ETF’lere nakit girişi devam ederken, altcoin piyasaları canlanmaya başlıyor - Bitfinex Alpha Raporu

ETF’lere gerçekleşen para girişlerinin devam etmesiyle beraber altcoin piyasalarında da canlanma gözleniyor. Bitcoin’de görülen tarihi zirvelerle birlikte düzeltme bekleyen kısa vadeli yatırımcılar piyasalara yakın takibini sürdürüyor.
 
95. Bitfinex Alpha Raporu’na göre; 11 Mart’ta 72.000 dolar seviyelerini gören Bitcoin, tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkarak rekor tazeledi. Fakat bu durum, uzun vadeli yatırımcıları mutlu etse de kısa vadeli ve risk iştahı yüksek yatırımcılar açısından sıkıntı oluşturuyor. Zira piyasadaki bu tür rekor yükselişlerin ardından gelen sert hareketler, çoğu zaman hem uzun hem de kısa pozisyondaki yatırımların tasfiyesiyle sonuçlanıyor. Sadece BTC fiyatının tepe noktayı görüp ani bir dönüş yaptığı 5 Mart’ta, uzun pozisyonlarda 990 milyon dolarla son üç yıldaki en yüksek günlük tasfiye gerçekleşti.
 
Spot Bitcoin ETF’lerine önemli miktarlarda nakit girişinin devam etmesinden de görüleceği üzere BTC spot talebi güçlü görünümünü sürdürüyor. 5 Mart’ta yaşanan fiyat dalgalanmalarına rağmen, şimdiye dek görülen en yüksek miktarda para girişinin gerçekleşmesi bizlere yatırımcıların bu ürüne olan ilgisinin halen devam ettiğini gösteriyor.
 
Öte yandan altcoin piyasalarında da ciddi manada canlanma görülüyor. Total 3 endeksinin piyasa değeri 720 milyar doları geçmiş durumda. Bu artış özellikle Meme coin’ler ve yapay zekayla ilgili projeler ağırlıklı olmak üzere alternatif kripto paralara olan ilginin giderek artmasından kaynaklanıyor. Yapay zekâ ve blokchain teknolojileri arasındaki potansiyel sinerjinin önemini ortaya çıkaran yeni projelerin hayata geçirilmesi ve mevcut projelerin yaygınlaşmasıyla birlikte hem sektörde hem de sektöre yönelik ilgide artış yaşanıyor.
 
Bazı meme token’ların üzerine inşa edilen Solana blok zincirindeki token’ların işlem hacmi, Ethereum’un hacmine yakın düzeylere ulaştı. Bizzat Ethereum üzerinde, DEX token’larının alım satım işlem hacminin artmasından dolayı işlem ücretlerinde sert bir yükseliş yaşandı. Bu yükselişle birlikte buradan elde edilecek gelirin 2022’nin başından bu yana ilk defa yıllık 10 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
 
Geçen haftanın kripto haberlerine geçecek olursak, Güney Kore Bitcoin piyasası Kimchi Premium, hatırı sayılır bir artış kaydederek son 27 ayın en yüksek seviyesine yükseldi. El Salvador’da ise Bitcoin’e yapılan yatırımlar meyve vermeye başlıyor. Ülkenin elindeki varlıkların değeri 150 milyon doları aşarken, 50 milyon dolarlık da kâr elde edildi. Bu durum, Bitcoin’i resmi para birimi olarak kabul eden bu ülke için önemli bir eşiğin aşıldığını gösteriyor.
 
Regülasyon cephesindeyse, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, Chicago Board Options Exchange ve diğer platformların Bitcoin ETF’lerinde opsiyon listeleme ve alım satım yapma yetkisiyle alakalı vereceği kararı Nisan ayı sonuna kadar ertelemeye karar verdi. Yine önemli bir yasal gelişme olarak, ABD’nin Wyoming eyaleti, Merkeziyetsiz Otonom Kuruluşlara (DAO) yasal statü tanıyan mevzuatı kabul ederek blok zinciri girişimlerinin resmi yasal yapılara entegre edilmesine yönelik olarak büyük bir adım attı.
 

    ***
                  Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
İndex/Sürek: Açık pozisyon taşımıyoruz, kur riski almıyoruz- Bloomberg HT
Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduat ve fonları (mevduat+katılım bankaları) 8 Mart itibarıyla 181.15 milyar dolar (Önceki hafta: 175.46 milyar dolar)
Bankacılık sektörünün verdiği krediler, 8 Mart itibarıyla haftalık %1.84 artış ile 12 trilyon 145.13 milyar TL
Bankacılık sektörü mevduat ve fonları, 8 Mart itibarıyla haftalık %1.55 artış ile 15 trilyon 735.58 milyar TL
Mevduat bankaları kurumsal ve bireysel kredi kartı kullanımı, 8 Mart itibarıyla haftalık %0.59 artış ile 1 trilyon 741.30 milyar TL
Bankacılık sektörü yabancı para mevduatları, 8 Mart itibarıyla haftalık %4.91 artış ile 6 trilyon 781.42 milyar TL
Mevduat bankaları tasfiye olacak tüketici kredileri, 8 Mart itibarıyla haftalık %0.83 artış ile 32 milyar 610.73 milyon TL
Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatlarında haftalık stok farkı değişimi +5.70 milyar dolar
Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatlarında parite etkisinden arındırılmış haftalık değişim +3.19 milyar dolar
Mevduat bankaları tasfiye olacak kredi kartları, 8 Mart itibarıyla haftalık %3.57 artış ile 24 milyar 295.07 milyon TL
Yurt içi yerleşiklerin mevduat bankalarındaki toplam yabancı para mevduatları 8 Mart itibarıyla haftalık %3.23 artış ile 162.21 milyar dolar
Bankacılık sektörü TL mevduatları, 8 Mart itibarıyla haftalık %1.01 düşüş ile 8 trilyon 630.54 milyar TL
Facebookta Paylaş