Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:
Finansal ve operasyonel yapılandırmada sektörel odaklı yaklaşımı ve bu alandaki tecrübe ve birikimiyle şirketlere hizmet veren EY Türkiye, “Finansal Yeniden Yapılandırma” temalı bir toplantı düzenledi. 11 Kasım 2021 tarihinde İstanbul’da düzenlenen etkinlikte 2021’in ilk 10 ayına ilişkin finansal yeniden yapılandırmalar ve 2022 yılına yönelik beklentiler değerlendirildi.
EY Türkiye Strateji ve Kurumsal Finansman Bölüm Başkanı Özge Gürsoy Büyükavşar etkinlikteki konuşmasında mevcut şartlarda borç yeniden yapılandırmalarının tekrar artırıp artırmayacağına yönelik şu değerlendirmede bulundu: "(Yapılandırma hakkındaki) Kontrat tamamen çöpe atılıp tekrar başlamayacak ama değişiklikler olacaktır. Her şey eskiden olduğu gibi kabul edilip devam etmeyecektir. Yani; kontratlar çöpe atılmaz ama sözleşme dediğimiz şeyler mutlaka olacak. Büyük yeniden yapılandırmalarda kurun etkisi öngörülüyor."
Büyükavşar konuşmasında "Finansal yeniden yapılandırmalar noktasında önemli olan niyet ancak acı kararlar gerekirse alınmalı. Sadece finansal bacakta yapılan işlemler bir tek zaman uzatımı dışında bir şey kazandırmıyor." dedi. Büyükavşar, geç kalınmadan, doğru zamanlama ile yönetilen bir yeniden yapılandırmanın faydası olacağını kaydetti.
Özge Gürsoy Büyükavşar, şirketler açısından dikkatle izlenmesi gereken noktanın operasyonel FAVÖK olduğunun, Türk şirketlerinin bilançolarının hem döviz hem de TL olarak izlenmesinin gerekliliğinin altını çizdi.
Büyükavşar, satın alma ve birleşme piyasasında bir "yeniden doğuş" beklediklerini belirterek, "Büyük işlemler Türkiye'de yok, genelde küçük değerlerle ama adetsel olarak artmış şekilde gelişiyor. Hisse değişimleri görebiliriz. Dünyada gördüğümüz mega anlaşmaların yansıması Türkiye'ye de gelecek." diye konuştu.
EY Türkiye Strateji ve Kurumsal Finansman Bölümü Şirket Ortağı Orçun Makal da konuşmasında "Yeni finansman arayan ve sıfırdan yatırım yapmaya çalışan yerli yabancı firmalarının sayısının son aylarda oldukça arttı ve bu yatırımlar ortalama 30-40 milyon dolarlık büyüklükte" dedi.
Türkiye'de şimdiye kadar 10-15 milyar dolarlık yeniden yapılandırma işlemine aracılık eden EY Türkiye Şirket Ortağı Makal ayrıca önümüzdeki dönemde büyük kredi yapılandırmaları beklemediklerini kaydederek, yeniden yapılandırmaların hızının yavaşlamaya başladığını ifade etti.
Makal ayrıca yeniden yapılandırma yerine bundan sonraki süreçte birleşme ve satın almalar yoluyla şirketlerin finansal sorunlarını çözme yoluna gitmesine yönelik tahminleri aktardı.