ENFLASYONDA KRİTİK AY
Gözler yurtiçinde enflasyon verilerine çevrilmiş durumda. Enflasyonun % 19.00 faizine yaklaşması ve geçen TCMB’nin pas geçmesi bu ay enflasyonun faizin üzerine çıkabileceği sonucunu doğurdu. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu göreve geldiğinden bu yana faizin enflasyonun altında kalmayacağını söylese de artık bu pek mümkün gözükmemekte. Cumhurbaşkanı Erdoğan’da Ağustos ayı ile birlikte enflasyonda görülecek düşüşün faizleri aşağıya çekeceğini dile getirmişti.
Ancak detaylara baktığımızda tarım ürünleri üretici fiyat endeksinde artış sürerken tarımsal girdi endeksinde de artış yaşanmakta. Bu yıl kuraklığın etkisiyle birçok mahsulde rekolte düşüklüğü beklenirken gıda fiyatlarındaki yükselişin sürmesini bekleyebiliriz. Bu ay enflasyonda otomotivde ÖTV’ye yapılan indirimin etkilerini izleyeceğiz. Bu indirimin enflasyonu % 0.3-% 0.4 aşağı çekmesi bekleniyor. Ancak buna rağmen % 19.00’u aşacak bir enflasyon beklemekteyiz.
Dünya genelinde ise enflasyonda artış devam ediyor. FED,ECB,BOJ ve BOE gibi dünyanın en önemli merkez banklarının para basması arz yönlü enflasyonu tetiklerken vatandaşların bu paraları tüketimi dökmesi de harcama kanlıyla talep enflasyonu yaratmaktadır. Dünya artan petrol fiyatları, gıda fiyatları ülkemizde de enflasyonda yukarı yönlü baskıyı artırmakta.
Bundan sonraki süreçte enflasyonda baz etkisi nedeniyle düşüş beklenirken hala ithal girdi maliyetlerindeki yüksek fiyatlamalar nedeniyle bu çok mümkün gözükmemekte. Şu anda kurda gördüğümüz aşağı yönlü baskı devam ederse o zaman enflasyonda bir rahatlama yaşanabilir. Kur-Faiz-Enflasyon üçgeni yılsonuna kadar gündemimizde kalmaya devam edecektir.
Ağustos ayı enflasyonunun beklentilerin üzerinde % 19.37 seviyesine yükseleceğini tahmin ediyoruz. Sol üst grafikte Temmuz ayı enflasyonunun % 18.95 gerçekleşmişti. Böylelikle artan enflasyon oranı bizim reel faizlerimizi negatife taşıyabilir. Bu yüzden kısa vadede bir faiz değişikliği (indirim) beklemiyoruz. ÜFE’deki artışın devam etmesi ve kurun birikimli etkilerinin de devreye girmesiyle enflasyondaki düşüşün yılın son aylarına kalacağı görülmekte şimdilik. ABD’nin tahvil alım programının azaltılmasına Eylül’de başlatabileceği yönünde gelen sinyaller Merkez Bankası’nın faiz artırımını gündeme getirebilir. Merkez Bankası 12 Ağustos’ta gerçekleştirdiği son toplantısının 19 Ağustos’ta yayınlanan toplantı metninde;
İşlenmemiş gıda grubunda taze meyve-sebze fiyatlarının arttığı ifade edilirken çiğ süt fiyatlarındaki ve kuraklığın etkisiyle bakliyat kalemlerinde yükseliş yaşandığı kaydedildi. İşlenmiş gıda fiyatlarında ise ekmek ve tahıllar, işlenmiş et ürünleri, katı ve sıvı yağlar gıda enflasyonu üzerindeki riskleri canlı tutan unsurlar olmuştur. Uluslararası gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artış eğilimi devam ederken bu ay gıda enflasyonunun TÜFE’ye ciddi katkı yapacağını tahmin ediyoruz. TCMB, Temmuz ayında elektrik ve doğalgaz tarifelerinde LPG’de görülen fiyat artışının enerji grubunda enflasyonu yükselttiğini söylerken LPG fiyatlarındaki artışa paralel olarak tüp gaz fiyatlarının da yükseldiğini dile getirdi. Türk lirasının bu dönemde görece ılımlı seyretmesinin ithalat fiyatları kaynaklı baskıları hafifletmesiyle temel mal gruplarında düşüş izlenmiştir. Baz etkisi ve mobilya fiyatlarındaki gerilemenin etkisiyle dayanıklı mal fiyatların da gerileme gözlemlendi. Giyim grubunda ise kısıtlamaların etkisiyle bir süredir devam eden ılımlı seyir yerini yükselişe bırakmıştır. Hizmet grup enflasyonunda normalleşme adımlarıyla birlikte lokanta-otel alt grubunda, gerek dışarıda yenen yemek gerekse konaklama hizmetlerinde, Temmuz ayında da yüksek fiyat artışları izlendiği görülmüştür. Temmuz ayında lokanta-otel dışında kalan hizmet fiyatlarında görece ılımlı bir seyir izlediği belirtilmiştir.
Ağustos ayına ilişkin piyasada enflasyon beklentileri aylık bazda % 0.60’ta oluşurken yıllık beklenti % 18.70’te oluşmakta.
Geçen yılın aynı döneminde en fazla çeşitli mal ve hizmetler kaleminin arttığı görülürken gıda ve alkolsüz içecekler ile giyim ve ayakkabı grubunda ise düşüş yaşanmıştı.
Acar Menkul Değerler olarak enflasyonun beklentilerin üzerinde yıllık bazda % 19.37 geleceğini tahmin ediyoruz.
Enflasyonda gıda ve enerji fiyatlarında artışın devam ederek enflasyonu yukarı çekmeye devam edeceğini düşünüyoruz. Ulaştırma kaleminde otomotivde yapılan ÖTV indirimlerinin enflasyonu % 0.3-% 0.4 puan aşağı çekme ihtimali yüksek olmasına rağmen ithal girdiye paralel diğer gruplarda enflasyonda artış eğilimi sürebilir. Enflasyona puansal katkının en fazla olacağı grup muhtemelen gıda ve alkolsüz içecekler grubu olacaktır. Ulaştırma grubu enflasyonda bizce bu ay belirleyici faktör olabilir. Ayrıca kurun birikimli etkileri de enflasyonu yukarı itici bir neden olarak sayabiliriz.
Son dönemde kurun yavaşlaması temel mal grupları üzerinde olumlu katkı yapsada enflasyonda şimdilik bir toparlanma beklemiyoruz. Ancak özellikle gıda fiyatları, petrol fiyatları ve kurdaki gelişmeler önümüzdeki dönemlerde enflasyon üzerinde belirleyici olmayı sürdürecektir.
Diğer merakla beklediğimiz unsur ise ÜFE-TÜFE arasındaki makasın açılarak devam ediyor olması. Şu anda ülkemizde hem talep kaynaklı hem arz kaynaklı enflasyon görülmekte. ÜFE 2021 yılının Mayıs ayında % 44.92 olarak gerçekleşmişti. ÜFE-TÜFE arasındaki makas % 25.97 iken (44.92-18.95 =25.97) bu maliyetlerin üreticinin sırtına yüklendiği anlamına gelmekte. Yani bu durum değişmez ise ÜFE-TÜFE makası kapanmaz ise yeni zamların yolda olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca yılsonuna doğru enflasyon bu bağlamda ve kurdaki gelişmelere bağlı olarak % 23-%24’lere taşınabilir.
Piyasa beklentilerimize gelince son Fed faiz toplantısında enflasyonun çok riskli hale geldiği ancak istihdamda tam toparlanma görülmediği ifade edilirken tahvil alım programına devam edildi. Ancak Jackson Hole’da konuşan Başkan Powell, bu yıl bitmeden tahvil alım programının azaltılabileceğinin (tapering) sinyalini verdi. Eylül’de taperingin başlayacağını düşünüyoruz. Hem enflasyondaki yükselişin devam etmesi hem konut fiyatlarında görülen artış Fed’in elini her ay daha zorlaştırmakta. Ayrıca dünya genelinde bazı malların arzında yaşanan sıkıntının devam etmesi halen fiyatlarda yukarı yönlü etki yapmaya devam ediyor. Artan enflasyon etkisi varlık sınıflarından çıkışları hızlandırabilir. Ayrıca bu enflasyon ortamında ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde anlamsız bir baskı görüyoruz. Yakın zamanda bu baskının ortadan kalkıp ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde tekrar yükselişin yaşanacağını düşünüyoruz. Bu artış gelişmekte olan ülkelerden sermaye çıkışına sebep olabileceği gibi yurtdışı borçlanmalarını da sınırlayabilir. BİST100’de kritik olan 1466 seviyesinin kırıldığını izliyoruz. Ancak 6 Ağustos’tan beri devam eden yabancı girişinin devam edip etmeyeceği ve özellikle bankacılık endeksi performansının BİST100’de belirleyici olacağını düşünüyoruz. Eğer bankacılık endeksi 1400 seviyesini aşar ise BİST100’de kalıcı yükselişten bahsedebiliriz. Ancak bankacılık endeksinde satışların yaşanması halinde taperinge bağlı olarak borsada da sert satışlar hızlanabilir. Kur tarafında ise doların küresel bazda değer kaybetmesi ile düşüşler devam ederken satış baskısının artması için 8.29-8.20 desteğinin kırılıp kırılmayacağını izleyeceğiz. Özellikle hem içerde enflasyonun reel faiz getirilerini düşürmesi hem de ABD 10 yıllık tahvil faizinde beklediğimiz yükseliş Usd/Try’de 8.60 direncini oldukça önemli hale getirdi. Eğer bu seviye aşılır ise kurda yeni tarihi zirveler tekrar ön plana çıkabilir.
BİST100
Teknik olarak baktığımızda 1466 seviyesinin üstünde kalması alış baskısının kuvvetlendiğini gösterirken bu seviyenin altına inmesi halinde tekrar satışa geçebilir.
Aşağıda 1442 seviyesinin altında önce 1400 ve arkasından 1344 puana kadar geri çekilme potansiyeli yüksek.
Yukarıda ise 1498 direncinin kırılması halinde önce 1531 ve arkasından 1575 direncine doğru hareketler hız kazanabilir.
USD/TRY
Teknik olarak baktığımızda satış baskısını kuvvetlendiren kurda 8.29-8.20 aralığı önemli bir destek bölgesi teşkil etmekte. Yukarıda 8.60 direnci kuvvetli olacaktır.
Aşağıda 8.20 seviyesinin kırılması halinde önce 8.00 ve arkasından 7.75’e doğru düşüş görülebilir.
Yukarıda ise 8.60 seviyesinin üzerinde önce 8.80 ve arkasından 9.50’ye doğru alımlar güçlenebilir.
Acar Menkul Değerler A.Ş
https://www.acar.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.