https://terayatirim.com/arastirma/teradan-notlar/220420221455
Euro Bölgesi: Küresel büyüme, Ukrayna savaşı ve Covid riskleri…
Nisan ayındaki PMI anketleri, ABD, İngiltere, Euro bölgesi, Japonya ve Avustralya dahil olmak üzere ikinci çeyreğin başında büyük gelişmiş ekonomilerin sağlığına ilk kez bir bakış sunuyor. Mart ayı PMI verileri, ABD ve İngiltere'nin COVID-19 kısıtlamalarının hafifletilmesinden yararlanırken, özellikle anakara Çin'de Omicron varyantının yayılmasının ardından kötüleşen arz kısıtlamalarının etkilerinden muzdarip olduğu için Asya ile batı ekonomileri arasında performans farklılıkları görüldü. Hem Ukrayna savaşının uzamasının hem de Çin'deki virüs koşullarının bozulmasının getirdiği kalıcı belirsizliklerin ortasında, Nisan ayı verileri, kalıcı etkiler için dikkatle izlenmelidir.
Bugün açıklanan Nisan ayı PMI verilerine göre; Almanya'da imalat PMI endeksi 54,5 olan beklenen değere karşı 54,1 olarak gerçekleşti (önceki değer 56,9). Hizmet sektöründe ise 57,9 endeks değeri ile ivme kazanan bir büyüme görülüyor. Fransa'da imalat PMI endeksi 53,7 beklenen değere karşı 55,4 oldu (önceki değer 54,7). Fransa'da hizmet sektörü ise 58,8 seviyesine artış gösterdi. Euro Bölgesi'nin imalat verilerinde 55,3 endeks değeri kaydedilirken, hizmetler sektöründe 57,7'ye hızlanma var.
Euro Bölgesi'nin haricinde; İngiltere'deki imalat PMI endeksi, beklenen 54 değerine karşı 55,3 idi (önceki değer 55,2). Hizmetler sektörü endeksi 60 beklentisine karşı 58,3 olarak geldi. Yüksek fiyatlar ve buna bağlı olarak artan hayat pahalılığı ile birlikte, Covid pandemisinin etkileri talebi azalttı. Ukrayna savaşı, Rusya'ya yönelik yaptırımlar ve Brexit'in yol açtığı lojistik sorunlar, denizaşırı ticarette kayıplara neden oluyor. Japonya'da imalat PMI endeksi 53.4 (önceki 54,1) Avustralya'da imalat PMI 57,9 (önceden 57.7) oldu.
Spesifik olarak, fiyat göstergeleri, tedarikçilerin teslimat süreleri ve gelecekteki çıktılar gibi alt endeksler, tedarik sorunlarının ciddiyetindeki ve iş güvenindeki değişiklikler önemli; aynı zamanda gelişmiş ülkelerin Nisan ayında şimdiye kadar Ukrayna savaşı ve Çin'deki karantinalardan ne derece etkilendiğine dair bir ilk bakış sunuyor. Nisan ayının ortasında, jeopolitik, küresel makroekonomi ve para politikası ile ilgili endişeler izlenmekte.
Hizmet performansını artıran COVID-19 sınırlama önlemlerinin hafifletilmesi sayesinde, özellikle ABD dahil olmak üzere batılı ekonomilerin Mart ayında iyi performans gösterdiğini gördük. Salgın kısıtlamalarının gevşetilmesi nedeniyle mallardan hizmetlere kayan talep kayması bu durumu açıklamaktadır. Artan fiyat baskılarının bir sonucu olarak talep yıkımına ilişkin endişeler de ABD ve İngiltere gibi ülkeler için geçici olarak yatıştırılmıştı. Bunun Nisan ayından kadar devam edip etmeyeceği, özellikle Çin'in kötüleşen virüs koşullarının arz endişelerini artırmasıyla birlikte daha belirsiz. Euro bölgesindeki büyüme Ukrayna işgali tarafından bastırılırken anakara Çin yeni karantina önlemleri arasında dik bir düşüşe girdi. Bu arada yükselen fiyatlar yaygınlığını koruyarak kötüleşen bir enflasyon görünümüne yol açtı ve Çin'in yeni karantina uygulamalarının ve Rusya-Ukrayna savaşının, artan emtia fiyatlarının ikili etkileriyle Nisan ayında daha da şiddetlendi.
Dolayısıyla ekonomik görünüme dair öngörülerde ana belirleyici, bu ters rüzgarlar karşısında talebin ne kadar dirençli kalabileceği olacaktır. Küresel hizmet sektörleri, seyahat kısıtlamalarının daha da hafifletilmesinin rüzgarıyla desteklenecek gibi görünüyor, ancak daha yüksek fiyatlar talebi yok etmeye başlayabilir. 2020'nin ikinci çeyreğinde pandemi yükselişinin başlamasından bu yana hizmet faaliyeti en iyi momentumunu yaşıyor, yılın en başında ise görülen Omicron kaynaklı zayıflıktan Mart ayında yalnızca mütevazı bir şekilde yükseldi. Bu veriler, pandemi açılışından gelen talep artışının çoğunun şimdi azaldığını ve önümüzdeki aylarda daha zayıf bir büyümeye işaret ettiğini gösteriyor.
Doğu Avrupa'da devam eden savaştan olumsuz etkilenen arz kısıtlamaları, artan fiyatlar ve harcama davranışları nedeniyle Euro Bölgesi ekonomik faaliyeti de aşağı yönlü riskler barındırıyor. Savaş risklerinin sona ermesini öngörmek için henüz çok erken ve elde önemli bir pozitif gelişme yok. Hem arz sorunları hem de emtia talebindeki düşüş nedeniyle özellikle Nisan ayından sonra üretimin yavaşlama momenti içine girebileceğini gösteriyor.
Enver Erkan
Araştırma - Başekonomist
Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.terayatirim.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.