Forex Bülten (Ahlatcı Yatırım)

Haftayı Zayıf Veri Akışı İle Tamamlıyoruz…

Yurtdışı gelişmeleri incelediğimizde, Japonya'da açıklanan Dış ticaret verilerine göre, 2019 yılı Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ihracat yüzde 6,7 ve ithalat ise yüzde 5,2 düzeyinde düşüş gösterdi. İlgili dönemde, Japonya'da dış ticaret dengesi 589,5 milyar Yen fazla verdi. Güney Kore Merkez Bankası gerçekleştirdiği toplantısı ardından, banka gösterge 7 gün vadeli repo faizini yüzde 1,75'den yüzde 1,5'e indirdiğini açıkladı. Endonezya Merkez Bankası gerçekleştirdiği toplantı ardından bir hafta vadeli ters repo oranını yüzde 6'dan yüzde 5,75 düzeyine indirdi. İngiltere'de açıklanan Perakende Satışlar verisi Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 1,0 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,8 düzeyinde artış gösterdi. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin yaptığı değerlendirmede, mevcut durumda ABD'nin kur politikasında değişikliğin olmadığını ifade etti. ABD'de açıklanan Philadelphia Fed İmalat Endeksi verisi Temmuz ayında piyasa beklentisi üzerinde 21,8 düzeyinde gerçekleşti. ABD'de açıklanan Haftalık İşsizlik Maaşı Başvuru Sayısı 13 Temmuz'da sona eren haftada bir önceki haftaya göre 8 bin artış ile 216 bine yükseldi. Güney Afrika Merkez Bankası (SARB) gerçekleştirdiği toplantısı ardından gösterge repo faiz oranını yüzde 6,75'ten yüzde 6,50 düzeyine indirdi. ABD borsaları günü yükseliş ile tamamladı.

Yurtiçi gelişmeleri incelediğimizde, TCMB tarafından yayımlanan Kısa Vadeli Dış Borç İstatistikleri Gelişmeleri-Mayıs 2019 verilerine göre, Mayıs sonu itibarıyla, kısa vadeli dış borç stoku, 2018 yıl sonuna göre yüzde 3,3 oranında artışla 120,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Kurun fiyatlamalarda dün, 5,6098-5,7089 geniş bant aralığında hareket ettiği ve günü 5,6154 seviyeleri civarında tamamladığı görüldü. BİST-100 Endeksi günü yüzde 1,76 yükseliş ile 101.566 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 7,9 milyar TL olarak gerçekleşti.


USDTRY

Yurtiçinde sakin veri akışı takip edilirken, global piyasalarda dolarda yaşanan dalgalı seyir ile birlikte kurun fiyatlamalarda gün içerisinde, 5,6098 seviyeleri civarına kadar gerilediği görüldü. Yurtiçinde 5 yıllık ülke CDS risk priminde yaşanan sınırlı değer kazanımı TL üzerinde kısmi baskı oluşturmaya devam ettiği görülüyor. ABD'de açıklanan Philadelphia Fed İmalat Endeksi verisi piyasa beklentisi üzerinde gerçekleşirken, açıklanan verinin dolar fiyatlamalarına sınırlı olumlu yansımaları görüldü. Gün içerisinde, ABD Başkanı Trump yaptığı değerlendirmede, S-400 konusunda Türkiye'ye yaptırım arayışında olmadığını açıklaması sonrasında kurda değer kayıplarının ivme kazandığı görüldü.
Bugün, ABD'de açıklanacak olan öncü Michigan Tüketici Güveni verisi ve FOMC Üyesi Bullard'ın açıklamaları dolar bazlı fiyatlamalar açısından yakından takip edilecek.
Teknik olarak incelediğimizde, kurun 200 günlük üssel hareketli ortalaması olan 5,5930 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru ataklarda kısa vadede 5,6800, 5,7000 ve 5,7290 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası geri çekilmelerin yaşanması durumunda ise kısa vadede 5,5800, 5,5500 ve 5,5000 destek seviyeleri izlenebilir.


EURTRY

Haftanın dördüncü işlem gününde, çaprazın fiyatlamalarda 6,3082-6,4258 geniş bant aralığında hareket ettiği görüldü. Gün içerisinde, sakin veri akışı takip edilirken resmi olmayan haber akışlarına göre, Avrupa Merkez Bankası uzmanlarının enflasyon hedefi ile ilgili bir revizyon üzerinde çalışmaya başladığına dair söylemler ve haber akışları Euro fiyatlamaları üzerinde baskıyı bir miktar artırdığı izleniyor. Yurtiçinde 5 yıllık ülke CDS risk priminde yaşanan dalgalanma TL fiyatlamalarının üzerinde etkili olmaya devam ettiği izleniyor. ABD Başkanı Trump yaptığı değerlendirmede, S-400 konusunda Türkiye'ye yaptırım arayışında olmadığını açıklaması sonrasında çaprazda değer kayıplarının ivme kazandığı görülüyor.
Bugün, Almanya'da açıklanacak olan Üretici Fiyat Endeksi verisi takip edilecek.
Teknik olarak bakıldığında, çaprazın psikolojik seviyesi olan 6,3000 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru geçişlerde 6,3800, 6,4000 ve 6,4360 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, çapraz fiyatlamalarında zayıf görünümün devam etmesi durumunda ise 6,2740, 6,2500 ve 6,2000 destek seviyeleri izlenebilir.


EURUSD

Dün, Euro Bölgesi'nde fiyatlamaları etkileyecek herhangi bir veri akışı bulunmazken, resmi olmayan haber akışlarına göre Avrupa Merkez Bankası uzmanlarının enflasyon hedefi ile ilgili bir revizyon üzerinde çalışmaya başladığına dair söylemler Euro fiyatlamaları üzerinde baskıyı bir miktar artırdığı izleniyor. Gün içerisinde, ABD'de açıklanan Philadelphia Fed İmalat Endeksi verisi Temmuz ayında piyasa beklentisi üzerinde gerçekleşirken, açıklanan veri sonrasında dolarda değer sınırlı kazanımları yaşandığı izleniyor. Diğer taraftan, ABD'nin İran'a ait İHA düşürdüğünü açıklaması dolarda oynaklığın artmasına neden olduğu görülüyor.
Bugün, ABD'de açıklanacak olan öncü Michigan Tüketici Güveni verisi ve FOMC Üyesi Bullard'ın açıklamaları dolar bazlı fiyatlamalar açısından yakından takip edilecek.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin psikolojik seviyesi olan 1,1250 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1,1300, 1,1330 ve 1,1350 direnç seviyeleri izlenebilir. Olası, bu seviyenin aşağı yönlü geçilmesi durumunda ise 1,1200, 1,1180 ve 1,1150 destek seviyeleri takip edilebilir.




XAUUSD

Dün, ons altının 1448 seviyeleri civarını test ettiğini gördük. Gün içerisinde, dolar endeksi ve ABD on yıllık tahvil getirisinde yaşanan değer kayıpları sarı metal fiyatlamaları üzerinde olumlu yansımaları görülüyor. Diğer taraftan, ABD'nin İran'a ait insansız hava aracını düşürdüğünü açıklaması sonrasında global piyasalarda risk iştahında azalışlar görülürken emtialar arasında güvenli liman olma özelliği ile ön plana çıkan kıymetli metalde değer kazanımlarının yaşandığı görüldü.
Bugün, ABD'de açıklanacak olan öncü Michigan Tüketici Güveni verisi ve FOMC Üyesi Bullard'ın açıklamaları dolar bazlı fiyatlamalar açısından yakından takip edilecek.
Teknik olarak bakıldığında, ons altının psikolojik seviyesi olan 1440 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1457, 1464 ve 1475 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altına geçişlerde ise 1432, 1427 ve 1420 destek seviyeleri izlenebilir.





GBPUSD

Dün, İngiltere'de açıklanan Perakende Satışlar verisinin beklentilerin üzerinde artış göstermesi sonrasında Sterlin'de yaşanan değer kazanımları ile birlikte paritenin fiyatlamalarda 1,2557 seviyeleri civarını test ettiği görüldü. ABD'de açıklanan Philadelphia Fed İmalat Endeksi verisi Temmuz ayında piyasa beklentisi üzerinde gerçekleşirken, açıklanan veri sonrasında dolarda kısa süreli değer kazanımları yaşandığı görüldü. Gün içerisinde, İngiltere Parlamentosu'nun anlaşmasız Brexit'i zorlaştıran önergeyi onayladığı açıklandı. Diğer taraftan, ABD'nin İran'a ait İHA'yı düşürdüğünü açıklaması sonrasında dolarda volatilitenin arttığı görülüyor.
Bugün, ABD'de açıklanacak olan öncü Michigan Tüketici Güveni verisi ve FOMC Üyesi Bullard'ın açıklamaları dolar bazlı fiyatlamalar açısından yakından takip edilecek.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin psikolojik seviyesi olan 1,2500 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1,2590, 1,2620 ve 1,2650 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviyenin altına sarkmalarda ise 1,2470, 1,2450 ve 1,2400 destek seviyeleri izlenebilir.



USDJPY


Dün, Güney Kore ile Japonya arasında devam eden dış ticarete yönelik korumacılık politikalarına dair gerilimin Asya piyasalarında para birimleri arasında güvenli liman olma özelliği ile ön plana çıkan Yen'de değer değer kazanımlarını desteklediği izlenirken parite fiyatlamalarında geri çekilmelerin yaşandığı görüldü. Gün içerisinde, ABD'de açıklanan Philadelphia Fed İmalat Endeksi verisi Temmuz ayında piyasa beklentisi üzerinde gerçekleşirken, açıklanan veri sonrasında dolarda kısa süreli değer kazanımları yaşandığı görüldü. Diğer taraftan, ABD'nin İran'a ait İHA düşürdüğünü açıklaması sonrasında global piyasalarda dolarda yaşanan değer kayıpları ile birlikte paritede düşüşlerin ivme kazandığı görüldü.
Bugün, ABD'de açıklanacak olan öncü Michigan Tüketici Güveni verisi ve FOMC Üyesi Bullard'ın açıklamaları dolar bazlı fiyatlamalar açısından yakından takip edilecek.
Teknik olarak bakıldığında, paritenin psikolojik seviyesi olan 107,00 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine geçişlerde 107,90, 108,20 ve 108,50 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altına geçişlerde ise 106,90, 106,70 ve 106,50 destek seviyeleri izlenebilir.



HAM PETROL

Haftanın dördüncü işlem gününde, ham petrolün fiyatlamalarda 54,72-57,30 bölgesi aralığında hareket ettiği ve günü 55,66 seviyeleri civarında tamamladığı görüldü. Gün içerisinde, ABD'de haftalık petrol stoklarında ve petrol üretiminde yaşanan azalışın ham petrol fiyatlamalarına olumlu yansımaları görülse de ABD ile Çin arasında ticaret savaşlarına yönelik gelişmeler ve haber akışlarının petrol fiyatlamaları üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiği izleniyor. Diğer taraftan, AB ile İran arasında Hürmüz Boğazı'nda tansiyonun yükselmesi sonrasında ham petrolün fiyatlamalarda kayıplarının bir kısmını telafi ettiği izleniyor.
Bugün, ABD'de Baker Hughes tarafından açıklanacak olan sondaj kuyu sayısı verisi takip edilecek.
Teknik olarak bakıldığında, ham petrolün psikolojik seviyesi olan 57,00 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 57,70, 58,50 ve 59,00 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altına geçişlerde ise 55,70, 55,20 ve 55,00 destek seviyeleri izlenebilir.



XAGUSD

Haftanın dördüncü işlem gününde, gümüşün fiyatlamalarda 15,79-16,22 bölgesi aralığında hareket ettiği ve günü 16,22 seviyeleri civarında tamamladığı görüldü. Gün içerisinde, ABD ile Çin arasında devam eden ticaret savaşlarına dair haber akışları ve söylemler fiyatlamalarda etkili olmaya devam ediyor. Diğer taraftan, ABD'nin İran'a ait İHA düşürdüğünü açıklaması sonrasında dolarda volatilitenin arttığı görülüyor.
Teknik olarak incelediğimizde, gümüşün psikolojik seviyesi olan 16,00 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru ataklarda, 16,50, 16,80 ve 17,10 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviyenin altına geçilmesi durumunda ise 15,77, 15,50 ve 15,15 destek seviyeleri izlenebilir.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 http://www.ahlforex.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.