Fed, FOMC’de sıkılaşma, bilanço iletişimi (Enver Erkan/Tera Yatırım )

https://terayatirim.com/arastirma/teradan-notlar/250120221133

Fed: FOMC'de sıkılaşma, bilanço iletişimi…

Yılın ilk Fed toplantısı bugün itibariyle başladı. Son göstergeler, Fed'in faiz artırımlarına Mart toplantısı gibi erken bir tarihte başlayacağına işaret etti. Dolayısıyla bu toplantıda Fed'in yakın zaman faiz artırımı için sinyallerini takip etmenin yanı sıra, bunu yapış şekli bakımından planlamasını ve iletişimini takip edeceğiz. ABD hazine getirileri ve benzer şekilde dolar, Fed toplantısı öncesinde hızlı bir sıkılaşma beklentisiyle artarken, beklentilerin oluşturulmasında bir önden yükleme oldu. Şimdi ise, ters yönlü riskleri de hesaba katan, olası bir politika hatasından çekinen ve set iniş riskini de hesap etmeye çalışan karışık bir piyasa görünümü var. Tüm mesela, Fed'in reel faizleri ne kadar hızlı artıracağı veya bu konuda ne kadar istekli olacağı, aynı zamanda QT ilerleme sekansının planlaması olacak.

Ayrıntılandırmak gerekirse; Gelişmiş ülkelerde son yılların en büyük fiyat baskıları yüksek enflasyona sebep olurken, ABD ise hem ekonomik toparlanmada hem de enflasyon artışında birçok ekonominin önünden gitti. Omicron, politika ve siyasi endişeler nedeniyle ekonomi hissiyatı biraz son günlerde geriye gitmiş durumda. Maliyet baskıları ise dik bir şekilde kalmaya devam ediyor ve enflasyonun temel nedeninin talepten değil, arz ve maliyetten kaynaklı dışsal etkenler olduğu görülmekte. Dışsallık etkeni, politika belirlemede olağan bir zorluktur, bu nedenle alınan politika önlemlerinin net şekilde işe yarayıp yaramayacağını da kontrol edemezsiniz. Covid pandemisi de, böyle bir politika dönüşümü sekansını tersine çevirmiş ve şok faiz indirimi ile ultra gevşek likidite moduna geçilmek durumunda kalınmıştı. 2 yıl süren genişlemeci politikanın sonuna gelinmiş durumda ve reflasyonist politika şu aşamada yerini sıkılaştırıcı politikaya bırakıyor.

Öte yandan; ekonomide virüs kaynaklı kısıtlama riskleri parantez içinde kalmayı sürdürüyor. Ancak olayı bir de yeni boyutlanan tedarik sıkıntıları ve politik riskler ekseninde de ayrıca değerlendirmek gerekebilir. Herhangi bir önemli etki, GSYİH tahminlerinin daha düşük revize edilmesine yol açabilir ve son haftalarda giderek şahinleşen politika yapıcılar için endişe kaynağı olabilir. Bununla birlikte, izlenmesi gereken kilit bir ikincil Omicron etkisi enflasyon üzerinden ilerleyecektir. Küresel arz gecikmeleri Aralık ayında gevşeme işaretleri göstermişti, ancak yenilenen herhangi bir uzatma, özellikle imalat üretimi üzerindeki yenilenen kısıtlamalarla birleştiğinde muhtemelen daha yüksek fiyatlara yol açacaktır. Bunu, jeopolitik gelişmeler kaynaklı aksamalarla hızlanabilecek petrol fiyatları üzerinden de düşünebiliriz. Yükselen emtia fiyatları, ek enflasyon etkisi demek olacaktır.

Anlaşılan o ki; Fed'in enflasyonu ciddiye almak ile piyasalarda daha fazla gereksiz kargaşaya neden olmak istememek arasında doğru dengeyi kurması gerekiyor. Bilanço küçültmenin yanı sıra dört faiz artışı fiyatlandırıldığında ve bazıları bunun yeterli olmadığını tartışırken kolay bir dengeleme eylemi değil. Bu aslında, normal şartlar altında "canlı olmayan" bir toplantı için çok fazla baskı ama yatırımcılar söylenen hemen her kelimeye asılacak. Dolayısıyla, Merkez bankasının olması gereken sıkılaşmayı yaparken doğru akoru basması gerek ki, tel kopmasın ve ses doğru çıksın. Bu sadece piyasanın sakinleşmesi açısından değil, ekonomik dönüşümdeki etki açısından da hesap edilmesi gereken bir durum.

Şu aşamada, elde olan ihtimalleri tekrardan sıralayıp değerlendirecek olursak;

" Tahvil alımlarımızı bu aşamada hemen sonlandırıyor muyuz? Mümkün değil çünkü iletişim yok. Fed, Mart ayında tahvil alımlarını planladığı hızda tamamen sonlandıracak.
" Faiz artışı Mart'ta mı başlayacak? Kesinlikle. İletişim ve fiyatlandırma zaten yapıldı. Oran önemli.
" 50 baz puanlık faiz artışı mı? Baz senaryo değil ama enflasyonda inisiyatif almada proaktiflik olgusu açısından imkansız olduğunu söyleyemem. En son 2000 yılında yapılmıştır.
" Bilanço ne zaman küçülmeye başlar? Şimdi değil ama Fed de boyanın kurumasını beklemeyecek. Haziran - Ağustos dönemi uygun görünüyor. Sonrası önemlidir, bu sadece itfa edilmiş tahviller bilanço dışı olduğunda değil, aynı zamanda QT ile de olacaktır. Uzun vadeli faiz oranları ve ipotek oranları üzerinde bir etkisi olacaktır.


 Enver Erkan
 Araştırma - Başekonomist
 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
TCMB'NİN 2 HAFTA VADELİ 300 MİLYON DOLAR TUTARINDA DÖVİZ KARŞILIĞI TL SWAP İHALESİNDE TEKLİF 630 MİLYON DOLAR
AB KOMİSYONU: EĞER RUSYA AKSİYONLARINA DEVAM EDERSE GÜÇLÜ CAYRDIRICI ÖNLEMLERİMİZ OLMASI İÇİN ÇOK İYİ ÇALIŞACAĞIZ
TCMB'NİN 1 AY VADELİ 1 MİLYAR DOLAR TUTARINDA DÖVİZ KARŞILIĞI TL SWAP İHALESİNDE TEKLİF 1 MİLYAR 705 MİLYON DOLAR
JOHNSON&JOHNSON'UN 4. ÇEYREK DÜZELTİLMİŞ HB KARI 1.77 DOLAR (BEKLENTİ: 2.12 DOLAR)
JOHNSON&JOHNSON'UN 4. ÇEYREK GELİRLERİ 24.8 MİLYAR DOLAR (BEKLENTİ: 25.3 MİLYAR DOLAR)
GE''NİN ÇEYREKLİK TOPLAM GELİRİ 20.3 MYR DOLAR
GE'NİN 4. ÇEYREK NET ZARARI 3.5 MYR DOLAR
GE'NİN 4. ÇEYREK HB ZARARI 3.24 DOLAR
ÇEK CUMHURİYETİ MERKEZ BANKASI/NIDETZKY: POLİTİKA FAİZİ ŞUBATTA %4'ÜN ÜZERİNE ÇIKACAK, İLKBAHARDA %5 CİVARINDA ZİRVE YAPACAK
Facebookta Paylaş