FED, Uzun Vadeli Tahvil Faizlerini Baskılamak İçin Negatif Faize Geçmeli mi? (Işık Menkul)


Dün, IMF tarafından yayımlanan raporda: “Düşük seviyedeki nötr reel faiz oranları dikkate alındığında, olumsuz yan etkileri olmasına rağmen birçok merkez bankası er veya geç negatif faiz oranı politikasını düşünmek zorunda kalabilir” denmiş ve akıllara; “Acaba, Dünya’nın en büyük merkez bankası olan FED de böyle bir politika izleyebilir mi?” sorusu gelmişti. Esasında, FED’in bunu yapacak olmasından da ziyade; yapıp yapmaması gerektiği konusu çok daha önemli. IMF ve bazı uluslararası yatırım kuruluşlarının temel dayanak noktasında yatan unsur; son zamanlarda ABD’nin uzun vadeli tahvil faizlerindeki artış ve bunun kısa vadeli tahvil faizlerini de atağa geçirme ihtimali. .Dolayısıyla, burada istenen de; uzun vadeli tahvil faizlerini aşağı çekmek. Ancak, FED’in uzun vadeli tahvil faizlerindeki yükselişi frenlemek için böyle bir yola başvurmasının faydasından çok zararı olabilir. Peki, nedir bu zararlı etkiler;
1) Negatif faiz oranlarına geçmek, bankacılık sektörünün operasyonel kârlılığına zarar vereceği gibi, mevduat kaybına da neden olabilir. Örneğin, Avrupa Merkez Bankası(ECB)’nın Mevduat Faizi’nin hâlihazırda eksi yüzde 0,50(Eksi binde 5) olduğu düşünülürse; her banka ECB’de tuttuğu 1000 Euro için 5 Euro faiz ödemek zorunda. Yine, kredi faizlerinin düşecek olmasının kredi genişlemesini tetikleyeceği varsayımında da; -her ne kadar kredi genişlemesi ile büyüme üzerinde olumlu etkileri olabilecekse de- bir süre sonra sorunlu kredi oranları artabilir ve bankalar mali açıdan zorda kalabilir.
2) Düşük banka mevduat faizlerinin ortaya çıkması; bireyleri tasarruf yapmaktan da alıkoyabilir ve harcama dürtüsünü artırabilir. Bu da; elbette büyüme üzerinde olumlu etkilere neden olabileceği gibi, diğer yandan; enflasyonun da artışa geçecek olması ile tahvil faizleri yeniden yükselecektir. Bu durumda da; istenilen tahvil faizi düşüşü için yapılan hamleler kadük kalacak.
3) Mevduat kaçışında riskli varlıklara yönelebilecek yatırımcılar ve kredi faiz oranlarının düşmesi kapsamında kredi kullanan şirketler; şirket değerlerini ve dolayısıyla borsa değerini artırarak makul değerlerinden yüksek gösterebilir. Bu da; varlık balonlarının oluşmasına neden olarak, ilerleyen süreçteki ilk sıkılaştırma ve borç çevirememede; çok büyük piyasa çöküşleri ve iflasları ortaya çıkabilir.
4) Yine, mevduat kaçışında daha riskli ürünlere yönelecek olan yatırımcılar; kripto varlıklar gibi henüz regülasyona tabi olmayan ürünlere akın edebilir. Bu durum da, bir süre sonra; yeni bir “siyah kuğu” riski olarak piyasalarda büyük bir çalkalanmaya yol açabilir.
5) FED’in, negatif faize yönelmesi USD üzerinde de baskıya neden olacağı için; diğer para birimlerini aşırı derecede değerli hale getirebilir. Bu durumun ilerleyen süreçte finansal sonuçları olabileceği gibi; ABD ‘ye ihracat yapan şirketler ve o şirketlerin bağlı olduğu ülkelerin mali yapılarını bozabilir. Zira, bu ülkelerin mallarına olan talep de pahalı kurlar nedeniyle zayıflayacağı gibi, ABD mallarının ucuz gözükmesinden kaynaklı ithalat talebi ile de -her ne kadar ABD ekonomisi açısından olumlu olsa da- enflasyon artışına neden olarak tahvil faizlerini olası bir sıkılaştırma hamlesi beklentisiyle yeniden artışa geçirebilir.
6) Yine, uluslararası sermaye akımlarının da; -her ne kadar ABD, ödeme gücü açısından Dünyanın en güvenilir partneri ve ABD Doları da, rezerv para özelliği açısından Dünya’nın en güvenilir para birimi olsa da- ABD yerine daha yüksek faiz ödeyen gelişmiş ülkeler ve hatta bazı gelişmekte olan ülkelere doğru kayması söz konusu olabilir.
Tüm bu gelişmeler değerlendirdiğinde, FED’in Politika Faizi üzerinden yapacağı bir negatif faiz hamlesinin faydasından çok zararı olabilir. Bu anlamda, FED’in uzun vadeli tahvil faizlerini düşürmek gibi bir niyeti varsa, bunu; “Verim Eğrisi Kontrolü” gibi başkaca araçlar üzerinden yapması daha uygun olacaktır. Böylece, kısa vadeli tahvil faizleri eksiye geçecek olsa da; istenildiği zaman hızlıca tekrardan ayarlama yapılacaktır.

*Verim Eğrisi Kontrolü: Belirli vadelerdeki tahvillerin faizlerini düşürmek için tahvil alımlarını kullanmak. Bazen; direkt ilgili vadede alım yapılırken, bazen de; belirli vadede alıma yönelip diğerlerini de aşağıya çekmek mümkün(örneğin kısa vadeli tahvillerde alıma gidilip, uzun vadeli tahvillerin faizi de beklentiler yolu ile aşağıya çekilebilir).


 
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 
 www.isikfx.com - www.isikmenkul.com
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
MEVDUAT BANKALARI KURUMSAL VE BİREYSEL KREDİ KARTI KULLANIMI 26 ŞUBAT'TA HAFTALIK %1.51 ARTIŞ İLE 206 MİLYAR 39,4 MİLYON TL
MEVDUAT BANKALARI TÜKETİCİ KREDİLERİ 26 ŞUBAT'TA HAFTALIK %0.52 ARTIŞ İLE 646 MİLYAR 204,7 MİLYON TL
MEVDUAT BANKALARI TASFİYE OLACAK TÜKETİCİ KREDİLERİ 26 ŞUBAT'TA HAFTALIK % 0,07 AZALIŞLA İLE 11 MİLYAR 494 MİLYON TL
MEVDUAT BANKALARI KONUT KREDİLERİ 26 ŞUBAT'TA HAFTALIK %0.0 İLE 257 MİLYAR 477,3 MİLYON TL
BANKACILIK SEKTÖRÜ YABANCI PARA MEVDUATLARI 26 ŞUBAT'TA HAFTALIK % 2.47 ARTIŞLA İLE 1 TRİLYON 886.4 MİLYAR TL
TÜFE BAZLI REEL EFEKTİF DÖVİZ KURU ŞUBAT AYINDA: 69.69 (ÖNCEKİ: 66.08 ) - TCMB
PARA ARZI (M3) 26 ŞUBAT'TA HAFTALIK %1.50 ARTIŞ İLE 3 TRİLYON 379.8 MİLYAR TL
TÜFE BAZLI REEL EFEKTİF DÖVİZ KURU ŞUBAT AYINDA: 82.96 (ÖNCEKİ: 78.27 ) - TCMB
BANKACILIK SEKTÖRÜNÜN VERDİĞİ KREDİLER, 26 ŞUBAT'TA HAFTALIK %2.29 ARTIŞ İLE 3 TRİLYON 485.6 MİLYAR TL
BANKACILIK SEKTÖRÜ TL MEVDUATLARI 26 ŞUBAT'TA HAFTALIK % 0.30 AZALIŞLA İLE 1 TRİLYON .558.8 MİLYAR TL
TCMB RESMİ REZERV VARLIKLARI, 19 ŞUBAT TARİHİNDE 95.33 MİLYAR DOLAR (ÖNCEKİ: 94.15 MİLYAR DOLAR)
TCMB DÖVİZ VARLIKLARI, 26 ŞUBAT TARİHİNDE 53.03 MİLYAR DOLAR (ÖNCEKİ: 52.39 MİLYAR DOLAR)
BANKACILIK SEKTÖRÜ MEVDUAT VE FONLARI 26 ŞUBAT'TA HAFTALIK %1.40 ARTIŞ İLE 3 TRİLYON 517 MİLYAR TL
Facebookta Paylaş