https://terayatirim.com/arastirma/teradan-notlar/070120221306
Euro Bölgesi: Enflasyon ECB için test alanında…
Euro Bölgesi’nde tüketici fiyatları Aralık ayında %5 artarak bir önceki aydan yükselişine devam etti; gem Kasım verisi %4,9, hem de kısmi yumuşama ortaya koyan %4,8 piyasa beklentisini aştı. Gıda ve enerji gibi değişken bileşenleri ortadan kaldıran çekirdek enflasyon ise, Kasım ayındaki okumayla eşleşen bir şekilde %2,6 geldi. Enflasyon, bu haliyle mevcut yükselişi geçici gören ve sıkılaşma beklentilerini öteleyen Avrupa Merkez Bankası yetkilileri açısından test edici bir düzleme işaret ediyor.
Görünen o ki; tedarik zinciri aksamaları enflasyonist etkileri sürdürüyor ve ECB politika alanı için zorluk yaratıyor. Artan enerji maliyetleri genel bir yayılım efektine neden olmakta, hem üretim maliyetleri hem de son tüketici fiyatları bu noktada artış göstermektedir. Yüksek ulaştırma maliyetleri ile gıda ve emtia fiyatları bu konuda problemli. Büyük ölçekte görüş, Euro Bölgesi’nde enflasyonun zirveye yakın yerlerde olduğu ve önümüzdeki dönemde normalleşeceği yönünde. Dönemsellik ve tedarik açılmaları buna katkı sağlayabilir. Enerji ise, Aralık ayında fiyatlar kısmen gerilemiş olmasına rağmen sorun olmaya devam ediyor. Rusya’nın batı Avrupa'ya teslimatları durdurmasının ve tüketicileri sıkıştırma ve enerjiye bağımlı sektörlerdeki şirketleri üretimi kısmaya zorlama tehdidinin ardından doğalgaz fiyatları yeniden arttı. Ukrayna krizinde ABD ve NATO ile olan ihtilaf bu krizin seyrini belirleyebilir, izlemek lazım. Omicron varyantı da görünümü bulandırıyor, hem ekonomik yavaşlamaya hem de üretim darboğazına oluşturacağı etken ile enflasyona neden olmasından endişe ediliyor. Seyrin halen dalgalı olmasını bekliyoruz.
Lagarde geçen ay yaptığı açıklamada, 2022'de %2 hedefinin altına yerleşmeden önce enflasyonun yakın vadede yüksek kalmaya devam edeceğini söyledi. Faiz artışının mevcut fiyat artışına doğru yanıt olmayacağını, bunun kısmen etkilerinin ancak daha sonra, baskılar zaten hafiflemeye başladığında hissedileceğini söyledi. ECB, acil kriz teşvik önlemlerini aşamalı olarak geri çekiyor olsa da Fed kadar agresif bir sıkılaşma uygulamıyor ve faizleri 2022’de artırması beklenmiyor. Enflasyonda güvenilir bir gerilemenin enerji baskısının hafiflemesi ve arz darboğazlarının azalması neticesinde olabileceğini düşünüyoruz. Orta vadede %2 enflasyon hedefine yakınsanma konusunda, ECB için bizim düşüncemiz kademeli bir şekilde ilerlenerek kıta genelindeki Omicron varyantından kaynaklı yavaşlama etkisinin de gözetileceği yönünde.
Enver Erkan
Araştırma - Başekonomist
Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.terayatirim.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.