Küresel Piyasalarda Risk İştahının Seyri Fiyatlamalar Üzerinde Etkili Olmaya Devam Ediyor…
Yurtdışı gelişmeleri incelediğimizde, Almanya'da açıklanan Ticaret Dengesi verisi Şubat ayında beklentilerin üzerinde 18,7 milyar Euro fazla verdi. Euro Bölgesi'nde açıklanan Sentix Yatırımcı Güveni verisi Nisan ayında -0,3 olarak gerçekleşti. Açıklanan Sentix Yatırımcı Güveni verisi Nisan ayı verisi son beş ayın en yüksek seviyesi olarak gerçekleşirken verinin hala negatif bölgede olduğu görülüyor. İngiltere Merkez Bankası tarafından yayımlanan Enflasyon Anketi verilerine göre, 12 aylık enflasyon beklentisi yüzde 3,2, 24 aylık enflasyon beklentisi yüzde 2,9 ve 5 yıllık enflasyon beklentisi yüzde 3,4 olarak kaydedildi. ABD'de açıklanan Fabrika Siparişleri verisi Şubat ayında bir önceki aya göre beklentilere paralel düşüş gösterdi ve yüzde -0,5 olarak gerçekleşti. ABD borsaları günü karmaşık tamamladı.
Yurtiçi gelişmeleri incelediğimizde, resmi olmayan haber akışlarına göre, TCMB yerel bankalar ile Swap'ta TL faizini yüzde 25,5'ten yüzde 24,00'e düşürdüğü açıklandı. TCMB ara verdiği bir hafta vadeli repo ihalelerine tekrar başladığı ifade edilirken, bankanın dün, 15 Nisan vadeli ve 16 milyar TL tutarlı miktar bazlı yöntemiyle repo ihalesi açtığı belirtildi. Haftanın ilk işlem gününde, TL'de yaşanan negatif ayrışma sonrasında kurun fiyatlamalarda 5,6260-5,7284 bant aralığında hareket ettiği ve günü 5,6865 seviyeleri civarında tamamladığı görüldü. BİST-100 Endeksi günü yüzde 1,83 düşüş ile 96.978 puandan tamamladı. TCMB ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti dün, yüzde 25,18 düzeyinde gerçekleşti.
USDTRY
Haftanın ilk işlem gününde, Yurtiçinde seçim sonrası sürece yönelik belirsizliklerin devam etmesi, TCMB'nin yerel bankalar ile Swap'ta TL faizini yüzde 25,5'ten yüzde 24,0'e indirmesi ve ara verdiği haftalık repo ihalesine geri dönerek normalleşme sürecine yönelmesi TL'de kısa süreli oynaklığın artmasına neden olurken kur fiyatlamalarda kısmi yukarı yönlü hareketlerin yaşandığıı gözlemlendi. ABD'de açıklanan Fabrika Siparişleri verisi Şubat ayında beklentilere paralel düşüş gösterirken, açıklanan verinin dolar fiyatlamalarına etkisi sınırlı kaldı. Gün içerisinde, 5,7284 seviyeleri civarını test eden kurun gün sonunda bu bölgede kalıcılık sağlayamadığı ve günü 5,6865 seviyeleri civarında tamamladığı görüldü.
Teknik olarak incelediğimizde, kurun 200 günlük hareketli ortalaması olan 5,5100 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru ataklarda 5,7490, 5,8000 ve 5,8500 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası geri çekilmelerin yaşanması durumunda ise 5,6000, 5,5400 ve 5,5000 destek seviyeleri izlenebilir.
EURTRY
Haftanın ilk işlem gününde, Yurtiçinde devam eden seçim sonrası sürece yönelik belirsizlikler ve TCMB'den yerel bankalar ile Swap piyasasına yönelik atılan adım sonrasında TL'de kısa süreli volatilite artarken çapraz fiyatlamalarında yukarı yönlü hareketlerin yaşandığı görüldü. Almanya'da açıklanann Dış Ticaret Dengesi Şubat ayında beklentilerin üzerinde fazla verirken Euro Bölgesine yönelik Sentix Yatırımcı Güveni Nisan ayında hala eksi bölgede olmaya devam ettiği izleniyor. Gün içerisinde, 6,4535 seviyeleri civarını test eden çaprazın gün sonunda bu seviyeyi aşmakta zorlandığı ve günü 6,4058 seviyeleri civarında tamamladığı görüldü.
Teknik olarak bakıldığında, çaprazın 200 günlük hareketli ortalaması olan 6,3200 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru geçişlerde 6,5000, 6,5240 ve 6,5600 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, çapraz fiyatlamalarında zayıf görünümün devam etmesi durumunda ise 6,3500, 6,3200 ve 6,3000 destek seviyeleri izlenebilir.
EURUSD
Dün, Almanya'da açıklanan Dış Ticaret Dengesi verisi beklentilerin üzerinde fazla verirken açıklanan verinin Euro fiyatlamalarına etkisinin sınırlı kaldığı görüldü. Gün içerisinde, Euro Bölgesi'nde açıklanan Sentix Yatırımcı Güveni verisi -0,3 olarak gerçekleşti. AABD'de açıklanan Fabrika Siparişleri verisi beklentilere paralel düşüş gösterirken açıklanan veri dolarda zayıf görünümü destekledi. Gün içerisinde, doların majör para birimlerinin birçoğuna göre değer kaybetmesi paritede yukarı yönlü hareketleri desteklediği ve fiyatlamalarda 1,1274 seviyeleri civarının test edildiğini gördük.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin psikolojik seviyesi olan 1,1240 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1,1300, 1,1330 ve 1,1350 direnç seviyeleri izlenebilir. Olası, bu seviyenin aşağı yönlü geçilmesi durumunda ise 1,1200, 1,1170 ve 1,1150 destek seviyeleri takip edilebilir.
XAUUSD
Dün, dolar endeksinde yaşanan sert değer kayıpları sonrasında ons altının 1303 seviyeleri civarını test ettiği görüldü. Gün içerisinde, küresel piyasalarda azalan risk iştahı kıymetli metalde yükselişleri desteklerken ABD on yıllık tahvil getirisinde yaşanan değer kazanımı sarı metalde yükselliş potansiyelini baskılamaya devam ettiği görülüyor. ABD'de açıklanan Fabrika Siparişleri verisi Şubat ayında beklentilere paralel düşüş gösterirken, açıklanan veri dolarda zayıf görünümü destekledi.
Teknik olarak bakıldığında, ons altının psikolojik seviyesi olan 1300 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1306, 1311 ve 1317 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altında kalıcılık sağlanması durumunda ise 1292, 1288 ve 1284 destek seviyeleri izlenebilir.
GBPUSD
Haftanın ilk işlem gününde, İngiltere'de fiyatlamaları etkileyecek herhangi bir veri akışı bulunmazken Brexit sürecine yönelik gelişmeler ve haber akışları Sterlin fiyatlamaları üzerinde etkili olmaya devam ettiği izleniyor. Gün içerisinde, doların majör para birimlerinin birçoğuna göre değer kaybetmesi sonrasında paritenin iki günlük düşüşüne ara verdiği ve günü 1,3061 seviyeleri civarında ve pozitif bölgede tamamladığı görüldüü. ABD'de açıklanan Fabrika Siparişleri verisi Şubat ayında beklentilere paralel düşüş gösterirken açıklanan veri dolarda zayıf görünümü desteklediği görülüyor.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin psikolojik seviyesi olan 1,3030 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olabilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1,3150, 1,3190 ve 1,3240 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviyenin altına sarkmalarda ise 1,3000, 1,2960 ve 1,2920 destek seviyeleri izlenebilir.
USDJPY
Haftanın ilk işlem gününde, küresel piyasalarda risk iştahında yaşanan azalış ile birlikte Asya piyasasında para birimleri arasında güvenli liman olma özelliği ile ön plana çıkan Yen'de yaşanan değer kazanımları sonrasında paritede düşüşlerin yaşandığı gözlemlendi. Gün içerisinde, ABD'de açıklanan Fabrika Siparişleri verisi Şubat ayında beklentilere paralel düşüş gösterirken açıklanan verinin dolarda zayıf görünümü desteklediği izleniyor. Gün sonunda doların majör para birimlerininn birçoğuna göre değer kaybetmesi sonrasında paritenin 3 günlük kazanç serisine ara verdiği ve günü negatif bölgede tamamladığını gördük.
Teknik olarak bakıldığında, paritenin 100 günlük üssel hareketli ortalaması olan 111,00 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine geçişlerde 111,80, 112,10 ve 112,50 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altına geçişlerde ise 110,80, 110,50 ve 110,00 destek seviyeleri izlenebilir.
HAM PETROL
Haftanın ilk işlem gününde, Libya'da yaşanan gelişmeler sonrasında petrol arzının azalabileceğine dair artan endişeler ile birlikte ham petrol fiyatlamalarında yukarı yönlü hareketlerin yaşandığı ve fiyatlamalar açısından 64,49 seviyeleri civarının test edildiğini gördük. Gün içerisinde, ABD ile Çin arasında devam eden ticaret görüşmelerine yönelik karmaşık haber akışları ve ABD'de artan sondaj kuyu sayısı ham petrol fiyatlamaları üzerinde kısa süreli baskı oluşturmaya devam ettiği izleniyor.
BBugün, ABD'de API tarafından açıklanacak olan haftalık ham petrol stokları verisi takip edilecek.
Teknik olarak bakıldığında, ham petrolün ara destek seviyesi olan 64,00 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 65,20, 65,70 ve 66,00 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altına geçişlerde ise 63,75, 63,00 ve 62,40 destek seviyeleri izlenebilir.
S&P500
Dün, S&P 500 vadeli kontrat endeksinin 2895 seviyeleri civarını test ettiğini gördük. Gün içerisinde, küresel piyasalarda risk iştahında yaşanan dalgalanma ve ABD ile Çin arasında devam eden ticaret görüşmelerine yönelik haber akışları endeks fiyatlamalarını üzerinde kısa süreli baskı oluşturduğu görülürken, VIX endeksinde yaşanan gerileme endeks fiyatlamalarında yükselişleri destekler nitelikte. ABD'de açıklanan Fabrika Siparişleri verisi beklentilere paralel düşüş gösterdi.
Teknik olarak incelediğimizde, S&P 500 vadeli kontrat endeksininn psikolojik seviyesi olan 2877 düzeyi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru ataklarda, kısa vadede 2905, 2912 ve 2918 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviyenin altına geçilmesi durumunda ise kısa vadede 2864, 2857 ve 2850 destek seviyeleri izlenebilir.
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlforex.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayannılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.