Enflasyon Raporu(Oyak Yatırım)

Sayın MATRİKS HABER,
Enflasyon Raporumuz için tıklayınız.
Enflasyon baz etkisiyle geriledi
Enflasyon %61.8… Temmuz’da tüketici enflasyonu %3,5 seviyesindeki piyasa beklentisi ve %4.0 düzeyindeki bizim beklentimizin altında, %3.2 olarak gerçekleşti. Böylece yıllık enflasyon %71.6'dan %61.8’e geriledi. Enflasyonda düşüş görmek olumlu olmakla birlikte geçen sene Temmuz’da görülen %9.5’lik enflasyonun daha büyük bir kısmının geri verilmemiş olması piyasanın ve piyasadan daha iyimser konumdaki TCMB’nin projeksiyonlarını gözden geçirmesine neden olacak gibi görünüyor. Hatırlatmak gerekirse TCMB Mayıs ayında zirve görmeyi bekliyor ancak sonraki aylarda mevsimsellikten arındırılmış bazda enflasyonun yaz aylarında %3.0’ün altına, son çeyrekte %2.0’nin altına gelmesini bekliyordu. Ne var ki yönetilen/yönlendirilen fiyat ayarlamaları ve tarımsal üretimde düşüşün gıda fiyatlarını yükseltmesi bu beklentinin gerçekleşmesini oldukça zor hale getirdi. Temmuz’da mevsimsellikten arındırılmış aylık enflasyon %2.0’den %3.7’ye yükseldi. Reel sektörde yaşanan zorluklar nedeniyle daha fazla faiz artışı konusunda isteksiz olmasını beklediğimiz TCMB’nin resesyonu bertaraf ederek enflasyonu düşürme konusunda zor kararlar almanın eşiğinde olduğunu düşünüyoruz. TCMB’nin beklentisinden hafif yüksek seyreden enflasyona karşı para politikasını sıkılaştırma yönünde mi karar alacağı yoksa yılsonu enflasyon beklentisini mi yukarı çekeceğini Perşembe gerçekleşecek Enflasyon Raporu sunumunda öğreniyor olacağız. Ancak her halükarda beklentileri yönetmenin oldukça güç olduğu bir döneme girdiğimizi düşünüyoruz. Son zamların bir kısmı tahminlerimizin içinde olmakla birlikte enflasyon beklentimizi %43.5’ten %44.2’ye çıkartıyoruz.
Çekirdek enflasyon %60.2… Enflasyonu yukarı iten ana unsurlar enerji ve gıda kaynaklı olduğu için Temmuz’da çekirdek enflasyonun seyri daha büyük önem taşıdı. Taze meyve sebze ve enerji enflasyonu Temmuz’da aylık bazda %3.1 ve %10.0 ile yıllık bazda sırayla %56.6 ve %80.1 olarak gerçekleşti. Bu iki kalem ve alkollü içki, tütün ve altını dışarıda bırakan B endeksine göre çekirdek enflasyon Temmuz’da %70.4’ten %60.3’e gerilerken, B endeksinden işlenmiş gıda ve alkolsüz içecekleri de çıkartan C endeksine göre çekirdek enflasyon %71.4’ten %60.2’ye geriledi. Gıda ve enerjide ikincil etkilerin ortaya çıkması çekirdek enflasyonda yukarı yönlü baskı oluşturabilir ancak talep koşullarının gevşemesi bu etkileri dengeleyecektir.
Trend enflasyonda artış … Temmuz’da TCMB’nin belirttiği gibi beklenmedik etkiler aylık enflasyonu yukarı itti ve mevsimsellikten arındırılmış bazda aylık enflasyon %2.0’den %3.7’ye yükseldi. Böylece trend enflasyon göstergesi olan yıllıklandırılmış 3 aylık ortalama TÜFE enflasyonu %39.2'den %43.4'e yükseldi. Öte yandan B endeksine göre trend enflasyon %37.4’ten %34.4’e gerilerken hizmet enflasyonu hizmet enflasyonu %66.6'dan %67.0'ye nispeten hafif bir artış gösterdi. Enflasyonu yukarı iten etkilerin TCMB’nin beklediği gibi geçici olması trend enflasyonda düşüşün devam etmesine neden olacaktır. İç talepteki gevşemenin bu harekete destek olmasını beklemekle birlikte gıda fiyatlarındaki yüksek seyrin geçici olmayabileceğini ve yılsonu beklentilerinde yukarı yönlü risk oluşturmaya devam edebileceğini düşünüyoruz.
En büyük katkı konuttan…. Temmuz’da aylık enflasyona en büyük katkı elektrik zamları sonrasında 1.19 puan ile konut kaleminden gelirken konutu 0.62 puan ile ulaştırma takip etti. Bu iki kategoride yıllık enflasyon sırayla %94.7’den %98.5’e yükseldi ve %65.7’den %46.1’e geriledi. Diğer kalemlerden gıda, aylık enflasyonu 0.5 puan, lokanta ve oteller 0.3 puan yukarı çekti. Enflasyonu yukarı iten unsurlardan gıda enflasyonu aylık bazda %1.8 olarak gerçekleşirken yıllık bazda gıda enflasyonu %68.1'den 58.9'e geriledi. Giyim fiyatları ise %2.6 düşüşle yıllık giyim ve ayakkabı enflasyonunun %47.8’den %39.6’ya gerilemesine neden oldu.
Mal enflasyonunda 10, hizmet enflasyonunda 9.4 puan düşüş… Gıda ve enerjinin yüksek seyrine rağmen mal enflasyonu Temmuz’da %62.7'den %52.7'ye geriledi. Uzun süredir katılık arz eden ancak geçtiğimiz ay hafif bir düşüş gösteren hizmet enflasyonu ise %95.3’ten %85.9'ya geriledi. Kira enflasyonu son 5 ayın en düşük seviyesine gerileyerek %123.6'dan %122.2’e gerilerken toplam hizmet enflasyonunda düşüş daha çok kira dışı kalemlerde görülen gevşemeden kaynaklandı. Lokanta ve oteller enflasyonu Temmuz’da %90.7’den %76.0’ya düşerken ulaştırma enflasyonu %103.5’ten %93.9’a geriledi. Haberleşme enflasyonu ise tam tersine %67.4’ten %70.2’ye yükseldi.
Enerji kaynaklı maliyet baskısı… ÜFE enflasyonu Mayıs ayında aylık bazda %1.96 olarak gerçekleşirken yıllık enflasyon %55.7'den %57.7'ye yükseldi. Bu artışta enerji maliyetlerindeki artışın etkisi büyük olurken aylık enflasyona en büyük katkı 0.57 puan ile elektrik gaz üretim ve dağıtımı kaleminden geldi. Bu kalemi 0.48 puan ile gıda ürünleri takip etti. Önümüzdeki dönemde enerji maliyetlerinin yüksek seyri TÜFE’ye geçişkenlik yaratacak bir maliyet artışı oluşturabilir. Talep koşullarının durulması ile dengelenebilecek bu durumun geçici olmaması durumunda işletmelerde üretim düşüşü ve istihdam kayıpları ile karşılaşabiliriz.
 



Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş