Fed politikaları analizi (Sesmir)

Küresel ekonomilerdeki gelişmelerin negatif etkilerini duruma göre azaltmak veya bertaraf etmek mümkündür. Odak noktası ABD olmak üzere, küresel ekonomilerdeki gelişmelerden uzakta kalmak mümkün olmamakla beraber, doğru ve vaktinde alınmış önlemlerle, küresel ekonomi politikalarının negatif etkilerini duruma göre azaltmak veya bertaraf etmek mümkündür.

Kırılganlığı yüksek gelişmekte olan ülkeler için konjonktürel anlamda en büyük tehdit unsuru, FED’ in başlattığı politika değişiklikleridir: %7 seviyelerine ulaşmış olan enflasyonla FED’ in yapacağı mücadele sonuçları, mücadele yeteneği, şekli ve etkileri küresel düzeyde ve her noktada hissedilecek; ancak, sıkılaştırıcı bu politika değişiklikleri, kırılganlığı yüksek gelişmekte olan ülkeler için tehdit unsuru olacaktır.

FED ‘in politika değişikliklerinin tamamı, Ortodoks politikalar kapsamında genel kabul görmüş bilimsel temeli olan uygulamalardır: Mevcut durumda FED tahvil alımlarını azaltıcı süreci (tapering) giderek devam ediyor. Şimdi ilk sırada 2022 yılının ilk yarısında başlayacak olan faz artırımları bulunmakta, ikinci sırda ise parasal gevşeme nedeniyle 9 trilyon dolara ulaşmış olan kendi bilançosunu küçültme amacı yanı portföyündeki tahvilleri satma ve karşılığında piyasalardaki paraları kısa sürede geri çekme amacı bulunmaktadır. Virüs salgınıyla mücadelenin akıbetine göre FED ’in bu politika değişikliği daha öne de çekilebilir.

FED kararlarının olumsuz etkilerini, dış borçluluğu yüksek, rezervleri düşük ve yapısal cari açıkları olup da etkili önlem alamayan ülkeler yaşayacaktır: Dış borçluluğu yüksek, rezervleri düşük ve yapısal cari açıkları olup da etkili önlem alamayan ülkelerin, en başta para birimleri ciddi değer kaybedecek, fiyat istikrarları ciddi bir şekilde bozulacak, piyasa faizleri olağanüstü artacak, ekonomik büyüme olanakları azalacak ve finansal istikrarları daha da bozulacaktır.

Hâkim olan paradigmanın faiz artırım olgusuna peşinen kapalı olması, FED kararlarının tahrip edici etkilerinin Türkiye ekonomisinde birebir hissedilmesine sebebiyet verecektir. Türkiye ekonomi yönetiminde hâkim olan paradigmanın faiz artırım olgusuna peşinen kapalı olması, Ortodoks politikalardan uzaklaşılması ve FED kaynaklı beklenen türbülansın gündem dışı bırakılıp önemsenmemesi, FED kararlarının tahrip edici etkilerinin Türkiye ekonomisinde birebir hissedilmesine sebebiyet verecektir. Türkiye ekonomisinde belirsizlik beklentileri giderek artmaktadır.

Türkiye’nin görünümünde ortaya çıkan belirsizliğin giderilmesi için; öncelikli olarak politika faizlerinin reel faiz oluşacak şekilde enflasyonun üzerine çıkartılması gerekecektir: Para politikasında gerçek sıkılaşmaya gidilmesi, kurumları güçlendirecek yasal alt yapının kurgulanması, rezerv artırıcı tedbirlere başlanılması, ayrıca kredi disiplinin bozacak olan adım ve uygulamalardan uzak durularak finans kuruluşlarının sağlıklarının korunması, Merkez Bankasının doğru ve etkili bir iletişim politikası kurgulaması gerekir. Yine, özel sektör dış bor ödemelerinde kamusal destek mekanizmaları öne çıkartılmalı, yapısal reformlar hızlıca başlatılmalı ve orta/uzun vadeli gerçekçi politikalar oluşturulmalıdır.

 Orhan Ökmen
 Başkan
Sesmir Kurumsal ve Finansal Danışmanlık A.Ş
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş