Enflasyon raporu (Oyak Yatırım)

Enflasyonda yükseliş sürüyor
Hem TÜFE hem çekirdekte artış TÜFE enflasyonu Eylül'de %1.3'lük piyasa beklentisinin hafif altında %1.25 oldu ancak yıllık enflasyon %19.25'ten %19.58'e yükseldi. Bizim beklentimiz enflasyonun %2.2 civarında gerçekleşmesiydi. Beklentimizin gerçekleşmeden bu kadar sapmasında büyük ölçüde kur geçişkenliğini yansıtan gıda, giyim, ulaştırma gibi kalemlerde enflasyonun beklentimizin altında gerçekleşmesi etkili oldu. Para politikası açısından daha belirleyici olan B ve C endekslerine göre de çekirdek enflasyon artış gösterdi. B endeksine göre enflasyon %18.46'dan %18.63'e, C endeksine göre enflasyon %16.76'dan %16.98'e yükseldi. Geçtiğimiz ay enflasyondaki artışın ardından enflasyon gelişmelerine arızi etkilerin ayrıştırılarak bakılması gerektiğini belirten ve çekirdek enflasyonu ön plana çıkartan TCMB'nin bu veriler sonrası faiz indirimlerine devam etmemesini bekleriz. Ancak 7 Ekim'de TCMB'nin ekonomistler ve yatırımcılarla toplantısında vereceği yönlendirme önümüzdeki dönemin para politikası adımları açısından önemli olacak.
Eylülde en büyük katkı konut sektöründen. Eylül ayında manşet enflasyona en büyük katkı 0.37 puan ile içinde kira artışları ile %15.6lık su zammı, aylık %16.8 odun ve %33.7 kömür fiyatları artışı bulunan konut kategorisinden geldi. Daha çok kur geçişkenliğini yansıtan ev eşyası kategorisi manşet enflasyona %0.28 puan katkıda bulunurken içinde %28.3 artan yurt ücretlerini içeren otel ve restoranlar enflasyona 0.14 puan katkıda bulundu. Ayrıca içinde aylık bazda %24.2 artış gösteren üniversite kayıt ücretlerini barındıran eğitim kategorisi manşet enflasyona 0.12 puan ekledi. TCMBnin yılsonunda %15.0 olmasını beklediği gıda enflasyonu Eylülde %29.0dan %28.79a gerilese de aylık enflasyona katkısı 0.13 puan oldu. Küresel bazda tarımsal emtia fiyatlarındaki artış ve yurtiçi üretimde belirgin bir artış görülmemesi nedeniyle yılsonunda gıda enflasyonunun TCMBnin beklediği seviyelere gerilemesinin zor olduğunu düşünüyoruz. Bu kategoriden gelecek ikincil etkiler lokanta ve otel, kantin, yurt, hastane gibi hizmetlerin de fiyatlarını yukarı taşıyarak çekirdek enflasyonun da anlamlı bir düşüş sergilemesini engelleyebilir.
Hizmet fiyatlarında artış sürüyor Eylülde hizmet fiyatları aylık bazda %1.6 artarak yıllık enflasyonun %13.88den %15.06ya yükselmesine neden oldu. Artışta kira, otel, kafe, restoran, ulaştırma dahil hemen hemen tüm hizmet kategorilerindeki fiyat artışları etkili oldu. Mevsimsellikten arındırılmış bazda verilerle oluşturduğumuz trend hizmet enflasyonu ise %14.90dan %14.91e hafif bir artış gösterdi. Ağustos ayında 2018 Kasım ayından beri en yüksek seviyesine ulaşan TÜFEye ait trend enflasyon ise Eylülde düşüş göstererek %20.77ye geriledi. Trend enflasyonda bu düşüş TCMBye faiz indirimleri konusunda cesaret verebilir. Ayrıca ÜFEdeki hafif düşüşle TÜFE üzerindeki baskının hafifleyeceği düşünülebilir. Haziran 2020'den beri önceki aya göre artış gösteren yıllık ÜFE enflasyonu Eylül ayında %45.52'den %43.96'ya gerileme gösterdi. Ancak küresel maliyet artışları nedeniyle yükselen ÜFE enflasyonunun kalıcı bir geri çekilme içinde olduğunu söylemek için henüz erken. Ayrıca geçtiğimiz dönemin fiyat şoklarından kaynaklanan ikincil etkiler TÜFEde hizmet fiyatları dahil olmak üzere pek çok kategoride kendini göstermeye devam ediyor. Bu yüzden TCMBnin temkinli bir duruş sergilemesini ve fiyat gelişmelerini izlemek üzere Ekimde indirimlere ara vermesini bekliyoruz.


Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ABD TİCARET TEMSİLCİSİ TAI: PEKİN İLE 1. FAZ TİCARET ANLAŞMASINA İLİŞKİN GÖRÜŞMELERDE ÇİN'İN DEVLET MERKEZLİ VE PİYASA DIŞI TİCARET UYGULAMALARI HAKKINDAKİ ENDİŞELER ARTIYOR
FED/BULLARDA: BU DURUM ENFLASYONLA İLGİLİ ZİHNİYET DEĞİŞİKLİĞİ RİSKİNİ ARTIYOR
RUSYA ENERJİ BAKANI : KASIM AYINDA 400.000 VARİL/GÜN ARTAN PETROL ÜRETİMİ PİYASAYA İSTİKRARDA DESTEK OLACAK
İTALYA MERKEZ BANKASI/VISCO: HÜKÜMETLERİN İKLİM RİSKLERİNİ YÖNETMEK İÇİN VERGİ VE TEŞVİK GİBİ ARAÇLARI VAR VE BU ARAÇLARI KULLANMASI GEREKİYOR
FED/BULLARD: İŞ DÜNYASI KONTAKLARIM ARTAN FİYATLARDAN ZORLUK YAŞAMADIKLARINI SÖYLÜYOR
FED/BULLARD: YÜKSEK ENFLASYON FED'İN %2 HEDEFİNE GERİ DÖNMESİNİ YOK EDEMEZ
FED/BULLARD: ENFLASYON RİSKLERİNİN YUKARI YÖNLÜ OLMASINDAN ENDİŞELİYİM
FED/BULLARD: YUKARI YÖNLÜ ENFLASYON RİSKLERİ KONUSUNDA ENDİŞELİYİM
İTALYA MERKEZ BANKASI/VISCO: İTLAYA EKONOMİSİ İÇİN YAKLAŞIK %6.0'LIK BÜYÜME MAKUL
ABB'Lİ SENATÖR SCHUMER: SENATO BORÇLANMA TAVANINI ÇÖZMEK İÇİN HAFTA SONU ÇALIŞABİLİR
Merkez Bankası'nın bir sonraki iş günü için açıkladığı geçici rezerv -73897,3 milyon TL
ECB/VISCO: ECB UYGUN FİNANSMAN KOŞULLARINI DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEK
ABD'DE ULAŞIM HARİÇ FABRİKA SİPARİŞLERİ AĞUSTOS'TA AYLIK: %+0.5 (ÖNCEKİ: +0.8 % )
ECB/VISCO: FİNANSAL KOŞULLARDA ECB'DEN SÜRPRİZ BEKLENMİYOR
Facebookta Paylaş