Enflasyon Raporu (Oyak Yatırım)

Sayın MATRİKS HABER,
Enflasyon Raporu için tıklayınız.
Ara hedeflerde değişiklik yok
2024 yılsonu hedefi %38… TCMB Başkanı Fatih Karahan ve Başkan Yardımcıları Hatice Karahan ve Cevdet Akçay’ın katılımıyla sunulan yılın III. Enflasyon Raporu’nda TCMB %38.0 seviyesindeki bu yıl sonu için enflasyon beklentisini 4 puanlık belirsizlik aralığını değiştirmedi. %38.0’lik orta noktadan ziyade banda odaklanılması gerektiğini belirten TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay “bandın içinde kalmaya çalışıyoruz ancak orta noktayı da zorluyoruz” dedi. Yılsonuna doğru daralması beklenen belirsizlik aralığıyla ilgili ise hem aşağı hem yukarı yönlü riskler arttığı için belirsizlik aralığını değiştirmemeyi tercih ettiklerini belirtti. Ora vadeli hedeflerde de benzer bir yaklaşımı izleyen TCMB 2025 ve 2026 sonu enflasyon tahminlerini ise %14.0 (%7.0-%21 arası) ve %9.0 seviyesinde sabit tuttu. 2025 yılsonunda korunan %14.0’lük tahminin piyasa beklentilerinin çok altında olmasına ilişkin ve %5.0’lik hedefin değiştirilip değiştirilmeyeceğine ilişkin sorulara ise Başkan Karahan %14.0’ü tutmalarının kararlılıklarını göstermek amaçlı olduğunu ve %5.0’lik hedefi değiştirmenin ise tutturulamayacak hedefi değiştirmek anlamına geleceği için kesinlikle değiştirmeyi düşünmediklerini açıkladı.
Son çeyrekte %1.5 altı enflasyon beklentisi… TCMB Başkanı Karahan, yaptığı açıklamalarda %61.8 seviyesindeki Temmuz enflasyonunun tahmin aralığının içinde olduğunu, ana eğilimde görülen yavaşlamanın devam etmesini beklediklerini, iç talebin halen canlı ancak azalmakta olduğunu, sanayi üretimi gibi üretim göstergelerinin ise yavaşlamayı teyit ettiğini belirtti. Yönetilen/yönlendirilen fiyat ve vergi ayarlamalarının enflasyona ilave 1.4 puan getirdiğini açıklayan Karahan enflasyonun ana eğiliminde düzelme ile aylık mevsimsellikten arındırılmış enflasyonun 3Ç24’te %2.5, 4Ç24’te %1.5’in altına gerilemesini beklediklerini söyledi. Mevsimsellikten arındırılmış enflasyonun yayınlanmıyor olmasıyla ilgili de TCMB TUIK ile aralarında bir komite kurulduğunu ve en kısa sürece verilerin açıklanması için çalışma yürütülmekte olduğunu belirtti.
Faiz indirimi için iki şart… Toplantının soru cevap kısmında en önemli noktalardan bir tanesi Başkan Fatih Karahan’ın ilave sıkılaştırma ve faiz indirimi ile ilgili açıklamaları oldu. %38.0’lik hedefe ulaşmak için aylık ortalama %1.4 enflasyona ulaşılması gerektiği ve bunun piyasa beklentisinin altında olduğu ve ilave sıkılaştırma gerekebileceğine dair soruya Başkan Karahan daha önce de belirtildiği üzere ne gerekirse yapılacak mesajı verdi. Faiz indirimleri ile ilgili olaraksa indirim için iki önkoşulu gözettiklerini belirtti. Bunlardan birincisinin enflasyonda belirgin ve kalıcı düşüş görmek olduğun belirten Karahan düşüş belirgin ancak kalıcılığı ile ilgili soru işareti olduğunu ekledi. İkinci koşulun da beklentilerin tüm kesimler tarafından düzelmesi olduğunu söyleyen Başkan Karahan piyasa katılımcıları ve hane halkında bunu bir parça gördüklerini ancak reel kesimde beklentilerin düzelmesi ve bunun dezenflasyon sürecine destek vermesi gerektiğini belirtti. Beklentilerin oluşumu ile ilgili detaylı açıklamalarda bulunan Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay enflasyonun tepe yaptığı dönemlerde beklentilerin karamsar meyille revize edildiğini, bunun yanı sıra beklentilerde hissiyatın ağırlığının arttığını ve beklenti oluştururken geçmiş bilginin gelecek beklentilerinden daha önce çıktığını belirtti. Başkan Karahan enflasyonda belirgin ve kalıcı düşüş ile tüm kesimlerin beklentilerinde düzelme koşullarının sağlanması durumunda faiz indirimlerinin söz konusu olabileceğini ancak indirim gerçekleşse dahi sıkı duruşun korunacağının da altını çizdi. Bu açıklamalardan TCMB’nin faiz indirimlerine başlasa dahi bu konuda oldukça temkinli bir yaklaşım izleyeceğini, yüksek miktarda ex-ante reel faiz vereceğini ve likidite koşullarını sıkı tutarak enflasyonla mücadeleyi sürdüreceğini anlıyoruz.
TCMB’den temkinli iyimser ton…Toplantının genelinden anladığımız kadarıyla TCMB piyasaya nazaran beklenen çıktı açığı ve enflasyon gelişmeleri ile ilgili daha iyimser bir bakış açısına sahip ve bu yüzden de gelişmeleri görmeden erken bir adım atmaktan imtina ediyor. Buradan hareketle TCMB’nin Ekim ayında açıklanacak Eylül enflasyonunu görmeden herhangi bir politika değişikliğine gitmesini beklemiyoruz. Eylül’de enflasyonun TCMB’nin hedef patikasının içinde olması durumunda sıkı duruş korunarak faiz indirimi gerçekleştirmek için sözlü yönlendirmelerle bir hazırlık görebiliriz. Ancak bunun tersi bir durumda yüksek faiz oranlarının reel sektör üzerindeki etkisini gözeterek, bir faiz artışı yapmaktan kaçınmasını, bunun yerine makroihtiyati tedbirlerle talebi kısıcı adımlar atmasını bekleriz.
 


Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Şimşek: Bir yıl önce 3,4 trilyon TL olan KKM stoku 50 haftadır kesintisiz gerileyerek 1,6 trilyon TL azaldı
Şimşek:Ağustostan itibaren vergi avantajı sonlanan KKM hesaplarına TL mevduat ve katılma hesapları ile uyumlu şekilde stopaj uygulanmaya başlandı. Son dönemde hızlanan KKM’den çıkışın sürmesini bekliyoruz
Şimşek:Programımızın ana hedefi olan fiyat istikrarına ulaşmak için finansal istikrarı güçlendirmeye devam edeceğiz
Rusya Merkez Bankasının geçen hafta altın/döviz rezervi 606.1 milyar dolar (önceki:606.7 milyar)
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 33,4471 Satış: 33,5073 Euro Alış: 36,5702 Satış: 36,6361
Facebookta Paylaş