Euro Bölgesi: Enflasyon %4,9 ile tüm tahminlerin üzerinde…
Euro Bölgesi’nde tüketici fiyatları Kasım ayında yıllık %4,9 artarak medyan tahmin %4,5 ve diğer tüm tahminlerin üzerinde çıktı. Gıda ve enerji gibi volatil kalemleri dışarıda bırakan çekirdek gösterge de rekora ulaştı. Ekonomik toparlanma risklerini artıran belirsizlik faktörleri ile iç içe giren rekor enflasyon görünümü, Avrupa Merkez Bankası’nın parasal teşviklerin geleceğine karar vereceği Aralık toplantısı öncesinde önemli bir politika belirleme zorluğuna işaret etmektedir.
Enerji maliyetlerindeki artış ve arz kısıtları enflasyonun ana hatlarını oluşturan belirleyiciler olarak öne çıkmaktadır. Bu ay gerçekleşen sıçramada da etkili oldukları görülmektedir. Öte yandan; enflasyonun kalıcı olabileceğine ve yukarı fiyat baskılarının zannedilenden yüksek olabileceğine dair öne çıkan bulgular var. Bu da, mevcut görünüme dair risklerin yukarı yönlü olduğuna işaret etmektedir. ECB’nin %2’lik enflasyon hedef çıpasına yönelik sağlamasının oluşması yönünde gelecek yıldan önce bir zaman dilimi çok olası görünmüyor. Fiyat baskıları ise genel hatlarıyla halen Fed’i zorlayan ABD enflasyonuna göre daha ılımlı seviyelerde.
Buna rağmen, ülkeler bazındaki enflasyon konusunda bazı güncellemeler gelmesi ECB nezdinde olası. Almanya’da enflasyon %6 ile 1990’ların başından bu yana en hızlı seviyelere ulaşmış durumda. İspanya’da da veriler %5,6 ile yaklaşık 30 yılın en yüksek seviyelerine işaret ediyor. Diğer yandan; öne çıkan iki farklı görüş enflasyonun hedefin uzun süre oldukça üzerinde kalabileceğine veya fiyat baskılarının çok önemli oranda hafifleyeceği öngörüsü eşiğinde tahvil alımlarının durdurulması yönünde acele edilmemesi gerektiği yönünde.
Euro Bölgesi fiyat göstergeleri… Kaynak: Bloomberg, ECB, Eurostat
Bu kapsamda, muhtemelen pandemik tahvil alım planının sona erdiğinin açıklanacağı 16 Aralık toplantısında büyüme ve enflasyona dair ileriye dönük güncellenecek projeksiyonlar ışık tutacaktır. Eylül toplantısında ECB’nin geleceği dair tahminleri 2023 yılında %1,5 bandına doğru gerileyecek bir enflasyon yönündeydi. Potansiyel olarak daha önce bilinen varyantlardan daha bulaşıcı olan omikron koronavirüs çeşidinin ortaya çıkmasından sonra bunun nasıl değişeceği oldukça belirsiz. Çünkü ekonomiye dair olarak yeni kısıtlamalara dair riskler de artmış durumda. Son haftalarda yeniden artan vakalar, zaten endişenin arttığı Avrupa’da bazı kısıtlama önlemlerinin yeni varyant eşiğinde gündeme gelmesine neden oldu. Hollanda ve Almanya yeni kısıtlamalar getirirken, Avusturya ve Slovakya gibi ülkelerde de önlemler var. Bu şu açıdan önemli; bu tür önlemler ekonomi üzerindeki aktivite yavaşlaması etkisini özellikle üretim ve istihdam bazında artırabilir ve tedarik zinciri darboğazları yavaşlama ile eş zamanlı enflasyon belirsizliğini körükleyebilir.
Bu noktada, PEPP’in bitirilmesinden ziyade ilgileneceğimiz konular, düzenli varlık alımlarının ve faiz oranlarının nasıl gelişeceği olacaktır. Lagarde başta olmak üzere ECB yönetimi genel olarak, enflasyonun enerji ve pandemik ekonomik kriz etkilerinden kaynaklanan tek seferlik geçici faktörlere bağlı olduğunu düşünüyor. Diğer yandan, Banka yönetimi nezdinde fiyat baskılarının azalmasının daha uzun sürebileceği konusunda uyarılar para politikasında daha belirgin düzeltmelerin olabileceğini ihtimal dahilinde bırakıyor
Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.terayatirim.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.