Forex Bülten (Ahlatcı Yatırım)

Brexit Oylama Süreci Küresel Piyasalarda Fiyatlamaları Etkilemeye Devam Ediyor…

Yurtdışı gelişmeleri incelediğimizde, Euro Bölgesi'nde açıklanan Sanayi Üretimi verisi Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 1,4 oranında artış gösterirken, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,1% oranında daraldı. ABD'de açıklanan Dayanıklı Mal Siparişleri verisi Ocak ayında bir önceki aya göre, piyasa beklentisinin aksine yüzde 0,4 oranında artış gösterdi. ABD'de açıklanan Üretici Fiyat Endeksi verisi Şubat ayında bir önceki aya göre beklentilerin altında yüzde 0,1 ve bir öncekin yılın aynı ayına göre beklentilere paralel yüzde 1,9 oranında artış kaydedildi. İngiltere Maliye Bakanı Philip Hammond yaptığı Yıllık Bütçe Açıklamasında, İngiltere büyüme beklentisi 2019 yılında yüzde 1,6'dan yüzde 1,2'ye aşağı yönlü revize edilirken 2020 yılı için büyüme beklentisi yüzde 1,4 ve 2021 yılı için büyüme beklentisi yüzde 1,6 olarak öngörüldüğünü açıkladı. İngiltere Parlamentosu'nda gerçekleşen oylamada, Anlaşmasız Brexit düzenlemesi 308'e karşı 312 oyla reddedildi. ABD borsaları günü yükseliş ile tamamladı.
Yurtiçi gelişmeleri incelediğimizde, TCMB'nin 6 Mart tarihinde gerçekleştirdiği Para Politikası toplantısında dair tutanaklar yayımlandı. Tutanaklarda, Finansal koşullardaki sıkılığın etkisiyle iktisadi faaliyet yavaş bir seyir izlediği, kamu harcamalarındaki artış, dayanıklı mallardaki vergi indirimlerinin süresinin uzatılması ve kredi hacmindeki kısmı yükselişin ilk çeyrekte yurt içi talepte ılımlı bir toparlamayı desteklediği öngörülüyor. Önümüzdeki dönemde cari dengedeki iyileşme eğiliminin devam etmesi beklenildiği ifade ediliyor. İthal girdi maliyetleri ve iç talep gelişmelerine bağlı olarak enflasyon göstergelerinde bir miktar iyileşme görülmesi ile birlikte fiyat istikrarına yönelik riskler devam ettiği belirtilmiştir. Enflasyonun ve enflasyon beklentilerinin bulunduğu yüksek seviyeler ile maliyet unsurlarının seyri ve fiyatlama davranışlarına ilişkin belirsizlikler önümüzdeki döönem enflasyon görünümü üzerinde risk oluşturmaya devam ettiği ifadelerine yer veriliyor. Kurul, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun korunmasına karar verildiğini ve politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 24,0 düzeyinde sabit bırakıldığı açıklanmıştır. Dün, küresel piyasalarda dolarda yaşanan dalgalanma ile birlikte kurun fiyatlamalarda 5,4499-5,4804 bant aralığında hareket ettiği ve günü 5,4585 seviyeleri civarında tamamladığı görüldü. BİST-100 Endeksi günü yüzde 0,47 yükseliş ile 102.196 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 6,6 milyar TL olarak gerçekleşti.



USDTRY

Dün, Yurtiçinde sakin veri akışı takip edilirken TL'de yaşanan sınırlı negatif ayrışma sonrasında kurun fiyatlamalarda 5,4804 seviyeleri civarını test ettiğini gördük. Gün içerisinde, Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nda oylanan yıllık Türkiye raporu oy çokluğu ile kabul edildi. Raporda, Türkiye ile AB arasında üyelik müzakerelerinin askıya alınmması talep ediliyor. ABD'de açıklanan Dayanıklı Mal Siparişleri verisi Ocak ayında beklentilerin üzerinde gerçekleşirken, Şubat ayı Üretici Fiyat endeksi verisinde artış hızı aylık bazda beklentilerin altında kaldı. Açıklanan veriler sonrasında dolarda sınırlı değer kazanımları görüldü.
Bugün, Yurtiçinde açıklanacak olan Sanayi Üretimi verisi TL varlık fiyatlamaları açısından yakından takip edilecek.
Teknik olarak incelediğimizde, kurun 200 günlük hareketli ortalaması olan 5,4284 seviyesi fiyatlamaların yönü açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru ataklarda 5,5000, 5,5290 ve 5,5500 direnç seviyeleri takip edilebilir. Bu seviye altında zayıf görünümün devam etmesi durumunda ise 5,4000, 5,3800 ve 5,3500 destek seviyeleri izlenebilir.

EURTRY


Euro Bölgesi'nde açıklanan Sanayi Üretimi verisi aylık bazda piyasa beklentisi üzerinde yüzde 1,4 düzeyinde artış gösterirken açıklanan verinin Euro fiyatlamalarına sınırlı olumlu yansımaları görüldü. ECB Üyesi Angelonni yaptığı değerlendirmede, ileriye yönelik ekonomik göstergelerin Euro Bölgesi'nde büyümeye yönelik ivme kaybını teyit ettiğini belirtirken İtalya ekonomisinde yaşanan durgunluğun bölge ekonomisi üzerinde diğer baskı unsuru görüldüğünü ifade etti. Yurtiçinde sakin veri akışı takip edilirken TL'de yaşanan değer kayıpları sonrasında çaprazın fiyatlamalarda 6,1985 seviyeleri civarını test ettiği görüldü.
Bugün, Yurtiçinde açıklanacak olan Sanayi Üretimi verisi TL varlık fiyatlamaları açısından yakından takip edilecek.
Teknik olarak bakıldığında, çaprazın ara destek seviyesi olan 6,1550 seviyesi fiyatlamaların yönü açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru geçişlerde 6,2300, 6,2500 ve 6,2900 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, çapraz fiyatlamalarında zayıf görünümün devam etmesi durumunda ise 6,1270, 6,1050 ve 6,0800 destek seviyeleri izlenebilir.





EURUSD

Euro Bölgesi'nde açıklanan Sanayi Üretimi verisi aylık bazda yüzde 1,4 düzeyinde artış gösterirrken, yıllık bazda yüzde 1,1 oranında daraldı. Açıklanan verinin Euro fiyatlamaları üzerinde olumlu yansımaları görüldü. Gün içerisinde, ABD'de açıklanan Dayanıklı Mal Siparişleri verisi Ocak ayında beklentilerin üzerinde gerçekleşirken, Şubat ayı Üretici Fiyat endeksi verisinde artış hızı aylık bazda beklentilerin altında kaldı. Açıklanan veriler sonrasında dolarda sınırlı değer kazanımları görüldü. Paritenin fiyatlamalarda gün içerisinde, 1,1338 seviyeleri civarını test ettiği fakat gün sonunda bu seviyeyi aşamadığı ve günü 1,1328 seviyeleri civarında tamamladığı görüldü.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin psikolojik seviyesi olan 1,1300 seviyesi fiyatlamaların yönü açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1,1380, 1,1410 ve 1,1430 direnç seviyeleri izlenebilir. Olası, bu seviyenin aşağı yönlü geçilmesi durumunda ise 1,1290, 1,1260 ve 1,1220 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD


Dün, dolar ve dolar endeksinde yaşanan değğer kayıplarının etkisi ile birlikte ons altının 1311 seviyeleri civarını test ettiğini gördük. ABD on yıllık tahvil getirisinde yaşanan değer kazanımı sarı metal fiyatlamaları üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiği görülse de küresel piyasalarda risk iştahında devam eden yüksek oynaklık kıymetli metalde yükselişleri desteklediği görülüyor. ABD'de açıklanan Dayanıklı Mal Siparişleri verisi Ocak ayında beklentilerin üzerinde gerçekleşirken, Şubat ayı Üretici Fiyat endeksi verisinde artış hızı aylık bazda beklentilerin altında kaldı. Açıklanan veriler sonrasında dolarda sınırlı değer kazanımları görüldü.
Teknik olarak bakıldığında, ons altının psikolojik seviyesi olan 1296 seviyesi fiyatlamaların yönü açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1311, 1317 ve 1320 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altına geçişlerde ise 1292, 1288 ve 1284 destek seviyeleri izlenebilir.

GBPUSD


İngiltere Parlamentosu'nun Salı günü May'inn Brexit anlaşmasını ikinci kez reddetmesiyle birlikte ayrılık için son tarih olan 29 Mart öncesinde sürece yönelik belirsizliklerin arttığı görülüyor. ABD'de açıklanan Dayanıklı Mal Siparişleri verisi Ocak ayında beklentileri aşarken, Şubat ayı Üretici Fiyat endeksi verisinde artış hızı aylık bazda beklentilerin altında gerçekleşti. Açıklanan veriler sonrasında dolarda sınırlı değer kazanımları görüldü. İngiliz Parlamentosu'nda gerçekleşen anlaşmasız Brexit düzenlemesinin 308'e karşı 312 oyla reddedildiği açıklandı. Oylama sonucu sonrasında Sterlin'de değer kazanımlarının yaşandığı görüldü.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin psikolojik seviyesi olan 1,3200 seviyesi fiyatlamaların yönü açısından belirleyici olabilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1,3370, 1,3400 ve 1,3450 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviyenin altına sarkmalarda ise 1,3130 1,3090 ve 1,3050 destek seviyeleri izlenebilir.

USDJPY

Japonya'da açıklanan Çekirdek Makine Siparişleri verisi Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 5,4 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,9 oranında azalış gösterdi. Gün içerisinde, doların majör para birimlerine karşı dalgalanmaya devam ettiği izlenirken paritede fiyatlamaların 111,00-111,46 bant aralığında hareket ettiği görüldü. Gün içerisinde, ABD'de açıklanan Dayanıklı Mal Siparişleri verisi Ocak ayında beklentilerin üzerinde kaydedilirken, Şubat ayı Üretici Fiyat endeksi verisinde artış hızı aylık bazda beklentilerin altında gerçekleşti. Açıklanan veriler sonrasında dolarda sınırlı değer kazanımları görüldü.
Teknik olarak bakıldığında, paritenin 200 günlük hareketli ortalaması olan 111,00 seviyesi fiyatlamaların yönü açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine geçişlerde 111,90, 112,40 ve 112,70 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altına geçişlerde ise 110,80, 110,50 ve 110,20 destek seviyeleri izlenebilir.

HAM PETROL


ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), bu yıla ilişkin petrol fiyattı tahminini revize ettiğini açıkladı. Kurum yayımladığı, Kısa Dönem Enerji Görünüm Raporu Mart 2019 raporunda, 2019 yılında Brent petrol ortalama varil fiyatının 63 dolar olmasını öngördüğü belirtildi. EIA tarafından açıklanan haftalık ham petrol stokları verisinde 3,862 milyon varil azalış kaydedildi. EIA tarafından açıklanan ülkede petrol üretimi geçen hafta bir önceki haftaya göre günlük ortalama 100 bin varil azalış ile 12 milyon varil olarak gerçekleşti.
Teknik olarak bakıldığında, ham petrolün 100 günlük üssel hareketli ortalaması olan 56,24 seviyesi fiyatlamaların yönü açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 58,90, 59,20 ve 59,70 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altına geçişlerde ise 56,00, 55,60 ve 55,10 destek seviyeleri izlenebilir.


S&P500


Dün, S&P 500 vadeli kontrat endeksinin fiyatlamalarda 2820 seviyeleri civarını test ettiği görüldü. Gün içerisinde, ABD'de açıklanan Dayanıklı Mal Siparişleri veriisi Ocak ayında beklentilerin üzerinde kaydedilirken, Şubat ayı Üretici Fiyat endeksi verisinde artış hızı aylık bazda beklentilerin altında gerçekleşti. Dayanıklı mal siparişleri verisinde yaşanan artışın endeks fiyatlamalarına pozitif yansımaları görüldü. VIX endeksinde yaşanan gerileme endekste yükselişleri destekler nitelikte.
Teknik olarak incelediğimizde, S&P 500 vadeli kontrat endeksinin psikolojik seviyesi olan 2800 düzeyi fiyatlamaların yönü açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru ataklarda, kısa vadede 2820, 2827 ve 2836 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviyenin altına geçilmesi durumunda ise kısa vadede 2792, 2784 ve 2777 destek seviyeleri izlenebilir.


 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 http://www.ahlforex.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracıı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.