Enflasyon tahminleri yukarı revize edildi (Destek Menkul)

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) 2017 yılı ilk enflasyon raporunda başkan Murat Çetinkaya'nın piyasalara önemli mesajlar verdiğini gördük. Döviz kurlarında yaşanan yüksek oynaklığı yakından takip edildiğini ifade eden Çetinkaya, gerekmesi halinde ek ilave sıkılaştırma tedbirleri almaya devam edeceklerine yönelik söylemler TCMB'nin para politikasında aktif şekilde yönlendirmelerini sürdüreceğini göstermektedir. Öte yandan TCMB, enflasyon oranı tahminlerini ve varsayımlarında güncellemeler gerçekleştirdi. Petrol fiyatları varsayımları 54 $ seviyesinden 57 $ 'a revize edilirken gıda fiyatları tahminleri ise 2017 yılında % 9 seviyesine yükseltildi. Gıda fiyatları tahminin % 9 seviyesine revize edilmesi enflasyon oranının yaklaşık % 0,4 artış göstermesine neden olacaktır.
TCMB'den Para Politikasında "Sıkı Duruş" Vurgusu
Gıda, Enerji ve Döviz kurunun enflasyon geçiş etkisi nedeniyle 2017 yılı enflasyon tahminlerinde yukarı yönlü revize dikkat çekti. 2017 yılı enflasyon tahmini % 8 seviyesine yükseltildi. 2016 yılının Ekim ayında açıklanan enflasyon raporuna göre, enflasyon tahminin de yaklaşık % 1,5 puan yukarı yönlü revize yaşandığını görüyoruz. TCMB'nin, özellikle TL'nin yaşadığı değer kayıplarının enflasyona geçiş etkisini dikkate aldığını söyleyebiliriz. Bu bağlamda, TCMB fiyat istikrarını sağlamak için para politikasına yönelik tüm araçları kullanmak isteyebilecektir. TCMB'nin yaklaşık üç haftadır repo ihalesi açmayarak bankaları geç likidite penceresi borç verme faiz oranıyla borçlandırması sonrası ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti 30 Ocak itibariyle % 10.31 seviyesine yükseldi. Alınan bu önlemler TL'yi destekleyecek nitelikte olmaya devam edecektir. TCMB başkanı Murat Çetinkaya para politikasında duruşun önemine dikkat çektiğini gördük. Para politikasında duruşun sıkı olduğunu ve gerekmesi halinde yeni adımlar atılabileceğine yönelik söylemler, TCMB'nin proaktif davranmayı sürdüreceğini gösteriyor. Piyasalara baktığımızda ise, Dolar/TL kuru ise dün öneemli destek bölgesi olan 3.8250 - 3.800 bölgesini kırması sonrası geri çekilme isteğini sürdürdüğünü söyleyebiliriz. 3.8250 rol değişimine uğrayarak direnç olarak izlenebilir. Bu seviyenin aşağısındaki hareketlerde geri çekilmeler 3.7650 - 3.7500 bölgesi gündeme gelebilir. 3.7500 seviyesinin kırılması halinde düşüşlerin hız kazandığını görebiliriz.



Kutay Gözgör/Destek Yatırım Araştırma Uzmanı
 Analiz Departmanı
 Destek Menkul Değerler A.Ş
 http://www.destekmenkul.com/

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.