Sayın MATRİKS HABER,
Enflasyon Raporumuz için tıklayınız.
Aylık enflasyon trendi yüksek kaldı
%70.0’e dayanan tüketici enflasyonu… Nisan’da tüketici enflasyonu aylık %3,18 ile %3.2’lik piyasa beklentisi ve %3.3 seviyesindeki bizim beklentimize yakın gerçekleşti. Böylece yıllık enflasyon %68.5'ten %69.8'e yükselirken diğer önemli enflasyon göstergelerinden ÜFE enflasyonu %51.5'ten %55.7'ye, C endeksine göre çekirdek enflasyon ise %72.9'dan %75.2 yükseldi. Mayıs ayında da yıldan yıla enflasyon göstergelerinde bozulmanın devam etmesini, Haziran itibarıyla düşüşün başlamasını bekliyoruz. Bu beklentimiz ile ilgili en önemli yukarı yönlü risk talebin sıkı para politikasına cevap vermesine karşılık arz yönlü enflasyonun yüksek kalması olacaktır. Bu doğrultuda ÜFE enflasyonundaki artışın devam etmesi, alt sektörlerden enerjinin katkısının artması, %60.0’ı bulan imalat sanayi enflasyonunun bu seviyenin üzerinde kalması önümüzdeki aylarda tüketici enflasyonunu tehdit edebilir. Diğer yukarı yönlü riskler küresel enflasyonun yüksek seyri ve kur volatilitesinin yüksek seyretmesi olurken aşağı yönlü riskler Türkiye'ye yabancı ilgisinin atması, sermaye girişlerinin canlanması ve kur üzerindeki baskıyı hafifletmesi olacaktır.
Gıda ve hizmetler enflasyonda düşüşü geciktiriyor… Aylık bazda enflasyona en büyük katkı 0.7 puan ile yine gıdadan gelirken gıda enflasyonu %70.4'den %68.5'e geriledi. Gıdayı 0.5 puanı ile ulaştırma, 0.4 puan ile otel ve restoranlar, 0.3 puan ile alkollü içecekler ve tütün ve 0.3 puan ile mobilya ve ev aletleri takip etti. Enflasyonla mücadeleyi güçleştiren en önemli unsur olan hizmet enflasyonunda artış Nisan ayında da devam etti ve yıldan yıla hizmet enflasyonu Mart ayındaki %96.5 seviyesinden %97.0 seviyesine yükseldi. Kira enflasyonu %124'den %124.5'e, lokanta ve oteller %95'ten %95.8'e yükseldi. Lokanta ve otellerde KDV uygulaması ile ilgili denetimlerim artması önümüzdeki dönemde bu kategoride enflasyonun yukarı yönlü seyretmeye devam etmesine neden olabilir. Öte yandan vergi artışı nedeniyle artan fiyatların talebe etki etmesi orta vadede enflasyondaki düşüşe hizmet edecektir.
Trend enflasyonda hafif düşüş… TCMB’nin daha yakından takip ettiği aylık mevsimsellikten arındırılmış enflasyon Nisan’da %3.27’den %3.26’ya çok hafif bir düşüş gösterirken çekirdek enflasyon, ÜFE ve hizmet enflasyonunda da düşüşler yaşandı. Büyük katılık gösteren ve Mart’ta %4.97’den %4.45’e gerileyen hizmet enflasyonu da %4.45’ten %4.41’e geriledi. Böylece yıllıklandırılmış 3 aylık ortalamalardan takip ettiğimiz trend enflasyon %57.2’den %50.9’a geriledi. Mayıs ayında da bu düşüşün devam edip etmeyeceği TCMB’nin tahmin patikası ve para politikası kararları açısından kritik olacak. Bununla ilgili 9 Mayıs'ta gerçekleşecek Enflasyon Raporu sunumu, Banka’nın %36'lık yıl sonu enflasyon tahminini değiştirip değiştirmeyeceği ve değiştirmezse ilave sıkılaştırmaya ihtiyaç olup olmayacağı önemli olacak. Bizim beklentimiz yılsonunda enflasyonun %40.0’ın üzerinde kalacağı yönünde. Parasal aktarım mekanizmasında iyileşme görülmesine rağmen iç talep koşullarının hala canlı seyretmesi nedeniyle Banka’nın aktarım mekanizmasını iyileştirme yönünde adımlar atmaya devam etmesi ve politika faizini artırmak yerine yılsonu enflasyon tahmininde yukarı yönde revizyona gitmesini ve beklentileri çıpalamayı başarırsa son çeyrekte faiz indirimlerine başlamasını bekleriz.
Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.