Bugün, Yurtiçi Piyasalarda Cari Denge Verisi Ön Planda…
Yurtdışı gelişmeleri incelediğimizde, İngiltere'de açıklanan GSYH verisine göre, ada ekonomisi Şubat ayında bir önceki aya göre beklentilere paralel yüzde 0,2 oranında büyüdü. İngiltere'de açıklanan Sanayi Üretimi verisi Şubat ayında beklentilerin üzerinde bir önceki aya göre yüzde 0,6 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,1 oranında artış gösterdi. İngiltere'de açıklanan İmalat Üretimi verisi Şubat ayında beklentilerin üzerinde bir önceki aya göre yüzde 0,9 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,6 oranında artış gösterdi. OPEC tarafından yayımlanan Aylık Petrol Piyasası Raporuna göre, Mart ayında OPEC petrol üreticilerinin petrol üretimi 534 bin varil/gün azalarak 30,02 milyon varil güne geriledi. Avrupa Merkez Bankası (ECB) gerçekleştirdiği Nisan ayı toplantısı sonrasında yayımladığı karar metninde piyasa beklentisine paralel faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. Banka, politika faiz oranını yüzde 0,00, mevduat faizini yüzde -0,40 ve marjinal fonlama faiz oranını yüzde 0,25 düzeyinde korudu. ECB Başkanı Draghi yaptığı değerlendirmede, uzun vadeli refinansman operasyonları detaylarının ekonomiye bağlı olarak şekillendirileceğini ifade ederken bir önceki toplantıdan sonra açıklanan ekonomik verilerin büyümede yavaşlamayı teyit ettiğine değindi. Başkan, Euro Bölgesi görünüme dair risklerin aşağı yönlü olmaya devam ettiğini ifade ederken, bölge ekonomisinin hala güçlü parasal desteğe ihtiyacı olduğunu belirtti. Başkan, negatif faizlerin ihtiyaç duyulması halinde hafifletilebileceğine değinirken, Euro Bölgesi için resesyon riskinin düşük olmaya devam ettiğini ifade etti. ABD'de açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verisi Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 0,4 ve bir önceki yılın ayını ayına göre yüzde 1,9 oranında artış gösterdi. ABD'de aynı dönem gıda ve enerjinin hariç tutulduğu Çekirdek TÜFE verisi aylık bazda yüzde 0,1 ve yıllık bazda yüzde 2,0 oranında artış gösterdi. Fed'in 19-20 Mart tarihhinde gerçekleştirdiği toplantısına dair tutanaklar yayımlandı. Tutanaklarda, komite üyelerinin çoğuna göre artan riskler ile birlikte faiz politikasında sabırlı davranılması gerektiği ve devam eden bilanço normalleşme süreci ve sürecin geleceği ile ilgili üyeler arasında görüş ayrılıklarının yaşandığı görüldü. Fed'in ABD ekonomisinin global ekonomide yaşanan ivme kaybı ile başa çıkmaya çalıştığını izlediğini, bazı üyeler ABD ekonomisinde gelecek birkaç yılda resesyon beklemedikleri ifadelerine metinde yer verildiği görülüyor.
Yurtiçi gelişmeleri incelediğimizde, Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Berat Albayrak tarafından açıklanan Yeni Ekonomi Programı Yapısal Dönüşüm Adımları 2019 sunumu gerçekleşti. Sunumun detaylarında, bankacılık sektöründe sermaye yapısının güçlendirilmesi ve aktif kalitesi artırılması, bütçe disiplinin korunmaya devam edileceği, bir çok işkolu ve sektörlere yönelik yapısal dönüşüm adımlarını içerdiği görülüyor. Dün, Yurtiçi ve Yurtdışı yoğun gelişmeler ile birlikte kurun fiyatlamalarda 5,6717-5,7210 bant aralığında hareket ettiği ve günü 5,6790 seviyeleri civarında tamamladığı görüldü. BİST-100 Endeksi günü yüzde 1,14 düşüş ile 97.015 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 6,2 milyar TL olarak gerçekleşti.
USDTRY
Dün, Yurtiçinde beklenen Yeni Ekonomi Programı Yapısal Dönüşüm Adımları 2019 sunumu Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklandı. Sunumun detaylarında birçok işkolu ve sektöre yönelik yapısal dönüşüm adımlarının yurtiçi piyasalarda genel görünümde beklentileri karşıladığı görülse de sektörlere yönelik detayların paylaşılmaması ve seçim sonrası sürece yönelik devam eden belirsizlikler nedeniyle TL varlık fiyatlamalarında etkinin sınırlı kaldığını görülüyor. Yurtiçinde 5 yıllık ülke CDS risk priminde yaşanan artışın TL fiyatlamaları üzerinde kısmi baskı oluşturmaya devam ettiği izlenirken, FOMC tutanakları sonrasında dolarda yaşanan zayıf görünüm sonrasında kurun fiyatlamalarda günü yataya yakın 5,6790 seviyeleri civarındda tamamladığı görüldü. Bugün, Yurtiçinde açıklanacak olan Cari Denge verisi takip edilecek.
Teknik olarak incelediğimizde, kurun 200 günlük hareketli ortalaması olan 5,5200 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru ataklarda 5,7200, 5,7490 ve 5,7800 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası geri çekilmelerin yaşanması durumunda ise 5,6000, 5,5400 ve 5,5000 destek seviyeleri izlenebilir.
EURTRY
Dün, Yurtiçinde beklenen Yeni Ekonomi Programı Yapısal Dönüşüm Adımları 2019 sunumu Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklandı. Sunumun detaylarında birçok işkolu ve sektöre yönelik yapısal dönüşüm adımlarının yurtiçi piyasalarda genel görünümde beklentileri karşıladığı görülse de sektörlere yönelik detayların paylaşılmaması ve seçim sonrası sürece yönelik devam eden belirsizlikler nedeniyle TL varlık fiyatlamalarında etkinin sınırlı kaldığını görülüyor. Avrupa Merkez Bankası (ECB) gerçekleştirdiği Nisan ayı toplantısındda beklentilere paralel faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. ECB Başkanı Draghi yaptığı değerlendirmede, uzun vadeli refinansman operasyonları detaylarının ekonomiye bağlı olarak şekillendirileceğini ifade ederken bir önceki toplantıdan sonra açıklanan ekonomik verilerin büyümede yavaşlamayı teyit ettiğine değindi. Başkan Draghi'nin açıklamaları sonrasında Euro'da kısmi değer kayıplarının yaşandığı görüldü.
Teknik olarak bakıldığında, çaprazın 200 günlük hareketli ortalaması olan 6,3294 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru geçişlerde 6,4500, 6,4800 ve 6,5000 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, çapraz fiyatlamalarında zayıf görünümün devam etmesi durumunda ise 6,3500, 6,3200 ve 6,3000 destek seviyeleri izlenebilir.
EURUSD
Avrupa Merkez Bankası (ECB) gerçekleştirdiği Nisan ayı toplantısı sonrasında yayımlanan karar metninde faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. ECB Başkanı Draghi yaptığı değerlendirmede, uzun vadelli refinansman operasyonları detaylarının ekonomiye bağlı olarak şekillendirileceğini ifade ederken bir önceki toplantıdan sonra açıklanan ekonomik verilerin büyümede yavaşlamayı teyit ettiğine değindi. Başkan, bölge ekonomisinin hala güçlü parasal desteklemeye ihtiyacı olduğunu belirtti. ABD'de açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi verisi Mart ayında piyasa beklentisi üzerinde aylık bazda yüzde 0,4 ve yıllık bazda yüzde 1,9 oranında artış gösterdi. Başkan Draghi'nin açıklamaları sonrasında Euro'da volatilitenin arttığı görüldü. Fed'in 19-20 Mart tarihinde gerçekleştirdiği toplantısına dair tutanaklar yayımlandı. Tutanaklarda, üyelerin birçoğu faiz politikasında sabırlı davranılması gerektiğini belirtirken bilanço normalleşme süreci ve sürecin geleceğine dair üyeler arasında görüş ayrılıkları yaşandığı görülüyor.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin psikolojik seviyesi olan 1,1220 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmmesi durumunda 1,1300, 1,1330 ve 1,1350 direnç seviyeleri izlenebilir. Olası, bu seviyenin aşağı yönlü geçilmesi durumunda ise 1,1200, 1,1170 ve 1,1150 destek seviyeleri takip edilebilir.
XAUUSD
Dün, küresel piyasalarda global büyümede ivme kaybı yaşanabileceğine dair artan beklentiler sonrasında emtialar arasında güvenli liman olma özelliği ile ön plana çıkan ons altın fiyatlamalarında sınırlı yukarı yönlü hareketlerin yaşandığı görüldü. Gün içerisinde, ABD'de açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi verisi Mart ayında piyasa beklentisi üzerinde aylık bazda yüzde 0,4 ve yıllık bazda yüzde 1,9 oranında artış gösterdi. Açıklanan veri sonrasında dolarda kısmi değer kazanımları yaşandığı görüldü. Fed'in gerçekleştirdiği 19-20 Mart tarihli toplantısına dair tutanaklar yayımlandı. Tutanaklarda, üyelerin birçoğu faiz politikasında sabırlı davranılması gerektiğini belirtirken bilanço normalleşme süreci ve sürecin geleceğine dair üyeler arasında görüş ayrılıkları yaşandığı görülüyor. Tutanaklar sonraasında dolarda zayıf görünümün devam ettiği izleniyor.
Teknik olarak bakıldığında, ons altının psikolojik seviyesi olan 1302 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1315, 1318 ve 1324 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altında kalıcılık sağlanması durumunda ise 1296, 1292 ve 1288 destek seviyeleri izlenebilir.
GBPUSD
İngiltere'de Brexit sürecine yönelik belirsizliklerin devam etmesi Sterlin fiyatlamalarında kısa vadede yaşanan oynaklığa etkisinin sınırlı olduğu izleniyor. Gün içerisinde, küresel piyasalarda dolarda yaşanan dalgalanma ile birlikte paritede yukarı yönlü hareketlerin yaşandığı gözlemlendi. ABD'de açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi verisi Mart ayında piyasa beklentisi üzerinde aylık bazda yüzde 0,4 ve yıllık bazda yüzde 1,9 oranında artış gösterdi. Açıklanan verinin dolarda kısa süreli toparlanmaları desteklediği görüldü. Fed'in gerçekleştirdiği 19-20 Mart tarihli toplantıısına dair tutanaklar yayımlandı. Tutanaklarda, üyelerin birçoğu faiz politikasında sabırlı davranılması gerektiğini belirtirken bilanço normalleşme süreci ve sürecin geleceğine dair üyeler arasında görüş ayrılıkları yaşandığı görülüyor. Tutanaklar sonrasında dolarda zayıf görünümün devam ettiği izleniyor. AB Liderler Zirvesi'nde gerçekleşen Brexit görüşmeleri sonrasında resmi olmayan haber akışlarına göre AB ve İngiltere arasında Brexit süreci nihai tarihini 31 Ekim 2019'a ertelendiği açıklandı.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin psikolojik seviyesi olan 1,3000 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olabilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1,3150, 1,3190 ve 1,3240 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviyenin altına sarkmalarda ise 1,2960, 1,2920 ve 1,2890 destek seviyeleri izlenebilir.
USDJPY
Haftanın üçüncü işlem gününde, Japonya'da açıklanan Çekirdek Makine Siparişleri Şubat ayında aylık bazda yüzde 1,8 artarken, yıllık bazda yüzde 5,,5 oranında düşüş gösterdi. ABD'de açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi verisi Mart ayında piyasa beklentisi üzerinde aylık bazda yüzde 0,4 ve yıllık bazda yüzde 1,9 oranında artış gösterdi. Açıklanan veri sonrasında dolarda kısmi değer kazanımlarının yaşandığı görüldü. Fed'in gerçekleştirdiği 19-20 Mart tarihli toplantısına dair tutanaklar yayımlandı. Tutanaklarda, üyelerin birçoğu faiz politikasında sabırlı davranılması gerektiğini belirtirken bilanço normalleşme süreci ve sürecin geleceğine dair üyeler arasında görüş ayrılıkları yaşandığı görülüyor.
Teknik olarak bakıldığında, paritenin 100 günlük üssel hareketli ortalaması olan 111,00 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine geçişlerde 111,50, 111,80 ve 112,20 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altına geçişlerde ise 110,70, 110,30 ve 110,00 destek seviyeleri izlenebilir.
HAM PETROL
Rusya Devlet Başkanı Putin yaptığı değerlendirmede, OPEC ve OPEC dışı petrol üretiicilerinin üretim kısıntılarını uzatma konusundaki seçeneklerini açık tuttuğunu ve petrol fiyatlarındaki "kontrol edilemez" bir yükselişi desteklemediğini belirtti. OPEC tarafından yayımlanan Aylık Petrol Piyasası Raporuna göre, Mart ayında OPEC petrol üreticilerinin petrol üretimi 534 bin varil/gün azalarak 30,02 milyon varil güne geriledi. ABD Enerji Bilgi İdaresi (EIA) tarafından açıklanan haftalık ham petrol stokları verisinde 7,029 milyon varil artışın yaşandığı gözüküyor.
Teknik olarak bakıldığında, ham petrolün psikolojik seviyesi olan 64,00 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 64,90, 65,20 ve 65,70 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altına geçişlerde ise 63,50, 63,00 ve 62,40 destek seviyeleri izlenebilir.
S&P500
Dün, küresel piyasalarda risk iştahında toparlanma eğilimi ve VIX endeksinde yaşanan gerileme ile birlikte S&P 500 vadeli kontrat endeksi fiyatlamalarında yukarı yyönlü hareketlerin yaşandığı gözlemlendi. Gün içerisinde, ABD'de açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi verisi Mart ayında piyasa beklentisi üzerinde aylık bazda yüzde 0,4 ve yıllık bazda yüzde 1,9 oranında artış gösterdi. Fed'in gerçekleştirdiği 19-20 Mart tarihli toplantısına dair tutanaklar yayımlandı. Tutanaklarda, üyelerin birçoğu faiz politikasında sabırlı davranılması gerektiğini belirtirken bilanço normalleşme süreci ve sürecin geleceğine dair üyeler arasında görüş ayrılıkları yaşandığı görülüyor.
Teknik olarak incelediğimizde, S&P 500 vadeli kontrat endeksinin psikolojik seviyesi olan 2877 düzeyi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru ataklarda, kısa vadede 2900, 2908 ve 2912 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviyenin altına geçilmesi durumunda ise kısa vadede 2870, 2864 ve 2855 destek seviyeleri izlenebilir.
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlforex.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.