Pazartesi günü yayınlanan Euro bölgesi GSYİH ve enflasyon verileri, tüketici fiyat enflasyonunun Ekim ayında rekor seviyeye yükselmesi ve üçüncü çeyrekte büyümenin belirgin şekilde yavaşlaması ile 19 üyeli blok için daha fazla sıkıntıya işaret etti. Piyasalar ayrıca, bu hafta yapılacak ABD Federal Rezerv toplantısını ve İngiltere Merkez Bankası toplantısını bekliyor. Cuma günü ise ABD’de açıklanacak olan istihdam raporu izlenecek.
Euro bölgesi enflasyonu rekor seviyeye yükseldi Pazartesi günü yayınlanan yeni verilere göre, Euro bölgesi enflasyonu Eylül’deki %9,9'dan Ekim ayında yıllık %10,7'lik rekor seviyeye yükseldi. Euro bölgesi ekonomik büyümesi üçüncü çeyrekte yavaşladı Pazartesi günü yayınlanan ön verilere göre, Euro bölgesi ekonomik büyümesi üçüncü çeyrekte %0,2 ile sınırlı kaldı. Rakam, beklentiler doğrultusunda ve 19 üyeli para birimi bloğunun resesyona gireceğine dair piyasa tahminlerini güçlendiriyor.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde resesyon olasılığının arttığını söyledi. Lagarde, Euro Bölgesi genelinde enflasyonun "çok yüksek" olduğunu vurguladı ve ne kadar uzun süre yüksek kalırsa riskin o kadar büyük olduğu konusunda uyardı.
ABD Başkanı Biden, büyük petrol şirketlerinin ülkenin çıkarına hareket etmeye karar vermedikçe, aşırı karlar üzerinden daha yüksek vergilerle karşı karşıya kalacağını söyledi.
Rusya’nın tahıl ihracat anlaşmasından çekilmesinin ardından buğday fiyatları yaklaşık %6 arttı Rusya’nın geçen hafta sonu Karadeniz tahıl ihracat anlaşmasından çekilmesinin ardından küresel buğday fiyatları yükselmeye başladı. Artışlar, Rusya’nın Cumartesi günü Temmuz ayında aracılık edilen tarım ürünlerinin birkaç Ukrayna limanından ihraç edilmesine izin veren Karadeniz Tahıl Girişimi’ne katılımını askıya aldığını duyurmasının ardından geldi.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) yayınladığı Dünya Petrol Görünümü raporunda, küresel petrol talebinin 2021 ile 2045 yılları arasında günde 13 milyon varil artacağını tahmin ettiğini ve önceki tahminini yukarı revize ettiğini açıkladı. Rapora göre, petrol talebinin 2021'de günlük 96,9 milyon varilden 2045'te günlük 109,8 milyon varile çıkması bekleniyor. Yavaşlayan petrol talebi büyümesine rağmen, petrolün tüm tahmin dönemi boyunca küresel enerji karışımındaki en yüksek payı elinde tutması beklenirken, küresel birincil enerji karışımındaki petrol ve gazın birleşik pazar payının 2045'e kadar %50'nin üzerinde kalması bekleniyor. Bu artışın çoğu, orta vadeli büyümenin günde 8,6 milyon varilini oluşturan OECD dışı bölgede gerçekleşecek. Uzun vadeli talep büyümesi çoğunlukla Hindistan'dan gelmesi bekleniyor.
S&P Global tarafından yayınlanan rapora göre, Çin'in imalat sektörü faaliyeti Ekim ayında iyileşti ancak yine de daralma bölgesinde kaldı. Caixin İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi, Eylül ayındaki 48.1'den artarak 49.2'ye yükseldi.
Japonya imalat sektöründe Ekim ayında faaliyette hafif bir düşüş gördü. Jibun Bank Japonya İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Eylül'deki 50,8'den 50,7'ye geriledi.
Avustralya Merkez Bankası (RBA faiz oranlarını 25 baz puan artırdı. Banka, nakit oranı hedefini %2,85'e, Takas bakiyelerinin faiz oranını ise %2,75'e yükseltti. RBA Başkanı Philip Lowe, enflasyonun "çok yüksek" olduğunu vurguladı ve önümüzdeki aylarda daha da artması ve yıl sonundan önce %8 civarında zirve yapması beklendiği konusunda uyardı. RBA, önümüzdeki dönemde oranları daha da artırmaya devam etmeyi beklediğini, ancak oran artışlarının boyutunun ve zamanlamasının gelen ekonomik verilere bağlı olacağını kaydetti.
Avustralya'nın imalat faaliyeti Ekim ayında geriledi. S&P Global Avustralya İmalat PMI Endeksi, bir önceki ayın 53.5 okumasından gerileyerek 52,7 olarak açıklandı ve Ağustos 2021'den bu yana en yavaş büyümeye işaret etti.
Trive Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
https://www.trive.com.tr/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.