Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:
Ticari alacak sigortasında dünya lideri Allianz Trade ekonomistlerinin son hazırladığı “Neler İzlenmeli” raporuna göre, FED’in faiz indirim hızındaki yavaşlama sinyalleri özellikle gelişmekte olan ülkelerin üzerine gölge düşürüyor. Emniyet kemerini bağlayan gelişmekte olan ülkelerde kırılganlık artıyor. Söz konusu kırılganlık seçimler nedeniyle siyasi belirsizliğin yaşandığı ülkeler için çok daha güçlenmiş durumda.
Allianz Trade’nin son hazırladığı “Neler İzlenmeli” başlıklı rapora göre, ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz indirimlerinin gecikmesi ihtimali, artan volatilite ve para birimlerinde değer kayıplarıyla karşı karşıya kalan gelişmekte olan piyasaların üzerine gölge düşürüyor. Gelişmekte olan ülke merkez bankalarının iki arada bir derede sıkıştığını vurgulayan Allianz Trade ekonomistleri, önümüzdeki dönemde, belli başlı tahvil piyasalarındaki kademeli düşüşe paralel olarak getirilerde de bir düşüş bekliyor.
ABD para politikasının gecikmeli olarak gevşetilmesine ilişkin riskler gelişmekte olan ekonomilerin üzerine gölge düşürüyor. Piyasa beklentilerinin bu yıl FED'in daha az faiz indirimine gidebileceği yönünde yeniden ayarlanmasıyla birlikte gelişmekte olan piyasalar zor günler geçiriyor. Allianz Trade ekonomistleri, gelişmekte olan ülkelerin ilk çeyrekte kısmen kademeli olarak değişen beklentiler karşında dayanıklılık sergileseler de Mart ayında yayınlanan ABD enflasyon raporunun sermaye çıkışı, para birimlerinde değer kaybı ile şok dalgaları yaşadığını vurguluyor.
Yatırımcı duyarlılığı değişiyor
Allianz Trade’in “Neler İzlenmeli” başlıklı son raporunda, ABD’de faiz oranları yükseldikçe yatırımcı duyarlılığının değiştiği ve dolar cinsinden varlıkların giderek daha fazla tercih edilmesinin de bunun bir göstergesi olduğu belirtiliyor. Rapora göre, bu da gelişmekte olan ülke ekonomilerinde kırılganlığı artırıyor. Söz konusu kırılganlığı seçimler nedeniyle siyasi belirsizliğin yaşandığı gelişmekte olan ülkeler için çok daha yüksek olduğu vurgulanıyor.
Merkez bankaları da iki arada bir derede
Raporda ayrıca, gelişmekte olan ülkelerin merkez bankalarının 2023 yılının sonlarından bu yana umut verici yurtiçi dezenflasyon ve büyük merkez bankaları kanadında beklenen gevşeme döngüsüne duyduğu güvenle para politikasında normalleşme yoluna gittikleri vurgulanıyor. Ancak iyimser beklentilere dayalı izlenen bu politikanın bugünkü konjonktürde bu merkez bankalarını iki arada bir derede bıraktığı ifade ediliyor. Bu durumun da finansal istikrarı korumak için gerekli olsa da ekonomik büyümeyi hızlandırmak için parasal gevşemeye ihtiyaç duymaya devam eden ekonomilerde işleri zorlaştırdığına dikkat çekiliyor.
Raporun detayları için:
https://www.allianz-trade.com/tr_TR/ekonomik-arastirmalar/ekonomik-gorunum-raporlari/takip-edilmesi-gerekenler-26-Nisan-2024.html
Allianz Trade Hakkında
Allianz Trade, şirketlere yurt içi ve ihracat pazarlarında güvenli ticaret çözümleri sunarak karlı bir şekilde büyümelerine destek olmaktadır. 50 ülkede 5.700 çalışanıyla 83 milyondan fazla şirketi takip ederek güçlü bir bilgi ağına sahip olan Allianz Trade, müşterilerinin alacak riskini onlarla yöneterek doğru pazarlarda kredibilitesi yüksek firmalarla çalışmaları için destek vermektedir. Allianz Trade'in günlük olarak takip ettiği şirketlerin toplam büyüklüğü küresel GSYİH'in yüzde 98'sini oluşturmaktadır. Ticari bir alacağın ödenmemesine bağlı olarak ortaya çıkabilecek kayıpları tazmin eden alacak sigortasının nihai amacı şirketleri büyük ölçekli kayıplara karşı korumaktır. Kayıp gerçekleştiğinde ise uzman küresel tahsilat ağı ve yerel avukatlık büroları sayesinde alıcı hangi ülkede olursa olsun, tahsilat yetkisini devralarak hukuki ve bürokratik tüm işlemleri ilgili ülkede müşterisinin adına doğrudan yürütüp müşteri ilişkilerini koruyarak olumlu sonuçlar alınmasını sağlamaktadır. Allianz Grubu'nun bir iştiraki olan alacak sigortasında dünya lideri Allianz Trade, S&P tarafından AA kredi notuna layık görülmüştür. 2023 yılı konsolide cirosu 3,7 milyar Euro, dünya çapında firmalara sağladığı yıllık teminat tutarı ise toplam 1,131 milyar Euro'dur.
Daha fazla bilgi için www.allianz-trade.com/tr ve LinkedIn adreslerini ziyaret edebilirsiniz.
Allianz Grubu Hakkında
Dünyanın en güçlü sigorta ve finans topluluklarından olan Allianz, 70'ten fazla ülkede 155 bini aşkın çalışanıyla 126 milyonun üzerinde müşterisine hizmet veriyor. Yönetimi altındaki yaklaşık 2 trilyon avroyla dünyanın en büyük varlık yönetimi şirketleri arasında yer alan Allianz Grubu, Türkiye'de Allianz Trade, Allianz Partners ve Allianz Türkiye ile faaliyet gösteriyor. Bu topraklardaki faaliyetlerine 1923 yılında Şark Sigorta adı altında başlayan, Türkiye Cumhuriyeti ile yaşıt olan ve 2023 yılında Türkiye'deki 100'üncü yılını kutlamanın onurunu yaşayan Allianz Türkiye yoluna, 2008 yılından bu yana Allianz Grubu'nun parçası olarak devam ediyor. Allianz Türkiye'nin çatısı altında, elementer sigortalarda Allianz Sigorta, bireysel emeklilik ve hayat sigortalarında ise Allianz Yaşam ve Emeklilik ile Allianz Hayat ve Emeklilik şirketleri bulunuyor. Konsolide verilere göre 2021 yılını 18,1 milyar Türk lirası prim ve katkı payı üretimiyle tamamlayan Allianz Türkiye, sektöre müşteri deneyimi, çeviklik, dijitalizasyon, çalışan bağlılığı, sürdürülebilirlik ve inovasyon alanlarında liderlik ediyor. Allianz Türkiye; 2.400 çalışanı, 12 bölge müdürlüğü, 4.000 acentesi, 1.500 banka şube kanalı ve 7.200 anlaşmalı kurumuyla 81 ilde 6,2 milyon müşterisinin ihtiyaç duyduğu her an onlara "Allianz Seninle" diyebilmek amacıyla çalışıyor. Allianz Türkiye'nin genel merkezi 'Allianz Tower' İstanbul'da, operasyon merkezi 'Allianz Kampüs' İzmir'de bulunuyor. Toplumsal risk farkındalığının artırılmasına katkı sağlamak amacıyla kurulan Allianz Teknik Deprem ve Yangın Test ve Eğitim Merkezi ile Allianz'ın, 2008 yılından bu yana Türkiye'ye yaptığı yatırımları 1 milyar avroyu aşıyor.
Geleceğe Dair İfadelerle İlgili Temkin Notu
Burada yer alan ifadelerin bazıları gelecekle ilgili beklentiler ve yönetimin mevcut görüş ve varsayımlarına dayalı ileriye dönük ifadeler olabilir. Bu ifadeler bilinen ve bilinmeyen riskler içerdiğinden bu durum, gerçek sonuçların, performansın veya olayların, bu ifadelerde belirtilen veya ima edilenden farklı olmasına yol açabilir. Bu tür sapmalar, bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla şöyle sıralanabilir: (i) genel ekonomik koşullar özellikle de Allianz Grup'un temel iş kolundaki ve ana pazarlarındaki ekonomik koşullar, (ii) finansal piyasaların performansı (özellikle piyasa oynaklığı, likidite ve kredi olayları), (iii) doğal afetler de dahil olmak üzere sigortalı hasar olaylarının sıklığı ve şiddeti ve zarar giderlerinin gelişimi, (iv) hastalık ve ölüm oranları ve trendleri, (v) kalıcılık seviyeleri, (vi) özellikle bankacılık sektöründe kredi temerrütlerinin boyutu (vii) faiz oranları, (viii) Euro-Dolar paritesi de dahil olmak üzere döviz kurları, (ix) vergi düzenlemeleri de dahil olmak üzere yasa ve düzenlemelerdeki değişiklikler, (x) ilgili birleşme konuları ve yeniden yapılanma önlemleri dahil şirket alımlarının etkileri ve (xi) genel rekabet faktörleri (her durum için yerel, bölgesel, ulusal ve/veya global bazda). Bu faktörlerin çoğunun terörist faaliyetlerin sonucunda meydana gelmesi veya kuvvetlenmesi daha muhtemeldir.