Enflasyon Muhasebesi Raporu (Oyak Yatırım)


Enflasyon muhasebesine ilişkin ilk görüşümüz
Ekonomi yönetiminden yapılan son açıklamalara göre, enflasyon muhasebesinin Ocak 2024'ten itibaren finans sektörü hariç olmak üzere uygulanması kuvvetle muhtemeldir. Bu doğrultuda, finans sektörü, holdingler ve GYO'lar hariç BIST-100 şirketleri üzerindeki potansiyel etkisini araştırdık.
Enflasyon muhasebesi temel olarak fiyat endeksleri kullanılarak mali tabloların düzeltilmesi uygulamasıdır. Bilanço rakamları (parasal olmayan kalemler) cari değerlerini yansıtacak şekilde yeniden düzenlenir. Fiyat endekslemesine tabi tutulan parasal olmayan kalemler; stoklar, maddi ve maddi olmayan duran varlıklar ile özkaynaklardır. Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (UFRS) hiperenflasyonu, bir fiyat endeksine bağlı fiyat, faiz ve ücretlerin üç yıl içinde kümülatif olarak %100 veya daha fazla artması olarak tanımlar.
Endekslemeden sonra, gelir tablosunda parasal bir kayıp veya kazanç (nakit olmayan) muhasebeleştirilir ve bu da sonuç olarak özkaynakları azaltır veya artırır.
Daha açık bir ifadeyle, parasal bir kazanç, aşağıdaki durumlarda çoğu şirkette kayda alınacaktır:
• parasal olmayan varlıkların parasal olmayan yükümlülüklerden daha fazla olması
• stok devir hızının yüksek olması
• alacak (tahsilat) hızının yüksek olması
• varlıkların büyük ölçüde banka kredileriyle finanse edilmesi
Parasal kazanç (kayıp) elde edilmesi durumunda F/K oranı düşecek (artacak) ve aynı şekilde PD/DD de düşecektir (artacaktır).
Sonraki sayfada şirketleri dört kritere göre inceledik ve enflasyon muhasebesinden olumlu etkilenip etkilenmediklerini tespit etmeye çalıştık. Analizimizde, yatırımcılarımız için enflasyon muhasebesinin BIST-100 şirketleri üzerindeki potansiyel etkisinin genel bir resmini göstermeye çalıştığımızı hatırlatalım. Enflasyon muhasebesinin gerçek etkisi, her şirketin tek tek incelenmesi gerektiğinden, analizimizden farklı olabilir. Ayrıca, fonksiyonel para birimi TL olmayan şirketlerin (örneğin havacılık), fonksiyonel para birimi TL olan bağlı ortaklıkları aracılığıyla etkilenme olasılığı da dikkat çekicidir. Vergi finansalları önemli etkiler içerecek ve ödenecek vergiler için gösterge olacaktır.
Puanlama sistemimize göre her kriter için 1 puan verilmektedir. Toplamda en fazla 4 puan (enerji, havacılık, teknoloji ve sağlık şirketlerinde stok olmadığı için en fazla 3 puan) alınabilmektedir. Sıralama alınan puan/toplam puana göre yapılmıştır. Buna göre, oranı %50'nin üzerinde olan şirketlerin daha olumlu değerlendirilmesi beklenmektedir. Kriterlerimiz aşağıdaki şekilde özetlenebilir:
Parasal Olmayan Varlıklar/Özkaynaklar %150'nin üzerinde ise 1 puan, %150'nin altında ise 0 puan,
Finansal Borçlar / Aktifler %50'nin üzerinde ise 1 puan, %50'nin altında ise 0 puan,
Hazır Değerler / Dönen Varlıklar medyan değer olan %17'nin altında ise 1 puan, üstünde ise 0 puan,
Stok Devir Süresi (Gün) medyan değer olan 86'nın altında ise 1, 86'nın üstünde ise 0 puan (enerji, havacılık, teknoloji, sağlık şirketleri dahil değildir) alınacaktır.
*Aynı nota sahip şirketler arasında sıralama yapılmamıştır.
** 1 Kasım 2023 tarihi itibarıyla açıklanan en son finansallar baz alınmıştır. Buna göre henüz finansal sonuçlarını açıklamamış olan şirketlerin ikinci çeyrek finansalları dikkate alınmıştır.
Saygılarımızla,
Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Çin'de sermaye ve finans hesabı dengesi 3. çeyrekte (Geçici) -62.6 milyar dolar
Çin'de sermaye ve finans hesabı dengesi Ocak-Eylül döneminde (Geçici) -189.4 milyar dolar
Çin'de cari işlemler dengesi Ocak-Eylül döneminde (Geçici) +208.9 milyar dolar
FAO Global Şeker Fiyatları Endeksi Ekim'de aylık -2.2% (Eylül: +9.8%)
FAO'nun dünya buğday stok tahmini 315.1 milyon ton (önceki tahmin: 319.3 milyon ton)
FAO'nun dünya pirinç üretim tahmini 523.9 milyon ton (önceki tahmin: 523.1 milyon ton)
FAO'nun dünya pirinç stok tahmini 198.9 milyon ton (önceki tahmin: 198.6 milyon ton)
Çin'de cari işlemler dengesi 3. çeyrekte (Geçici) 62.6 milyar dolar (Önceki: 64.7 milyar dolar)
İtalya'da işsizlik oranı Eylül'de: %7.4 (Beklenti:%7.4 Önceki:%7.3)
FAO Global Gıda Fiyat Endeksi Ekim'de aylık -0.5% (Eylül: 0.0%)
FAO Global Tahıl Fiyatları Endeksi Ekim'de aylık -1.0% (Eylül: +1.0%)
FAO Global Bitkisel Yağ Fiyatları Endeksi Ekim'de aylık -0.7% (Eylül: -3.9%)
Facebookta Paylaş