Ağustos Ayı Enflasyonu Beklentilerin Üstünde, Gözler Merkez'de
Ağustos ayında TÜFE %0,60 olan beklentilerin üstünde %1,12 artış gösterirken, yıllık bazda TÜFE Temmuz’daki %18,95 seviyesinden Ağustos ayında %19,25’e yükseldi.
ÜFE ise aylık bazda %2,77 artış gösterirken, yıllık artış bir önceki aydaki %44,92 seviyesinden Ağustos ayında %45,52’ye yükselmiş oldu.
TÜFE tarafında, gıda ve alkolsüz içecekler %3,18, lokanta ve oteller %2,27, ev eşyası %1,38 ile en çok artış gösteren sektör grupları olurken, düşüş gösteren gruplar %3,08 ile giyim ve ayakkabı ve %0,77 ile ulaştırma gruplarında oldu.
ÜFE tarafında ise en fazla artış %19,53 elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı, %6,61 ile ağaç ve mantar ürünleri ve %5,541 ile metal cevherleri gruplarında gerçekleşirken, düşüş gösteren gruplar %3,11 ile kok ve rafine petrol ürünleri, %1,05 ile diğer mamul eşyalar ve %0,14 ile temel eczacılık ürünleri gruplarında oldu.
Dolar/TL’deki görünüme baktığımızda Haziran ve ayındaki sert yükselişlerin ardından Temmuz ayını yatay seviyede geçiren kur Ağustos ayında açıklanan yüksek enlasyon sonrasında 8,70’lere kadar yükselmişti. Geçtiğimiz hafta başlayan sona eren Jackson Hole Sempozyumunda Powell, varlık azaltımına bu yıl başlanmasının uygun olabileceğini ifade edip, bu durumun faizle bir ilgisi olmadığını ve risklere ve enflasyonun geçici olacağına ilişkin vurgu yapması gelişmekte olan ülkelerin para birimlerine değer kazandırdı. Çarşamba beklentilerin üzerinde gelen ADP verisi sonrası dolar, küresel piyasalarda değer kaybetmeye devam ederken, Dolar/TL, 11 Mayıs'tan bu yana en düşük seviye olan 8,25 seviyesini gördü.
Ağustos ayı enflasyon verisinin açıklanması sonrası kısa sürede olsa faiz indirimi olmayacağını fiyatlayan piyasalar, şu sıralarda yüksek enflasyonun etkilerini görüyor. Kur 8,35 seviyesinde işlem görürken, BİST100 endeksi hafif negatif seyirde.
TCMB’nin 23 Eylül’de Para Politikası Kurulu toplantısında en önemli gündem maddeleri özellikle delta varyantı kaynaklı coronavirüs salgını, pandemi ile gerçekleşen normalleşme adımları, jeopolitik riskler ile siyasi konular ve bunlara ilişkin oluşan ekonomi adımları olacaktır. Enflasyonun politika faizinin üstüne çıkması sonrasında bu toplantının öneminin daha da arttığını belirtelim.
Son TCMB Toplantısında TCMB Faiz Kararını sabit bırakmıştı. Karar metninde 'sıkı duruş ve orta vadede %5 enflasyon vurgusu’ tekrar edilirken, karar metnine ‘Öncü göstergeler yurt içinde iktisadi faaliyetin 3. çeyrekte dış talebin de etkisiyle güçlü seyrettiğine işaret etmektedir. Başlıca tarımsal emtia ihracatçısı ülkelerde yaşanan iklim koşullarının küresel gıda fiyatları üzerine olumsuz yansımaları görülmektedir. Yükselen küresel enflasyon ve enflasyon beklentilerinin uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri önemi korumaktadır.’’ cümleleri eklenmişti. Ağustos ayında beklentilerinden yukarıda gelen enflasyın verisi sonrasında özellikle Enflasyon raporlarında belirttiği gibi ‘enflasyonda belirgin düşüş görülene dek faiz indirimine gidilmeyeceği’ mesajını akıllara getirirken, 23 Eylül’de yapılacak PPK’da aynı mesajın verileceği TCMB’nin faiz indiriminde acele etmeyeceği ağırlık kazanmış görünüyor
İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.infoyatirim.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.