Evergrande “default” sorunu (Tera Yatırım )

Likidite sıkıntısı çeken ve bilinen borcu 300 milyar USD’yi bulan Evergande’nin yatırımcıları, bugünlerde iflas riskinden endişe duyuyorlar. Çinli emlak devi, Hong Kong borsasına yaptığı başvuruda, bu ay satışlarda "önemli" bir düşüşün devam etmesini beklediğini söyledi. Evergrande, likidite sıkışıklığını hafifletmek için bazı varlıkları satmaya çalışıyor, ancak bu çabaların henüz bir sonuç vermediğini söyledi. Evergrande, artan sıkıntılarının daha geniş temerrüt risklerine yol açabileceği konusunda da uyardı.

Emlak satışlarında Eylül ayında da öngörüldüğü gibi önemli ölçüde düşüş olması, şirketin nakit durumunu kötüleştirebilir. Evergrande'nin satışları Haziran ayından bu yana istikrarlı bir şekilde düşüyor. Şirket, bunun "Grup tarafından nakit tahsilatının sürekli olarak bozulmasına ve bunun da Grubun nakit akışı ve likiditesi üzerinde muazzam bir baskı yaratacağına" yol açacağını söyledi. Diğer bir açıklama da şöyle: “Eylül ayı tipik olarak Çin'deki emlak şirketlerinin daha yüksek sözleşmeli mülk satışları kaydettiği aydır. Ancak, Grupla ilgili devam eden olumsuz medya raporları, potansiyel emlak alıcılarının Gruba olan güvenini azalttı”. Şirket likidite yaratma çabasına devam ededursun, geçen yıldan bu yana derecelendirme kuruluşları da defalarca reyting düşürdü. Bu da borçlanmaya bir üst sınır ya da yüksek maliyet koyar. Bu nedenle; şirketi maliyetleri "kesin" bir şekilde kontrol etmek, satışları teşvik etmek ve varlıkların elden çıkarılması da dahil olmak üzere likidite sorunlarını hafifletmek için önlemler almaya devam edecek.

Bütün bu şartlar eşiğinde, şirket yatırımcılarına temerrüt uyarısında bulunuyor: “Likidite iyileştirmedeki zorluklar ve belirsizlikler göz önüne alındığında, Grubun ilgili finansman belgeleri ve diğer sözleşmeler kapsamındaki finansal yükümlülüklerini yerine getirebileceğinin garantisi yoktur”. Borcun ödenememesi veya yapılandırılamaması (bunun için kreditörlerle müzakere ve anlaşma gerekli) şirketin mevcut finansman düzenlemesi ve ödeme talep eden ilgili alacaklılar kapsamında bir “çapraz temerrüt” durumuna düşmesine neden olabilir, ki burada kavramı biraz açalım. Çapraz temerrüt, borçlunun bir kredide temerrüde düşmesi durumunda başka kredilerde de temerrüde düşmüş olmasına deniliyor. Yani diğer kredilerde herhangi bir ihlal veya ödeyememe olmasa bile temerrüt kuralları orada da geçerli oluyor. Diyelim ki, mortgage kredisinde temerrüde düşen bir borçlunun araba kredisinde de temerrüde düşmüş sayılması gibi.. Kredi sözleşmelerinde yer alabilen çapraz temerrüt hükümleri, sadece borçlular için kreditörler için de sorun. Borcunuz küçükse sizin sorununuz, büyükse herkesin sorunu…



 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ÇİN/Lİ: COVİD-19 VARYANTLARININ ÇABUK GELİŞMESİ NEDENİYLE AŞILARI GELİŞTİRMEYE DEVAM ETMELİYİZ
HİNDİSTAN'DA SENSEX ENDEKSİ %0.12 ARTIŞLA 58247,09 PUANDAN KAPANDI
İNGİLTERE AŞI PANELİ, 50 YAŞIN ÜZERİNDEKİLERE TAKVİYE COVID AŞILARI YAPILMASINI TAVSİYE ETTİ
Erdoğan: Son dönemde, sanayi üretiminde, ihracatta, istihdamda, büyümede hızlı yükselişle salgın öncesi dönemin üzerine çıktık
KATAR, TALİBAN İLE NET BİR ANLAŞMA YOKSA KABİL HAVAALANINI İŞLETMEYİ DURDURABİLECEĞİ KONUSUNDA UYARDI - AFP
TÜRKİYE'NİN OECD ÖNDE GELEN EKONOMİK GÖSTERGELER ENDEKSİ AĞUSTOS AYINDA: 102.01 (TEMMUZ: 101.77)
TÜRKİYE'NİN OECD ÖNDE GELEN EKONOMİK GÖSTERGELER ENDEKSİ DEĞİŞİMİ AĞUSTOS AYINDA AYLIK % +0.24
TÜRKİYE'NİN OECD ÖNDE GELEN EKONOMİK GÖSTERGELER ENDEKSİ DEĞİŞİMİ AĞUSTOS AYINDA YILLIK % +1.54
OECD ÖNDE GELEN EKONOMİK GÖSTERGELER ENDEKSİ AĞUSTOS AYINDA: 100.98 (TEMMUZ: 100.91 )
EURO BÖLGESİ'NİN OECD ÖNDE GELEN EKONOMİK GÖSTERGELER ENDEKSİ AĞUSTOS AYINDA: 101.13 (TEMMUZ: 100.98 )
ABD'NİN OECD ÖNDE GELEN EKONOMİK GÖSTERGELER ENDEKSİ AĞUSTOS AYINDA: 100.58 (TEMMUZ: 100.58 )
JAPONYA'NIN OECD ÖNDE GELEN EKONOMİK GÖSTERGELER ENDEKSİ AĞUSTOS AYINDA: 100.95 (TEMMUZ: 100.94 )
ABD NFIB KÜÇÜK İŞLETMELER İYİMSERLİK ENDEKSİ AĞUSTOS'TA:100.10 (ÖNCEKİ:99.7 )
Facebookta Paylaş