oranında artışla 120,6 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu dönemde, bankalar kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku yüzde 0,6 oranında artarak 57,5 milyar dolar olurken, diğer sektörlerin kısa vadeli dış borç stoku yüzde 7,7 artarak 57,7 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Dün, global piyasalarda dolarda yaşanan zayıf görünüm ve TL'de yaşanan değer kazanımı sonrasında kurun fiyatlamalarda 5,7322-5,8397 geniş bant aralığında hareket ettiği ve günü 5,7599 seviyeleri civarında tamamladığı görüldü. BİST-100 Endeksi günü yüzde 0,09 düşüş ile 94.157 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 9,1 milyar TL olarak gerçekleşti.



USDTRY


Fed toplantısı ardından global piyasalarda dolarda yaşanan zayıf görünüm ile birlikte kurun fiyatlamalarda 5,7322 seviyeleri civarına kadar gerilediği görüldü. Gün içerisinde, zayıf veri akışı ile birlikte Yurtiçinde 5 yıllık ülke risk priminde yaşanan gerileme TL fiyatlamalarına olumlu yansımaları görülürken, ABD'de açıklanan ekonomik verilerin karmaşık bir görünüm sergilemesi kurda zayıf görünümü desteklediği izleniyor.
Bugün, ABD'de açıklanacak olan öncü PMI verileri ve bazı FOMC üyelerinin açıklamaları takip edilecek.
Teknik olarak incelediğimizde, kurun 100 günlük üssel hareketli ortalaması olan 5,7384 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru ataklarda kısa vadede 5,8700, 5,9000 ve 5,9240 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası geri çekilmelerin yaşanması durumunda ise kısa vadede 5,7000, 5,6800 ve 5,6490 destek seviyeleri izlenebilir.


EURTRY

Dün, global piyasalarda Euro'da yaşanan değer kazanımı ile birlikte çaprazın fiyatlamalarda 6,6031 seviyeleri civarını test ettiği görüldü. Gün içerisinde, zayıf veri akışı ile birlikte yurtiçinde 5 yıllık ülke CDS risk priminde yaşanan düşüş eğiliminin TL üzerinde olumlu etkisi ile birlikte çaprazın kazançlarının bir kısmını geri verdiği ve günü 6,5133 seviyeleri civarında tamamladığı görüldü. Diğer taraftan, Euro Bölgesi'nde bazı ülkelere yönelik devam eden yerel riskler Euro fiyatlamaları üzerinde kısmi baskı oluşturmaya devam ettiği görülüyor.
Bugün, Euro Bölgesi'nde açıklanacak olan öncü PMI verileri takip edilecek.
Teknik olarak bakıldığında, çaprazın psikolojik seviyesi olan 6,5000 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru geçişlerde 6,6000, 6,6490 ve 6,6800 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, çapraz fiyatlamalarında zayıf görünümün devam etmesi durumunda ise 6,4730, 6,4500 ve 6,4360 destek seviyeleri izlenebilir.


EURUSD

Fed toplantısı ve Fed Başkanı Powell'ın açıklamalarının global arenada piyasa dostu olarak algılanması ile birlikte dolarda değer kayıpları yaşandığı görülürken paritenin 1,1317 seviyeleri civarını test ettiği görüldü. Gün içerisinde, ABD'de açıklanan Philadelphia Fed İmalat Endeksi verisi Haziran ayında piyasa beklentisi altında gerçekleşirken, dolarda zayıf görünümü desteklerken, Euro Bölgesi bazı üye ülkelerde yerel risklerde yaşanan artışın Euro fiyatlamaları üzerinde baskıyı bir miktar artırdığı izleniyor.
Bugün, Euro Bölgesi ve ABD'de açıklanacak olan öncü PMI verileri ve bazı FOMC üyelerinin açıklamaları takip edilecek.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin psikolojik seviyesi olan 1,1300 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1,1330, 1,1350 ve 1,1390 direnç seviyeleri izlenebilir. Olası, bu seviyenin aşağı yönlü geçilmesi durumunda ise 1,1220, 1,1200 ve 1,1180 destek seviyeleri takip edilebilir.


XAUUSD

Fed toplantısı ve Fed Başkanı Powell'ın açıklamaları sonrasında dolar ve dolar endeksinde değer kayıplarının yaşandığı izlenirken, ons altının kazançlarını üçüncü güne taşıdığı izleniyor. Gün içerisinde, ABD on yıllık tahvil getirisinde yaşanan zayıf görünüm ve resmi olmayan haber akışlarına göre, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'a yönelik sert söylemleri risk iştahında oynaklığın artmasına neden olduğu izlenirken, global emtialar arasında güvenli liman olma özelliği ile ön plana çıkan ons altında değer kazanımlarının yaşandığı görülüyor.
Bugün, ABD'de açıklanacak olan öncü PMI verileri ve bazı FOMC üyelerinin açıklamaları dolar bazlı fiyatlamalar açısından takip edilecek.

Teknik olarak bakıldığında, ons altının psikolojik seviyesi olan 1400 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1415, 1420 ve 1427 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altına geçişlerde ise 1380, 1370 ve 1365 destek seviyeleri izlenebilir.

GBPUSD

Fed'in gerçekleştirdiği toplantısı sonrasında yayımlanan karar metni ve Fed Başkanı Powell'ın açıklamaları sonrasında dolarda yaşanan zayıf görünüm ile birlikte paritenin 1,2726 seviyeleri civarını test ettiği görüldü. Gün içerisinde İngiltere'de açıklanan Perakende Satışlar verisi Mayıs ayında beklentilere paralel yüzde 0,5 azalış gösterdi. İngiltere Merkez Bankası (BoE) gerçekleştirdiği para politikası toplantısı ardından politika faiz oranı ve varlık alım programında beklentilere paralel değişikliğe gitmedi. Toplantı sonrasında Sterlin fiyatlamaları üzerinde oynaklığın arttığı izleniyor.
Bugün, ABD'de açıklanacak olan öncü PMI verileri ve bazı FOMC üyelerinin açıklamaları dolar bazlı fiyatlamalar açısından takip edilecek.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin psikolojik seviyesi olan 1,2700 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1,2750, 1,2780 ve 1,2810 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviyenin altına sarkmalarda ise 1,2650, 1,2620 ve 1,2590 destek seviyeleri izlenebilir.


USDJPY

Japonya Merkez Bankası (BoJ) gerçekleştirdiği para politikası toplantısı ardından, bankanın politika faiz oranında beklentilere paralel değişikliğe gitmediği görüldü. Gün içerisinde, Global piyasalarda dolarda devam eden görece zayıf seyir ile birlikte paritenin 107,20 seviyeleri civarına kadar gerilediği görüldü. Ayrıca, BOJ'un varlık alım programında ve sözel yönlendirmesinde değişikliğe gitmediği görülüyor.
Bugün, ABD'de açıklanacak olan öncü PMI verileri takip edilecek.
Teknik olarak bakıldığında, paritenin psikolojik seviyesi olan 107,00 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine geçişlerde 107,50, 107,90 ve 108,10 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altına geçişlerde ise 106,80, 106,50 ve 106,20 destek seviyeleri izlenebilir.


HAM PETROL

ABD'de EIA tarafından açıklanan haftalık ham petrol stokları ve petrol üretimi verilerinde yaşanan düşüşün ham petrol fiyatlamaları üzerinde olumlu yansımaları görülüyor. Diğer taraftan, ABD ile Çin arasında ticaret savaşlarına dair söylemler ile OPEC ve OPEC dışı petrol üreticilerinin üretim arzı kısıntısı anlaşmasını uzatmaya yakın olduklarına dair haber akışları ve ABD ile İran arasında tansiyonun yükseldiğine dair resmi olmayan haber akışları ham petrol fiyatlamaları üzerinde etkili olmaya devam ediyor.
Bugün, ABD'de açıklanacak olan Baker Hughes sondaj kuyu sayısı verisi takip edilecek.

Teknik olarak bakıldığında, ham petrolün psikolojik seviyesi olan 57,00 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 57,80, 58,40 ve 59,60 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altına geçişlerde ise 56,00, 55,40 ve 55,00 destek seviyeleri izlenebilir.

S&P500


Dün, S&P 500 endeksinin (CFD) fiyatlamalarda 2925-2958 bant aralığında hareket ettiği görülüyor. Gün içerisinde, global piyasalarda gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikalarında gevşemeye gidebileceğine dair oluşan algı ve ABD ile Çin arasında ticaret savaşlarına dair söylemler global piyasalarda artan risk iştahı sonrasında endekste değer kazanımları görülürken, VIX endeksinde yaşanan gerileme endekste yükseliş isteği endeks fiyatlamaları üzerinde baskıyı bir miktar artırdığı görülüyor. Diğer taraftan, ABD ile İran arasında resmi olmayan haber akışlarına göre, tansiyonun yükselmesi global piyasalarda risk iştahı üzerinde etkili olabilir.
Bugün, ABD'de açıklanacak olan öncü PMI verileri ve bazı FOMC üyelerinin açıklamaları takip edilecek.
Teknik olarak incelediğimizde, S&P 500 endeksinin (CFD) psikolojik seviyesi olan 2950 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru ataklarda, 2977, 2990 ve 2997 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviyenin altına geçilmesi durumunda ise 2930, 2920 ve 2912 destek seviyeleri izlenebilir.

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 http://www.ahlforex.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
JAPONYA/ASAWAKA : G20 POLİTİKA KOORDİNASYONU ÖNEMLİ ÇÜNKÜ MEVCUT GLOBAL EKONOMİK GÜCÜN NE KADAR UZUN ZAMAN SÜRDÜRÜLEBİLİR OLDUĞUNUN GARANTİSİ YOK
JAPONYA/ASAWAKA : EĞER FED, EKONOMİNİN AŞAĞI YÖNLÜ GİDİŞATINI ÖNLEMEK İÇİN TEMMUZ AYINDA FAİZ İNDİRİMİNE KARAR VERİRSE, PARA POLİTİKASI KARARINI MEMNUNİYETLE KARŞILARIZ
JAPONYA/ASAWAKA : DÜN VE BUGÜN PİYASALARI DİKKATLE İZLEMEKTEYİZ
Facebookta Paylaş