Beklenenin altında TÜFE enflasyonu
TÜFE enflasyonu %73,5… Mayıs’ta TÜFE enflasyonu %2,98 ile Bloomberg piyasa beklentisi olan %4,0’ün ve %7,1 düzeyindeki bizim beklentimizin altında gerçekleşti. Buna göre, yıllık enflasyon %70,0'ten %73,5'e yükseldi. Enflasyondaki artışta gıda ve enerji yine baş rolü oynarken devam eden kur geçişkenliği ve talep koşullarının halen canlı seyretmesi fiyatlar üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Öte yandan gıda ve enerji ile içecek, tütün ve altının hariç tutulduğu çekirdek enflasyon da artmaya devam etti. B ve C endekslerine göre çekirdek enflasyon sırasıyla %57,2'den %61,6'ya ve %52,4'ten %56,0'ya yükseldi. Önümüzdeki aylarda Mayıs ayında %5,7 artan sepet kurdan fiyatlara geçişkenlik, petrol fiyatlarındaki artış ve de elektrik, doğalgaz zamlarının etkisiyle enflasyondaki artışın devam etmesini ve tepe noktasının Eylül-Ekim aylarında görülerek TÜFE enflasyonunun yılsonunda %60’ın üzerinde gerçekleşmesini bekliyoruz.
Gıda ve ulaştırma başrolde... Mayıs ayında aylık enflasyona en büyük katkılar 0,65 puan ve 0,45 ile ulaştırma ve gıda kalemlerinden geldi. Ulaştırma fiyatları enflasyonu Mayıs’ta geçen yıla göre %105,9’dan %107,6’ya yükselirken gıda enflasyonu %89,1’den %91,6’ya yükseldi. %73,5’lik enflasyon oranının 48,9 puanı gıda, ulaştırma ve konuttan geldi. Varil başına 120$ seviyesine yakın seyreden Brent petrol fiyatının yarattığı zamlar, buğday ve buğday ürünleri ile ilgili küresel arz sıkıntısının un ve ekmek fiyatları üzerinde yaratacağı baskılar ve 1 Haziran itibariyle geçerli olan konutta %30 doğalgaz ve %15 elektrik zammının etkisiyle bu 3 kalem enflasyona en yüksek katkıyı yapmaya devam edecek. Bu arada geçtiğimiz aylarda enflasyona yüksek katkıda bulunan kalemlerden otel ve restoranların Mayıs enflasyonuna katkısı ise 0,38 puan oldu.
Hizmet enflasyonu yükselmeye devam ediyor... Hizmet fiyatları Mayıs’ta %3,73 artarak yıllık enflasyonunun %42,2’den %45,8’e yükselmesine neden oldu. Kira enflasyonu %18,2’den %20,0’ye yükselirken artışta %69,3'ten %76,8 çıkan otel, kafe ve restoran enflasyonunun yanı sıra %78,0’den %78,2'ye çıkan ulaşım hizmetleri enflasyonu etkili oldu. Petrol fiyatlarındaki artış ve döviz kuru geçişkenliğinin devam etmesinin yanında, bozulan fiyatlama davranışı, ağırlıklı olarak gıda ve ulaştırma kalemlerinden kaynaklanan ikincil etkiler yoluyla hizmet fiyatlarını yukarı itmeye devam ediyor. Bu unsurların kısa vadede ortadan kalkmasını beklememekle birlikte alım gücündeki düşüşün talep enflasyonunu törpülemesi hizmet enflasyonunun yavaşlamasını beraberinde getirebilir.
ÜFE enflasyonunda yeni rekor... Arz enflasyonunun en önemli göstergesi olan ÜFE enflasyonu aylık bazda %8,8 ile yıllık enflasyonun %121,8’den %132,2’ye yükselmesine neden oldu. Enerji enflasyonu yeni bir rekor kırarak geçen senenin aynı dönemine göre %230’dan %300,2’ye yükselirken imalat sanayi enflasyonu %112,1’den %115,2’ye çıktı. Aylık enflasyona en büyük katkılar 3,8 puan ile elektrik ve gaz üretim ve dağıtımından ve de 1,7 puan ile gıda ürünlerinden geldi. ÜFE enflasyonunda Rusya-Ukrayna kaynaklı bir artışların önümüzdeki dönemde küresel yavaşlama eğilimi ile birlikte yavaşlama göstermesini bekliyoruz.
Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.