FED Öncesi Gelişen Ülkeler ve Türk Lirası (XTB Menkul Değerler)

FED Öncesi Gelişen Ülkeler ve Türk Lirası
Haftanın ilk iki işlem gününde yaşanan hareket sonrasında tam gelişen ülke para birimleri ve piyasaları bu kez FED'e daha duyarsız demiştik ki bir anda işler tersine dönmeye başladı.
MSCI Gelişen Ülke Para Birimleri Endeksi
 
Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) 25 baz puanlık faiz artırımı ihtimali vadeli piyasalarda yüzde 100'e yakın ihtimal olarak fiyatlanıyor. Buna rağmen Morgan Stanley Gelişen Ülke para birimleri endeksinde geri çekilmeler şimdilik limitli kaldı. Vadeli piyasalardaki fiyatlamanın yanılma olasılığı nedir ve ya piyasalar bu beklentiyi ne kadar fiyatlamıştır? 15 Mart sonrasında beklentinin gerçeğe dönüşmesi Dolar (DXY) endeksini yeni zirvelere taşır mı? Aralık 2016'dan sonra ikinci faiz artırımı bu kez neden gelişen ülke piyasalarını korkutmuyor?
FED faiz artırım olasılık tablosu
 
Kaynak Bloomberg
Makul düşünmeye çalışarak bir öngörü yaptığımızda birkaç sebep sıralayabiliriz. 2016 senesinde Amerikan ekonomisinin iyiye gittiği yönündeki tahminlere rağmen FED küresel ekonomik kırılganlıkları dikkate alarak adım atmak istemedi. Mart ayına gelindiğinde küresel ekonominin geçtiğimiz seneye daha iyi durumda olduğunu görüyoruz. Avrupa tarafında siyasi risklere rağmen enflasyon ve büyüme tarafında daha iyi bir performans gözleniyor. Japonya'nın enflasyon ve büyüme konusundaki çabaları ağır olmakla beraber ekonomiye olumlu yansıyor. 2016 yılı başında korku saçan Çin ekonomisi bu sene yüzde 6,5-6,8 arasında büyümeye devam edebilir. Kısaca gelişen ve gelişmiş ülke ekonomileri büyüme ve enflasyon konusunda daha iyi bir performans sergileyebilir. Bu senaryoda FED'in faiz artırım kararı gelişen ülke piyasalarını göreceli olarak daha az sarsabilir. Öte yanda FED ötelenmiş faiz artırımını 15 Mart tarihinde yapacak ise üç ay ara ile yaptığı toplamda 50 baz puan ardından Amerikan ekonomisinin tepkisini ölçmek için zamana ihtiyaç duyabilir. Bu durum belki de tamamı ile bekleyerek geçirilecek olan bir yaz sezonu demek ve gellişen ülkelere rahat nefes alma fırsatı demek. Amerikan halkının üç ay ara ile yapılan iki faiz artırımına rağmen güçlü istihdam ve ücret artışları ile tüketime yöneldiği bir ortam ise bizim için korkulu fiyatlamalar anlamına geliyor. Küresel piyasalarda başlangıçta üyelerin beklentisi olan üçten fazla faiz artırımı fiyatlanmaya başlarsa yılın ikinci çeyreğinde toparlanma umut edilen Türkiye ekonomisi darbe alır. Her ihtimali düşünmek ve önlem almak zorunda isek gözler TCMB'ye çevriliyor.
Merkez Piyasanın Gerisinde Kalıyor
 

Bankanın Ocak ayında atılan adımlara uygun olarak sıkılaştırma tarafında dozu artıracağını düşünüyoruz. Ancak 2016 senesi boyunca bankanın icraatlarına bakıldığında Merkez'in genelde piyasanın gerisinde kaldığı ve Ocak ayı ile hızlandığı bilinen bir gerçek. Bugün Türk Lirası tarafında yaşanan hareket bize piyasaların düşüncesinin banka yine piyasanın gerisinde kalabilir olduğunu gösterdi. Piyasalar doğru düşünüyorsa bize de temkinli olmak düşüyor. Türk Lirası ve Türk Lirası varlık pozisyonları kademeli olarak korunma altına alınmalı.

 

Dışarıda artan FED faiz artırım beklentisi ile değer kazanan Amerikan doları içeride Dolar/TL paritesini bugün itibari ile 3,72 üzerine taşıdı. Kasım-Aralık yükseliş trendinin kırılma noktası 3,75 civarında iken 24 Şubatta başlayan yükseliş bize 3,60 desteğinin önemli olduğunu düşündürüyor. Kısa vadede öngördüğümüz hareket aralığı 3,60-3,75 iken halen uzun vadeli yükselen trend içerisinde düzeltme devam ediyor. Dolar/TL paritesinin önümüzdeki günlerde 3,72 üzerinde kalarak kritik 3,75 üzerine atmayı başarması ile şimdilik tarafsız olan görüşümüz TL negatif olarak değişebilir. Volatilitenin artacağı günler yakın olabilir. Korkulan olmaz ise ne ala ama "sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek" yermiş.

 

XTB Menkul Değerler A.Ş.
Araştırma Departmanı
https://www.xtb.com/tr

***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyelerr yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
POLONYA MERKEZ BANKASI POLİTİKA FAİZİNİ DEĞİŞTİRMEDİ (ÖNCEKİ: % 1.50)
ÇAVUŞOĞLU: ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE TÜRK BAKANLARININ ALMANYA'YA YAPACAĞI ZİYARETLERE DAİR BİR LİSTE VERDİK
SPK/ERTAŞ: YURTDIŞINDAKİ FOREX ŞİRKETLERİN TÜRKÇE YAYININI ENGELLEMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ- BLOOMBERG HT
YUNANİSTAN İSTATİSTİK HİZMETLERİ: 2016 İÇİN GSYİH BÜYÜME BEKLENTİSİ GEÇİCİ TAHMİNİ %0.0
SPK/ERTAŞ: VATANDAŞLARIN YURTDIŞINDA FOREKS İŞLEMİ YAPMASINA SET ÇEKMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ- BLOOMBERG HT
Facebookta Paylaş