Enflasyon negatif sürpriz yapmaya devam ediyor...
Aralık ayı manşet enflasyonu %1,25 ile piyasanın (%0,9) ve İş Yatırım’ın (%0,9) tahmininin çok üzerinde geldi. Son 5 yıllık tarihsel ortalamalarının üzerinde gelen aylık veri nedeniyle yıllık enflasyon 2020 zirvesini aşarak %14,6 seviyesine yükseldi. Aylık %2,4, yıllık %25,2 artan üretici fiyatları enflasyon üzerindeki baskının yılın ik yarısında devam edeceği görüşümüzü destekliyor.
Harcama sepetinde ağırlığı yüksek gıda (%2,5, +0,6yp) ve ulaştırma (%2,6, +0,4yp) ve ev eşyası (%3,5, +0,3yp) gruplarında fiyat artışlarının tarihsel ortalamaların çok üzerinde seyretmesi enflasyonun beklentilerin çok üzerinde gelmesine neden oldu.Çekirdek enflasyon verileri enflasyondaki yükseliş eğilimini teyit ediyor. Üretici fiyat artışlarının gecikmeli yansımasıyla yükselen B (%14,5), C (%14,3) ve D (%14.1) önümüzdeki aylarda enflasyonun kendi momentumuyla yüksek kalmaya devam edeceğine işaret ediyor.
Çekirdek enflasyon verileri enflasyondaki yükseliş eğilimini teyit ediyor. Üretici fiyat artışlarının gecikmeli yansımasıyla yükselen B (%14,5), C (%14,3) ve D (%14.1) önümüzdeki aylarda enflasyonun kendi momentumuyla yüksek kalmaya devam edeceğine işaret ediyor.
Özel kapsamlı TÜFE göstergelerinde mal ve hizmet enflasyonundaki ayrışma devam ediyor. Temel mal fiyatları aylık %1,4 artış ile enflasyonu yukarı çekmeyi sürdürüyor. Dayanıklı mal fiyatları aylık %3,6, yıllık %30,4 artış ile fiyatı en çok artan mal grubu olmayı sürdürüyor.
Buna karşın hizmet fiyat artışı (aylık %0,6, yıllık %11,6) görece düşük seyretmeye devam ediyor. Sokağa çıkma kısıtlamaları, eğitimin uzaktan verilmesi, seyahat alışkanlığının azalması kira, lokanta, eğitim, ulaştırma hizmetleri gibi alanlarda hizmet fiyatlarını baskılıyor.
Aralık ayı verileri uygulanan sıkı para politikası ve son dönemde Türk lirasının değer kazanmasına rağmen fiyatlama alışkanlığındaki bozulmayı düzeltmenin zor olacağına işaret ediyor.
Tarım ürünlerinde arz yönlü kısıtlar, emtia fiyatlarındaki küresel artış ve üretici fiyatlarındaki artışın gecikmeli yansıması yılın ilk yarısında tüketici enflasyonu üzerinde baskı yapmaya devam edecek.
Beklentileri aşan Aralık ayı enflasyonu nedeniyle Merkez Bankası’nın önümüzdeki aylarda faiz artışına gitmesini beklemiyoruz. Mevcut para politikası %17 nominal faiz ile enflasyon cephesindeki negatif şoklarla başa çıkmak için yeterince sıkı.
Ancak %22 asgari ücret artışı ile gıda ve emtia fiyatlarındaki yükselişin devam etmesi Merkez Bankası’nın %9,4’lük 2021 enflasyon tahmin hedefi üzerinde yukarı yönlü riskleri artırıyor. Merkez Bankası’nın 21 Ocak PPK ve 28 Ocak Enflasyon Raporu toplantılarında vereceği mesajlar izleyeceği strateji için önemli ipuçları verecek
İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.isyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.