2019-IIIEnflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı sunumu aşağıda bulunuyor:
Küresel İktisadi Görünüm
Küresel iktisadi faaliyetin zayıflaması ve enflasyona dair aşağı yönlü risklerin belirginleşmesiyle gelişmiş ülke merkez bankalarının genişleyici para politikası adımları atma olasılığı güçlenmiş, piyasa faizleri gerilemiştir.
Ancak, korumacılık önlemlerinin ve küresel ekonomi politikalarına dair diğer belirsizliklerin oluşturabileceği etkiler yakından takip edilmektedir
Yurt İçi İktisadi Görünüm
İktisadi faaliyet ılımlı bir toparlanma eğilimi sergilemektedir.
Küresel büyüme görünümündeki zayıflamaya rağmen rekabet gücündeki gelişmelerin etkisiyle mal ve hizmet ihracatı iktisadi faaliyeti desteklemektedir.
Cari işlemler dengesindeki iyileşme eğiliminin sürmesi beklenmektedir.
Enflasyondaki düşüş eğilimi ve finansal koşullardaki kısmi iyileşmeyle birlikte ekonomideki kademeli toparlanmanın devam edeceği öngörülmektedir.
Enflasyonun ana eğilimine dair göstergeler, arz yönlü faktörler ve ithalat fiyatları enflasyon görünümünü olumlu etkilemektedir.
Para Politikası
Enflasyon görünümündeki iyileşmeye bağlı olarak bir hafta vadeli repo ihale faizi yüzde 19,75’e indirilmiştir.
Parasal Koşullar
Sıkı para politikasıyla birlikte enflasyon beklentilerinin gerilemesi, ülke risk primindeki düşüş ve olumlu makroekonomik gelişmelere bağlı olarak kur takası faizleri, tüm vadelerde bir önceki döneme göre gerilemiştir.
Türk lirasının ima edilen oynaklığında Nisan ayından bu yana önemli ölçüde düşüş gözlenmiştir.
Finansal Koşullar
Kredi büyümesi zayıf seyretmektedir.
2019 NisanEnflasyon Raporu Tahminleri ve Gerçekleşmeler
2019 yılının ikinci çeyreğinde enflasyon gerçekleşmeleri, TÜFE için daha belirgin olmak üzere, Nisan Enflasyon Raporunda verilen tahminlerin altında kalmıştır.
Enflasyon
Yıllık enflasyondaki azalışta gıda, temel mal ve enerji grupları başlıca sürükleyici olmuştur.
Fiyatlama davranışına dair göstergeler bu dönemde bir miktar yukarı yönlü seyir izlese de, arz yönlü faktörler ve ithalat fiyatları enflasyon görünümünü olumlu etkilemektedir.
Toplam Talep
İktisadi faaliyet ılımlı bir toparlanma eğilimi sergilemektedir.
İşgücü Piyasası
İşgücü piyasasındaki zayıf görünüm devam etmektedir.
Dış Denge
Rekabet gücündeki iyileşme ve büyüme kompozisyonu dış dengeyi olumlu etkilemektedir.
Enflasyon Görünümü
Enflasyonu düşürmeye odaklı, sıkı bir para politikası duruşu ve güçlü bir politika koordinasyonu altında, enflasyonun kademeli olarak hedeflere yakınsayacağı;
2019 yıl sonunda yüzde 13,9olarak gerçekleşeceği; 2020 yıl sonunda yüzde 8,2’ye geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağı tahmin edilmektedir.
Bu çerçevede enflasyonun yüzde 70 olasılıkla?2019 yılı sonunda orta noktası yüzde 13,9olmak üzere, yüzde 11,5ile yüzde 16,3aralığında; ?2020 yılı sonunda orta noktası yüzde 8,2 olmak üzere yüzde 5,2 ile yüzde 11,2 aralığında gerçekleşeceği tahmin edilmektedir.
2019 yıl sonu enflasyon tahmininin Nisan Enflasyon Raporu’na göre 0,7 puan aşağı yönlü güncellenmesine;?Çıktı açığındaki güncelleme +0,2 puan,?Vergi ve yönetilen yönlendirilen fiyatlardaki ayarlamalar +0,2 puan,?Türk lirası cinsi ithalat fiyatlarındaki gerileme -0,3 puan, ?Başlangıç noktasındaki güncelleme -0,6 puan,?Gıda fiyatları varsayımındaki aşağı yönlü güncelleme -0,2 puankatkı yapmıştır.
2020 yıl sonu enflasyon tahminleri bir önceki Rapor ile kıyaslandığında,?Çıktı açığındaki güncelleme +0,3puan,?Türk lirası cinsi ithalat fiyatlarındaki gerileme -0,2puan, ?Enflasyon ana eğilimindeki düzelme -0,1 puan aşağı yönlü etki yapmıştır.
Aşağı ve yukarı yönlü unsurların birbirini dengelemesiyle 2020 yıl sonu tahminlerinde değişiklik olmamıştır.