Yıllık enflasyon gerilese de, fiyatlamalardaki katılık çok belirgin
TÜFE enflasyonu Ocak’ta %3,8’lık medyan beklentinin çok üzerinde %6,65 oldu. TÜİK Ocak’ta TÜFE enflasyonunun aynı zamanda medyan beklenti olan %3,8’lik tahminimizin üzerinde %6,65 olarak gerçekleştiğini açıkladı. Buna karşın, Kasım’dan itibaren devreye giren güçlü baz etkisi sayesinde (2022’nin ocak ayında TÜFE enflasyonu %11,1 idi), yıllık TÜFE enflasyonu %64,3’ten %57,7’ye geriledi. 12-aylık ortalama TÜFE enflasyonu ise %72,3’ten %72,4’e sınırlı bir yükseliş kaydetti. TL’de devam eden stabilizasyon ve enerji fiyatlarındaki geri çekilmeyle son iki ayda ılımlı bir görüntü çizen yurtiçi ÜFE enflasyonunun ise yeniden bir ivmelenmeyle aylık %4,2 seviyesinde gerçekleştiği görülüyor. Bu rakam, baz etkisi nedeniyle yıllık artışın %97,7’den %86,5’e gerilemesi anlamına geliyor.
Hizmet enflasyonu tarafındaki katılık en öne çıkan faktör olarak ortaya çıkıyor. Gerek ocak ayı enflasyonunu gerekse de enflasyonun orta-uzun vadeli seyrini değerlendirecek olursak, öne çıkarılması gerekli faktörün hizmet enflasyonu tarafında görülen (ve daha uzun bir süre görülmesini beklediğimiz) katılık olduğunu düşünüyoruz. Şöyle ki, Ocak ayında ortaya çıkan %12,7’lik aylık hizmet enflasyonunun enflasyon beklentilerindeki bozulmanın ve fiyatlama davranışlarındaki katılığın net bir yansıması olduğunu söyleyebiliriz. Hizmet enflasyonundaki bu yüksek artışın genele yayıldığını ve de yıllık bazda artış kaydeden tek ana kalemin hizmet kalemi olduğunu da belirtmek gerek. Buna göre, hizmet enflasyonunun yıllık bazda %55,5’ten %62,4’e önemli bir artış kaydettiğini görüyoruz. Enflasyondaki katılığın hizmet enflasyonu ile sınırlı olmadığını da söyleyebiliriz. Örneğin, kurun sabit seyrine rağmen, dayanıklı mal grubu ve diğer temel mal grubu fiyatlarında aylık %4,9 ve %4,0’lük artışlar olduğu görülmekte. Böylece, çekirdek TÜFE enflasyonu (C grubu) hizmet enflasyonunun da etkisiyle aylık %7,7 seviyesinde gerçekleşirken, yıllık bazda %51,9’dan %53,0’e yükselmiş oldu. Gıda enflasyonu ise sebze-meyve fiyatlarının ocak ayına göre ılımlı sayılabilecek artışlarına rağmen, gerek işlenmiş gıda gerekse de et fiyatlarındaki ciddi artışların etkisiyle %6,8 seviyesinde gerçekleşerek manşet enflasyona önemli bir katkı yaptı. Son olarak, tütün ve alkollü içecekler kalemi de aylık %11,2’lik enflasyon ile (beklentilere kabaca paralel) manşet enflasyona etki eden diğer bir kalem oldu.
TL’deki stabilizasyon koruna bile, fiyatlama davranışlarındaki katılığın enflasyondaki iyileşmeyi sınırlayacağını düşünüyoruz. TCMB’nin ocak sonunda yayınladığı enflasyon raporu sonrası yayınladığımız değerlendirmede, TÜFE enflasyonunun yılın ilk yarısı sonuna kadar kabaca TCMB beklentilerine paralel %35-40 seviyelerine gerilemesini beklediğimizi, ancak sonrasında gerek fiyatlama davranışlarındaki bozulma gerekse de kur görünümüne ilişkin temkinli duruşumuz nedeniyle, yılın ikinci yarısında enflasyonun katılık göstermesini, hatta bir miktar yükseliş beklentisi içinde olduğumuzu belirtmiştik. Bugün açıklanan ocak enflasyonu, her ne kadar baz etkisinin yardımıyla yıllık enflasyonda bir gerilemeye işaret ediyor olsa da, enflasyon katılığı konusundaki düşüncemizi teyit ediyor görünüyor. Buna göre, sene sonuna ilişkin olarak, TCMB’nin %22,3’lük öngörüsüne karşılık %40’lık tahminimizi koruyoruz. Ancak, yıl içindeki gelişmelere göre, bu tahminin gözden geçirilmesi gerekeceğini belirtmeye de devam ediyoruz.
Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.gedik.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.