Enflasyon Değerlendirmesi (İnfo Yatırım)

Haziran Ayı Enflasyonu Beklentilerin Üzerinde
Haziran ayında TÜFE %0,65 olan beklentilerin üzerinde %1,13 artış gösterirken, yıllık bazda TÜFE ise Mayıs ayındaki %11,39 seviyesinden %12,62'ye yükseldi.

Haziran ayında ÜFE ise %0,69 artış gösterirken, ÜFE'deki yıllık artış oranı Mayıs ayındaki %5,53 seviyesinden %6,17 seviyesine yükselmiş oldu.
TÜFE tarafında, ulaştırma %4,49, lokanta ve oteller %2,83, eğlence ve kültür %2,45 ile en çok artış gösteren sektör grupları olurken, düşüş gösteren tek grup %1,60 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu.

ÜFE tarafında ise en fazla artış %29,89 ile kok ve rafine petrol ürünleri, %20,70 ile ham petrol ve doğal gaz gruplarında gerçekleşirken, en fazla düşüş ise %5,14 ile diğer ulaşım araçları, %3,14 ile kağıt ve kağıt ürünleri sektöründe oluştu.
ABD - Çin arasındaki ticaret anlaşmazlığı ve coronavirüste vaka sayılarının artmasıyla ikinci dalga korkusu piyasalarda kafa karışıklığına neden olsa da, aşı çalışmaları ve gelen teşvik paketleri ile piyasalardaki yükseliş sürüyor.
Dolar / TL tarafına bakıldığında son 3 haftada 6,85 seviyesi yatay seyirde devam ediyor. TCMB'nin swap görüşmelerini devam etmesi ile Türkiye'de vaka sayılarının artmasına rağmen ikinci dalganın beklenmemesi Mayıs ayı başında 7,00 TL'nin üzerinde işlem gören Dolar / TL'nin 6,85 seviyesinden işlem görmesini sağlıyor.
Nisan ayında 19 dolar olan brent petrol Temmuz ayının ilk günlerinde 40 dolar seviyesinden işlem görüyor. Son 12 ayın en çok artış gösteren grubu olan alkollü içecek ve tütün ürünlerine zam yapılmama kararının bu ay bittiğini hatırlatalım.
2020 yılının ilk yarısında düşük baz etkisi sebebiyle enflasyon yine çift haneli seviyelerde kalmasını, yılın ikinci yarısında enflasyonun tek hanelere düşmesini beklemekteyiz.
TCMB son toplantılarında enflasyondaki düşüş beklentisine paralel olarak önden yüklemeli faiz indirimlerini gerçekleştirdi. 25 Haziran'da yapılan toplantıda da politika faizinde değişikliğe gidilmedi. Politika faizi %8,25 seviyesinde kaldı.
Enflasyonun politika faizinin üzerinde olmasını da göz önünde bulundurarak TCMB'nin 23 Temmuz'da Politikası Kurulu toplantısında en önemli gündem maddesi coronavirüs salgını ve buna ilişkin oluşan ekonomi adımları olacaktır.
Açıklanan son enflasyon raporunda yılsonu beklentisinin %7,80 olarak açıklanması Merkez Bankası'na faiz indirimi konusunda açık kapı bıraksa da Haziran enflasyonunun beklenti üzerinde kalması ile bekle ve gör stratejisinin uygulanmasını bekliyoruz.


 İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.infoyatirim.com

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
YUNANİSTAN BAŞBAKANI: KORONAVİRÜS KISITLAMALARININ 2. VE 3. ÇEYREKTE EKONOMİ ÜZERİNE ETKİSİ DRAMATİK OLACAK
HONG KONG'DA HANG SENG ENDEKSİ YÜZDE 1.0 ARTIŞLA 25373,12 PUANDAN KAPANDI
İNGİLTERE BAŞBAKANI JOHNSON: SALGINDA EN KÖTÜSÜ GERİDE KALDI
VDMA: MAYIS'TA YURT İÇİ SİPARİŞLER %23, YURT DIŞI SİPARİŞLER %31 AZALDI
ODD: OTOMOBİL, HAFİF TİCARİ PAZARI HAZİRANDA YILLIK %66 ARTTI - BLOOMBERG HT
VDMA: ALMANYA'DA MÜHENDİSLİK SİPARİŞLERİ MAYIS'TA YILLIK % 28 AZALDI
TCMB, 10.07.2020 vadeli 8.00 milyar TL tutarlı repo ihalesi açtı
NORVEÇ'TE KAYITLI İŞSİZLİK HAZİRAN'DA: % 4.8 (ÖNCEKİ:%6.4)
Facebookta Paylaş