TÜFE enflasyonu Mayıs’ta doğalgaz düzenlemesiyle %0,04 oldu...
TÜFE enflasyonu Mayıs’ta doğalgaz düzenlemesiyle %0,04 olurken, yıllık bazda %40’ın hafif altına geriledi. Mayıs’ta TÜFE enflasyonu TÜİK’in doğalgaz için “sıfır fiyat” yöntemi uygulama kararının da etkisiyle %0,04 oldu. Bloomberg HT anketindeki medyan beklenti -%0,2,bizim tahminimiz ise -%0,6’lık bir gerçekleşmeye işaret ediyordu. Yıllık TÜFE enflasyonu da %43,7’den %39,6’ya geriledi. Bununla beraber, hizmet fiyatlarındaki katılık ve temel mallardaki kur geçişkenliklerinin etkisiyle, çekirdek TÜFE enflasyonunun (C-grubu) enflasyonunun %4,3’lük gerçekleşmeyle %3,5’lik beklentimizi aştığını görüyoruz. Buna göre, yıllık bazda çekirdek enflasyon da ancak sınırlı bir düşüşle %46,6’dan %45,9’a geriledi. Yurtiçi ÜFE enflasyonu ise kur gelişmelerinden olumsuz etkilense de, enerji fiyatlarındaki (küresel spot doğalgaz fiyatları) süregelen düşüşün yardımıyla, aylık %0,65 gibi ılımlı sayılabilecek bir seviyede gerçekleşti. Geçen yılın aynı ayındaki gerçekleşme %8,76 olduğundan, yıllık bazda da %52,1’den %40,8’e hızlı bir düşüş yaşadı.
Manşet enflasyon düşmeye devam etse de, hizmet enflasyonu katılık göstermeye devam ediyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, Mayıs’ta aylık TÜFE enflasyon rakamını belirleyen temel faktör TÜİK’in doğalgaz için “sıfır fiyat” yöntemi uygulaması oldu, ki bu uygulamanın manşet enflasyonu beklediğimiz gibi kabaca %2,9 puan kadar aşağı çektiğini görüyoruz. Öte yandan, genel enflasyon görünümü açısından, hizmet enflasyonunda süregelen katılığı ve temel mallar üzerinde etkisini yeniden göstermeye başlayan kur geçişkenliğini olumsuz faktörler olarak not etmek gerekiyor. Şöyle ki, hizmet enflasyonunun aylık bazda %3,5 civarındaki beklentimizi de aşarak %4,6 seviyesinde gerçekleştiğini ve yıllık bazda %%58,6’dan %59,9’a yükseldiğini görüyoruz. Manşet TÜFE enflasyonu Kasım 2022’den bu yana %85,5’ten hızlı bir şekilde gerilerken, hizmet enflasyonunun aynı dönemde %60’ta çakılı kalması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmayı ve katılığı net bir şekilde yansıtıyor, ki bu durumun önümüzdeki dönemde enflasyon görünümü için takip edilmesi gereken en önemli faktör olduğunu düşünüyoruz. Mayıs’ta öne çıkan bir diğer önemli gelişme de, TL’de başlayan değer kaybı eğiliminin enflasyon üzerinde etkisini göstermeye başlamasıyla dayanıklı mal grubu enflasyonunun aylık %3,5 seviyesinde gerçekleşmesi. Ekonomi politikalarında seçim sonrası potansiyel değişimin de etkisiyle, TL’de bir süre daha sürmesini beklediğimiz değer kaybına bağlı olarak, kur geçişkenliğinin önümüzdeki aylarda daha belirgin şekilde etkili olmasını bekleyebiliriz. Önceki aylarda manşet enflasyonu ciddi anlamda aşağı çeken bir unsur olarak öne çıkan giyim enflasyonu (bu veri öncesi yıllık bazda sadece %12,8 seviyesindeydi) ise bu ay mevsimsel ortalamaların çok üzerinde, %10,0 seviyesinde gerçekleşerek TÜFE enflasyonuna kabaca %0,6 gibi önemli bir katkı yaptı.
TÜFE enflasyonunun Haziran’da da gerilese de, yılın ikinci yarısında yükseliş trendine girebileceğini düşünüyoruz. Genel enflasyon görünümünü etkileyen ve yukarıda not ettiğimiz olumsuz faktörlere ve doğalgaz kaynaklı beklenen yükselişe karşın, Haziran’da baz etkisinin yardıma devam etmesiyle, yıllık TÜFE enflasyonundaki düşüşün sürmesini (daha sınırlı da olsa) bekliyoruz. Ancak, hizmet enflasyonundaki katılık, beklenen kur gelişmeleri ve de seçim vaatleri ve deprem harcamaları eşliğinde hızla bozulan bütçe görünümü nedeniyle gündeme gelmesi muhtemel vergi artışlarına bağlı olarak, TÜFE enflasyonunun yılın ikinci yarısında yeniden yükselişe geçerek sene sonunda %50 seviyelerine doğru hareketlenebileceğini düşünüyoruz.
Serkan Gönençler
Baş Ekonomist
Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.gedik.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.