Fed, Jackson Hole “tapering” açıklaması potansiyeli (Tera Yatırım )

Fed: Jackson Hole “tapering” açıklaması potansiyeli…

Hafta boyunca yaptığımız Jackson Hole yorumlarını toparlayacak olursak; yarın Powell’ın yapacağı konuşmadan Fed’in QE azaltma konusundaki potansiyelini ve ilerleme aşamasını takip edeceğiz. Powell, muhtemelen ekonomik risk dengesinin biraz daha iyi olduğuna yönelik bir açıklama yapacak. Ancak enflasyon ve ekonomik iyileşme aşamalarının tapering olgusuna bizi ne kadar yaklaştırdığına dair denge noktası konuşmada biraz daha öne çıkacak ve buradan FOMC tutanaklarıyla uyumlu bir ağırlık dengesi çıkıp çıkmayacağına bakacağız.

FOMC tutanakları “tapering” yolunu biraz daha temizledi, buna karşılık bazı ekonomik veri ayrıntılarında pürüzler ve Delta varyantı yoluyla ekonomide yavaşlama potansiyelini ortaya çıkaran virüs vaka sayıları bazı “tapering” endişelerini hafifletici etki yapıyor. Aslında JH’nin fiziksel değil de sanal ortamda yapılıyor olması bile başlı başına “tapering” karşıtlarına dayanak oluşturacak bir argüman oluşturuyor. Buna karşılık; enflasyonda yüksekliğin finansal denge etkisi ve istihdamda sağlam sayılabilecek okumalar elde ediyoruz. İstihdamın sıkıntı etkisi, demografik dağılımdan ve ücret skalasından ileri geliyor. Dolayısıyla, büyüme içinde bir ayrıntı olarak, aynı zamanda enflasyonun getirmek durumunda olduğu bir durumdan dolayı ücret artışları oranı hane halklarının otonom tüketim yapabilme kabiliyeti açısından önemli. Ancak, talep enflasyonunu da yeniden etki kapsamında artırabilecek bir olgu. Verilerdeki ana eğilim devir etkisi de yapıyor, bu etki periyot ilerledikçe sönümlenmekle beraber bir veya iki periyot sonrası gecikme etkisiyle veriler öncekiyle uyum gösterebiliyor.

Fed “ortalama enflasyon” hedefinde mümkün olan en kısa sürede hedefi tutturacaksa, belli bir dönem de %2 eşiği altında seyredecek enflasyona ihtiyacı var. Dolayısıyla, enflasyondaki rüzgar asisti geçtikten sonra indirgenecek seviye bu ortalama hedef konusunda yeterli olmayacak ve Fed’in en azından talebi biraz kontrol altında tutarak, işi sadece kontrol dışı kalemlere bırakma şansı var. Maliyetler enflasyonu halen besleyecek, biz olaya dayanıklı tüketim ve kredi genişlemesi üzerinden bakalım. Düşük faiz oranları, yapı maliyetlerinden de etkilenen emlak piyasasında fiyatların yükselmesine neden oluyor. Emlak fiyatlarının artması, ev ve ofis kiralarını artırıyor. Hane halklarının giderinin artması, eğer gelirleri artmazsa diğer tüketim kalemlerinde talep şokuna neden olabiliyor. Talebin azalması ekonomik büyümeyi yavaşlatabiliyor. Ofis kiralarının artması da, firmaların maliyetlerini artırıyor. Firmaların maliyetlerinin artması, ürün ve hizmet fiyatlarına artış olarak yansıyor.

Powell, bir tapering açıklaması yapmayıp durumu geciktirse bile yeni kilometre taşı Eylül FOMC toplantısı olacaktır. Aslında bu tarz para politikası dönüşümlerinin ekonomik projeksiyon içeren FOMC’lerde yapılması daha uygun gibi.



 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
NİJERYA'DA 2.ÇEYREK GSYH ÇEYREKLİK %-0.8 (ÖNCEKİ: %-13.9)
NİJERYA'DA 2.ÇEYREK GSYH YILLIK %+5.01
İSVEÇ'TE HANEHALKI KREDİLERİ TEMMUZ'DA YILLIK:%+6.3 (ÖNCEKİ:%+6.2)
İSVEÇ'TE MD İŞSİZLİK ORANI TEMMUZ'DA YILLIK:%8.4 (ÖNCEKİ:%9.5)
İSVEÇ'TE ÜFE TEMMUZ'DA YILLIK:% +13.5 (ÖNCEKİ:%+9.6)
İSVEÇ'TE ÜFE TEMMUZ'DA AYLIK:% +2.7 (ÖNCEKİ:%+1.5)
ÇİN TİCARET BAKANLIĞI : İHRACATÇILAR İÇİN SIKI SEVKİYAT KAPASİTESİ VE ARTAN LOJİSTİK MALİYETLERİ İLE BAŞA ÇIKMAYA YÖNELİK HEDEFLENMİŞ ÖNLEMLERE ÇALIŞACAĞIZ
JAPONYA EKONOMİ BAKANI : 2021 SONUNA KADAR PANDEMİ ÖNCESİ SEVİYELERE GELMEYE YÖNELİK JAPONYA'NIN GSYİH TOPARLANMASI HEDEFİNDE BİR DEĞİŞİKLİK YOK
Facebookta Paylaş