EnflasyonAnalizi (Tacirler Yatırım )

Nisan ayı TÜFE aylık artışı %3,18 ile %3 olan kurum beklentimize yakın bir gerçekleşme gösterirken, %3,4 olan piyasa medyan tahmininin altında bir yeri işaret etti. Böylelikle yıllık TÜFE artışı nisan ayında %68,5 seviyesinden %69,8 seviyesine yükseldi. Diğer taraftan ÜFE nisan ayında aylık bazda %3,6 yükselirken, yıllık ÜFE %51,5 seviyesinden %55,7 seviyesine çıktı.
Gıda fiyatlarında mart ayında izlenen dezenflasyon sürecinin nisan ayında da devamını görmekteyiz. Şubat ayındaki %8,3’lük yükselişi takiben mart ayında aylık bazda %3,4 oranında artış gösteren gıda fiyatlarında nisan ayı fiyat artışı %2,8’e geriledi. Bununla birlikte yıllık gıda enflasyonu %70,4’ten %68,5’e indi. Aylık gıda enflasyonundaki gerilemenin beklentilerin altında gelen TÜFE gerçekleşmesinde etkili olduğunu ve bu cephede özellikle işlenmemiş gıda fiyat artışındaki yavaşlamanın dikkat çektiğini belirtmek gerekir. İşlenmemiş gıda fiyatlarında mart ayında görülen %5,6’lık yükselişin ardından nisan ayında %3,85’lik görece sınırlı bir artış yaşandı. İşlenmiş gıda fiyatlarında ise nisan ayında aylık bazda %1,75’lik bir artış görüldü. Yıllık bazda bakıldığında işlenmemiş gıda fiyatlarındaki artış nisan ayında %84,1’den %77,9’a inerken, işlenmiş gıda fiyatlarındaki artış ise %59 seviyesinden %60,2’ye çıktı.
Nisan ayında enerji fiyatlarının aylık %0 ile değişim göstermemesi dikkat çekti. Yıllık enerji fiyat artışı ise nisan itibariyle %37,3 seviyesinden %42,8 seviyesine yükseldi.
Çekirdek göstergelere bakıldığında ise; (i) Dayanıklı tüketim malları fiyatları nisan ayında %2,3 aylık artış kaydederken, buradaki yıllık artış %61,1 seviyesinden %60 seviyesine geriledi. Giyim ve ayakkabı fiyatlarında ise aylık bazda %4,6 bir yükseliş yaşandığı ve söz konusu yükselişin Ekim 2023’ten bu yana en yüksek aylık artışı işaret ettiği dikkat çekti. Bu gelişmeler ışığında temel mal fiyatlarındaki aylık artış nisan ayında %2,85 seviyesinden %2,96’ya çıkarken, yıllık artış ise %56,5 seviyesinden %57,1’e yükseldi. (ii) Hizmet fiyatlarındaki aylık artışın nisan ayında %4,2 seviyesinde yatay kaldığı, bu cephedeki yıllık artışın ise %96,5 seviyesinden %97’ye çıktığı izlendi. Bu çerçevede nisan ayında yıllık TÜFE-B artışı %72 seviyesinden %72,7’ye, TÜFE-C artışı ise %75,2 seviyesinden %75,8’e yükseldi.
Yıllık TÜFE’nin mayıs ayında %75 seviyesi civarında zirve yapmasını ve ardından bir gerileme dönemine girmesini bekliyoruz. Yıllık TÜFE’nin temmuz ayında %60’a yakınsayacağını, eylül ayı itibariyle ise %50’nin altına gerileyeceğini öngörüyoruz. 2024 yıl sonu TÜFE beklentimiz %43 seviyesinde.
9 Mayıs Perşembe günü 10:30’da TCMB Başkanı Karahan tarafından gerçekleştirilecek olan 2024 yılı ikinci çeyrek Enflasyon Raporu sunumu piyasalar tarafından yakından takip edilecek. Merkez Bankası’nın enflasyon hedeflerinde bir revizyona gidip gitmeyeceğinin yanı sıra, Başkan’ın piyasalara vereceği mesajlar ve sunumun ardından düzenlenecek olan soru-cevap kısmı önemli olacak.


 Tacirler Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.tacirler.com.tr
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş